
Brăila
Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an, pe 6 ianuarie, potrivit calendarului iulian îndreptat, Botezul Domnului.
Pentru noi, brăilenii, bucuria duhovnicească a acestui mare praznic este completată de prezența în mijlocul nostru a chiriarhului eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care, an de an, vine să ne aducă pace, bucurie și binecuvântare. Și în anul mântuirii 2025, sărbătoarea a debutat la Catedrala „Nașterea Domnului“, prin săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, sub protia Înaltpreasfinției Sale, înconjurat de un ales sobor de preoți. Apoi, în dangătul clopotelor și în sunet de fanfară, intonând frumosul colind de Bobotează Aghiosul, Aghios, trecu Nașterea lui Hristos, credincioșii, cu mic cu mare, împreună cu alaiul de preoți și autorități civile și militare, au pornit în procesiune, pe Calea Călărașilor, spre apele Dunării.
Ajunși pe malurile Dunării, Înaltpreasfințitul a savârșit slujba Aghesmei celei Mari, pe scena special amenajată, slujbă la care au luat parte mai multe mii de credincioși. La momentul potrivit, Chiriarhul Dunării de Jos a rostit și un cuvânt de învățătură. Deși nu a mai fost gerul Bobotezei de altă dată, totuși, soarele a strălucit cu putere, parcă vrând să ne arate Lumina cea mare care strălucea celor din întuneric; Lumina cea mare, nefiind altceva decât plinătatea revelației lui Dumnezeu în Iisus Hristos.
Manifestarea s‑a încheiat cu un moment foarte așteptat de cei prezenți. Părintele Arhiepiscop, de pe șalupa cu nume cu rezonanță pentru noi, „Chira Chiralina“, a aruncat Cinstita Cruce în apele învolburate ale Dunării. De pe mal, șase tineri temerari, netemându‑se de temperaturile scăzute și de apa rece ca gheața, au pornit înot să prindă Sfânta Cruce. Dând dovadă de perseverență, credință și dragoste de Dumnezeu, tânărul Nichițelea Daniel, în vârstă de 35 de ani, care a participat de 12 ori la acest moment, a reușit, pentru a cincea oară, să aducă la mal Sfânta Cruce. La final, Înaltpreasfințitul i‑a binecuvântat și le‑a mulțumit celor șase tineri curajoși și le‑a oferit daruri.
Pr. Adrian Vanghele
Galați

La orele amiezii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a poposit la biserica fortificată „Precista“ de pe faleza Dunării din Galați, unde a oficiat slujba de sfințire a apei, alături de un sobor de preoți, în prezența autorităților locale, a militarilor din Garnizoana Galați și a mii de credincioși.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit credincioșilor despre semnificația Aghesmei Mari și a sărbătorii Botezului Domnului: „Apa sfințită astăzi, numită Agheasma Mare, are o putere deosebită de binecuvântare, de vindecare și de sfințire. Este numită «mare» deoarece reprezintă o binecuvântare primită de la Dumnezeu printr‑un ritual solemn de sfințire. Această slujbă include invocarea Duhului Sfânt de trei ori în prima parte a rugăciunii și, din nou, de trei ori în partea finală a rugăciunii sfințitoare. Agheasma Mare, apa sfințită la sărbătoarea Botezului Domnului, așa cum ne spun ecteniile ascultate astăzi, are o putere sfințitoare asupra sufletului, trupului, caselor, fântânilor și întregii naturi înconjurătoare. Este vindecătoare pentru bolile sufletești și trupești și ajută la eliberarea de patimi, așa cum se menționează în rugăciunile acestei mari slujbe de sfințire. Totodată, are puterea de a alunga duhurile necurate. Această apă se consumă dimineața, pe nemâncate, timp de opt zile, simbolizând cifra veșniciei și a vieții veșnice. Prin rugăciunile săvârșite astăzi, această apă sfințită ne reamintește de propriul Botez și de chemarea noastră la viața veșnică în Împărăția iubirii Sfintei Treimi – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt“, a explicat ÎPS Chiriarh.
După încheierea slujbei, Arhiepiscopul Dunării de Jos a trecut prin mulțime, stropindu‑i cu agheasmă pe toți cei prezenți, ca semn de binecuvântare și bucurie a praznicului. Ulterior, s‑a îndreptat către malul Dunării, unde a aruncat în apele fluviului crucea de lemn, ce a fost recuperată cu mult curaj de un tânăr agent de pază.
La finalul acestei sărbători, care simbolizează un nou început al vieții creștine, Înaltpreasfințitul Părinte Casian i‑a felicitat și binecuvântat pe tinerii care s‑au aruncat în apele reci pentru a recupera semnul biruinței – Sfânta Cruce. Le‑a oferit daruri, cuvinte de mângâiere, urând tuturor un An Nou binecuvântat, plin de pace, bucurie și împliniri în Hristos Domnul.
Vicențiu Tacea