Cinstirea Sfântului Mucenic Trifon în Eparhia Dunării de Jos

Zi de sărbătoare la Mănăstirea „Sfântul Mucenic Trifon“

În fiecare an, în prima zi a lunii „Făurar“, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Mucenic Trifon, Sfântul Mare Mucenic ce este cunoscut în Biserica Ortodoxă ca ocrotitorul ogoarelor.

La începutul acestei luni, când din tradiție în tradiție, lucrătorii pregătesc cele de trebuință pentru îngrijirea solului și cultivarea roadelor, rânduială pe care o vor face după topirea „covorului“ alb în Arhiepiscopia Dunării de Jos, mănăstirea din comuna Șendreni, județul Galați, ocrotită de Sfântului Mucenic Trifon, a purtat haina bucuriei și a binecuvântării.

În mijlocul obștii monahale și a creștinilor prezenți la sărbătoarea hramului, ce a început de la orele dimineții cu Sfânta Liturghie urmată de slujba Aghiasmei mici, s‑a aflat și Chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Sa Casian.

După ce au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului și asupra pământurilor ce așteaptă lucrarea gospodarului, au fost vizitate livada, cultura de viță‑de‑vie și anexele ce adăpostesc animalele și roadele acestei ferme, ocrotită de Sfântul Mucenic Trifon.

A urmat în biserică săvârșirea rânduielii din Molitfelnic, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, „rânduială ce se face la țarini (holde), la vii și la grădini, când se întâmplă să fie stricate de sălbăticiuni sau de alte vietăți ca lăcuste, gândaci și altele….“ , care se încheie cu rugăciunea Sfântului Mucenic Trifon pentru păzirea grădinilor, a viilor și pentru toate holdele.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viața și importanța slujbei Sfântului Mucenic Trifon, îndemnând poporul la hrănirea sănătoasă cu alimentele roadelor culese dintr‑un pământ tratat și muncit ca moșii și strămoșii neamului românesc. În finalul cuvântului adresat, Ierarhul Dunării de Jos a împărtășit poporului dorința de a nu fi uitate datinile, obiceiurile și lucrurile meșteșugărești ale țării noastre, iar aceasta să se facă posibilă prin amenajarea în cadrul Mănăstirii „Sfântul Mucenic Trifon“ a unui Muzeu de tip Casa Gospodarului din Câmpia Dunării.

A urmat săvârșirea slujbei Parastasului pentru cei ce „arau cu plugul Evangheliei în pământul lor, dar și al altora“ și închinarea la racla ce adăpostește moaștele Sfinților Mucenici Cosma și Damian.

Vicențiu Tacea