,,Rugăciunea în viaţa mea“

Sceneta cu minunea Sf. Nicolae – întoarcerea covorului

Rugăciunea fiind hrana sufletului, insuflă minții și simțurilor noastre înțelesurile cele mai curate. Sfântul Ioan Scărarul ne transmite că ,,rugăciunea este, după însușirea ei, însoțirea și unirea omului cu Dumnezeu, iar după lucrare, susținătoarea lumii. Este împăcare a lui Dumnezeu; maica lacrimilor și fiica lor; ispășirea păcatelor; pod de trecere peste ispite; peretele din mijloc în fața necazurilor; zdrobirea războaielor; lucrarea îngerilor; hrana tuturor ființelor netrupești; veselia ce va să vie; lucrare fără margine; izvorul virtuților; pricinuitoarea darurilor; sporirea nevăzută; hrana sufletului; luminarea minții; securea deznădejdii; dovedirea nădejdii; risipirea întristării; bogăția călugărilor; vistieria sihaștrilor; micșorarea mâniei; oglinda înaintării; arătarea măsurilor; vădirea stării dinăuntru; descoperirea celor viitoare; semnul slavei…“.

În această perioadă a postului Nașterii Domnului, la ora de Religie, rugăciunile au fost adresate în special celor doi sfinți ocrotitori ai eparhiei noastre, Sf. Apostol Andrei și Sf. Ierarh Nicolae, care, au deschis sărbătorile de iarnă cu bucurie pentru toate vârstele.

Cu prilejul sărbătoririi acestor doi sfinți, grupe de elevi și profesorii lor de religie, din școlile brăilene au participat la diferite activități culturale și duhovnicești. Cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Casian, cei mici și cei mari, au participat la pelerinajul Călători pe cărările sfinților, mai întâi la Galați, unde au fost aduse spre cinstire moaștele Sfântului Cuvios Paisie de la Mănăstirea Neamț și apoi la Brăila, unde sfintele odoare ale Sf. Ap. Andrei și Sf. Ier. Nicolae au fost așezate spre închinare pe baldachinul special amenajat.

Urmare a îndrumărilor primite de la Sectorul Învățământ din cadrul Centrului Eparhial referitoare la manifestările prilejuite de prăznuirea sfinților amintiți, tot în această perioadă s‑au organizat, în baza parteneriatul Școală ‑ Biserică, diferite vizite ale preotului în mijlocul elevilor prin ora de religie și ale elevilor în Biserică.

Activitățile au fost premiate în fiecare parohie și au constat în realizarea de picturi si expoziții cu Sfinții prăznuiți, alcătuirea și rostirea de rugăciuni, interpretarea colindelor și poeziilor religioase, scenete tematice, participarea la Sfintele Taine precum Spovedania, Împărtășania și Sf. Maslu.  În data de 6 decembrie 2022, cu prilejul cinstirii Sf. Ier. Nicolae, ocrotitorul municipiului Brăila, a avut loc tradiționala premiere a 22 de tineri brăileni cu performanțe deosebite la olimpiadele și concursurile școlare, care s‑au concretizat în 6.600 lei.

Să îndrăznim în rugăciune, să îndrăznim în iubirea lui Dumnezeu, doar așa primim darul și puterea Lui. Tuturor sărbători binecuvântate!

Insp. Prof.  Elena Cocîrlea