„2025 – Anul omagial al centenarului Patriarhiei Române şi Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul al XX‑lea“, în Patriarhia Română: Program‑cadru (liturgic, cultural şi mediatic)

I. În primul semestru al anului 2025 va fi tratată tema: Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române, care va fi prezentată astfel:

1. Aniversarea a 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române:

a. Noțiunea de „autocefalie“ în viața Bisericii Ortodoxe;

b.  Autocefalia Bi­sericii Ortodoxe Ro­mâne, mărturie a con­tinuității apostolice pe pământ românesc;

c. Clerici și mireni care s‑au implicat în recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române;

d. Prerogative și responsabilități ca efecte ale dobândirii autocefaliei de Biserica Ortodoxă Română;

e. Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române reflectată prin comuniune, libertate, responsabilitate și demnitate;

f. Autocefalie și sinodalitate în Ortodoxia contemporană: rolul Patriarhiei Române.

2. Aniversarea a 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie:

a. Evenimentele premergătoare ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie;

b. Hotărârea sinodală de înfiinţare a Patriarhiei Române şi ridicarea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Ungrovlahiei, în calitatea sa de primat al României, la rangul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române;

c. Ecouri și urmări ale ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie;

i. Relația dintre Biserica Ortodoxă Română și celelalte Biserici Ortodoxe surori;

ii. Relația dintre Biserica Ortodoxă Română și Stat;

iii. Mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române în veacul care a urmat înființării Patriarhiei Române;

d. Provocările și biruințele Bisericii Ortodoxe Române în activitatea ei defășurată în secolul trecut;

e. Viața Bisericii Ortodoxe Române în actualitate, la 100 de ani de Patriarhat.

f. Slujirea Patriarhilor României în context panortodox.

II. În al doilea semestru al anului 2025 va fi tratată tema: „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX‑lea, care va fi prezentată astfel:

1. Rolul și lucrarea duhovnicului în viața Bisericii;

2. Chipuri de preoți duhovnici de vocație și mărturisitori în secolul XX;

3. Monahi și monahii cu viețuire filocalică și mărturisitori ai credinței în veacul al XX‑lea;

4. Paternitate și filiație în relația dintre duhovnic și ucenic pentru transmiterea unei moșteniri spirituale peste ge­nerații;

5. Pastorația specifică marilor duhovnici ai secolului al XX‑lea între realități ecleziale și constrângeri sociale;

6. Contribuția marilor duhovnici de dinamizare a vieții creștine și de implementare a principiilor evanghelice în societatea românească;

7. Importanța recunoașterii și prețuirii chipurilor de sfințenie ale marilor duhovnici din Biserica Ortodoxă Română.

 III. Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Trinitas TV, Ziarul Lumina) va realiza programe și emisiuni, filme documentare, materiale publicistice etc. pentru promovarea tematicii „2025 – Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX‑lea“ în Patriarhia Română. În acest scop, se va solicita colaborarea Centrelor eparhiale pentru identificarea celor mai relevante mărturii, texte, manuscrise, însemnări, declarații reprezentative, inițiative practice sau evenimente dedicate celor două teme, omagială și comemorativă, ale anului 2025.

IV. Realizarea de studii, comentarii, monografii și cărți de reflecție cu conținut biblico‑patristic, moral, liturgic, catehetic, pastoral, social‑filantropic, cultural‑educativ și istoric pentru prezentarea „Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române“ și a „Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX‑lea“ în Patriarhia Română. Toate aceste lucrări vor respecta cadrele tematice prezentate la paragrafele I și II și vor fi tipărite în publicațiile bisericești centrale și eparhiale, în volume și monografii editate de tipografiile Patriarhiei Române și de cele ale Centrelor eparhiale.

V. La nivelul Patriarhiei Române va fi organizat un Simpozion internațional dedicat temei: „2025 – Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române“.

VI. La nivelul eparhiilor și al instituțiilor de învățământ teologic se vor organiza dezbateri, colocvii și seminarii pe tema: „2025 – Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române“.

VII. Un eveniment cu o solemnitate aparte, în anul 2025, va fi proclamarea canonizării unor noi Sfinți Români, canonizați în 2024, la propunerea Sinoadelor mitropolitane din Patriarhia Română.

VIII. În cursul anul 2025, în Biserica Ortodoxă Română vor fi organizate activități practice, simpozioane, întâlniri, expoziții, mărturii și evocări în legătură cu activitatea unor mărturisitori și mari duhovnici români din secolul trecut.

IX. Ca parte a programului‑cadru, la Conferința pastoral‑misionară semestrială din primăvara anului 2025 se va trata tema „2025 – Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române“, în cadrele prezentate la paragraful I, iar la Conferința pastoral‑misionară semestrială din toamna anului 2025 se va trata tema „2025 Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX‑lea“, în Patriarhia Română, în cadrele prezentate la paragraful II, cu posibilitatea aprofundării acestora și la conferințele preoțești administrative lunare, pe care le va stabili fiecare eparhie, precum și în cadrul cercurilor pastorale.

X. În luna octombrie din anul 2025, la Palatul Patriarhiei se va organiza o ședință solemnă a Sfântului Sinod cu tema „2025 – Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX‑lea“, în Patriarhia Română.

† Daniel

Arhiepiscopul Bucureștilor,

Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei,

Locțiitorul Tronului Cezareei Capadociei

și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Secretarul Sfântului Sinod

† Varlaam Ploieșteanul

Episcop‑Vicar patriarhal