Centenar de Mărţişor pentru o credincioasă din judeţul Galaţi

Niculina Dumitrache, cea mai vârstnică persoană din localitatea Băleni, judeţul Galaţi, a împlinit în prima zi de primăvară, 1 martie 2023, 100 de ani. Văduvă de peste 40 de ani şi purtând în suflet durerea pierderii celor patru copii, bătrânica mai este alinată de veştile primite de la cele trei nepoate care locuiesc în Capitală sau de vizitele preoţilor din localitate şi ale vecinilor.

Pentru ea, aniversarea centenarului a fost doar un motiv în plus pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru toate cele primite în viaţă. Lumina ochilor a părăsit‑o de cinci ani, iar o slăbiciune trupească a ţintuit‑o la pat. Cu toate acestea, în fiecare post îşi cheamă duhovnicul pentru a‑şi mărturisi păcatele şi a se uni cu Hristos prin împărtăşirea cu Sfintele Taine. Nici în acest post, mamaia Niculina nu a pregetat şi şi‑a chemat din timp duhovnicul, părintele Ionel Nechifor. Acesta, după săvârşirea primei Sfinte Liturghii a Darurilor înainte‑sfinţite din acest post, a vizitat‑o, găsind‑o cu candela aprinsă, pregătită pentru întâlnirea cu Hristos în Taina Spovedaniei şi a Sfintei Euharistii. După ce şi‑a mărturisit păcatele, bătrâna a primit Sfintele Taine, părintele rostind şi o rugăciune de mulţumire pentru darurile pe care aceasta le‑a primit de la Dumnezeu în cei 100 de ani de vieţuire.

„Mamaia Niculina împlineşte astăzi 100 de ani şi viaţa sa este un exemplu pentru credincioşii din parohia noastră. Deşi este văduvă de mai bine de patru decenii, iar cei patru copii ai săi au trecut la cele veşnice, ea nu şi‑a împuţinat credinţa şi a fost o prezenţă constantă la biserică până când puterile trupului au părăsit‑o. De cinci ani, de când a orbit complet şi nu se mai poate deplasa, ne cheamă în fiecare post pentru a‑şi primeni sufletul. Deşi nu mai vede, recunoaşte glasul celor care îi trec pragul. Am vizitat‑o astăzi pentru a‑i aduce alinare prin rugăciune şi prin câteva daruri“, ne‑a declarat părintele paroh Ionel Nechifor de la Parohia Băleni I din cadrul Protopopiatului Târgu Bujor din judeţul Galaţi.

Diac. dr. Vasile Robert Nechifor