Sfinţirea bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ din satul Căuieşti

Resfințirea bisericii din localitatea Căuiești

Ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a fost pentru credincioșii din localitatea Căuiești, comuna Drăgușeni, Protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați, un moment de o profundă simțire duhovnicească prin participarea la sfințirea bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“.

Satul Căuiești este din timpul lui Ștefan cel Mare, deoarece într‑un hrisov voievodal din 8 decembrie 1466, se arată că voievodul confirmă boierului Bodea de la Dumbravă stăpânirea peste „un loc din pustie pe Bârzota“, care trecea pe langă acest sat:  „La obarșia Bârzotei o prisacă, unde a fost călugărul și în părțile Cozăieștilor (Căuieștii de astăzi), unde a fost prisaca lui Roșca“.

În satul Căuiești, se cunosc următorii slujitori: pr. Pavel Taivan, pr.  Ștefan Manolescu (1920‑1930), pr. Vasile Balaban (1930‑1942), pr. Iordan Gheorghe (1942‑1948), pr. Sergiu Constantinescu (1948‑1951), pr. Teodor Lificiu (1954‑1962), pr. Constantin Badiu (1962‑1967), după care biserica a devenit filie și a fost suplinită de slujitori din parohiile învecinate.

Biserica satului datând din jurul anului 1890, a fost contruită din bârne și lut, pe terenul donat de familia Portase, în locul uneia mai vechi. Sfânta Masă avea la bază un trunchi de stejar secular, sculptat în formă de stea, în mijlocul căruia s‑au așezat Sfintele Moaște, dar datorită trecerii timpului biserica s‑a deteriorat foarte mult, în ultimii ani constatându‑se că nu mai prezintă siguranță pentru credincioși.

În anul 2017 cu binecuvântarea Înalt­presfințitului Părinte Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost demarate lucrările de construcție a unei noi biserici, pe temelia celei vechi, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Drăgușeni și al credincioșilor, în majoritate vârstnici, dar foarte atașați vieții bisericești, păstoriți de noul preot Costel Cojocaru.

Momentul sfințirii bisericii a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpresfințitul Părinte Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi în prezența ctitorilor, autorităților locale, precum și a numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi. Această sărbătoare a fost întregită de prezența elevilor de la școlile din satele Adam, Căuiești și Fundeanu, adevărate vlăstare tinere ale satului românesc din sudul Moldovei, îmbrăcați în straie tradiționale populare. La momentul cuvenit mulți copii şi bătrâni prezenți la biserică au fost împărtășiți de Chiriarhul Dunării de Jos cu Sfintele Taine. După Sfânta Liturghia a urmat slujba de sfințire a noii biserici, iar la sfarșit s‑a săvârsit parastasul pentru ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș trecuți la cele veșnice. Din momentul sfințirii biserica l‑a primit ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

În cuvântul de învățătură Înaltpresfintitul Părinte Dr. Casian Crăciun  a vorbit despre viața Sfântului Mucenic Dimitrie, despre ajutorul pe care îl primesc creștinii de la acest sfânt mucenic făcător de minuni  și despre sensurile duhovnicești ale sfințirii unui nou locaș de cult. Pentru credincioșii prezenți momentul sfințirii, al trecerii prin Sfântul Altar și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, au reprezentat momente de înaltă trăire duhovnicescă și emoție sfântă.

Mulțumim Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului și Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir pentru ducerea la bun sfarșit a lucrărilor de construcție a acestei sfinte biserici.

Pr. Costel Cojocaru