Slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

În noaptea Sfintei Învieri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi  Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a oferit preoţilor de la parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Lumina Sfântă adusă în aceeaşi seară de o delegaţie a Patriarhiei Române, direct de la biserica „Învierii Domnului“ din Ierusalim.

După ce preoţii au primit Lumina de la chiriarhul Dunării de Jos, aceasta a fost dusă cu evlavie în parohiile unde ei slujesc şi oferită credincioşilor adunaţi la sfintele biserici.

După acest moment, chiriarhul locului împreună cu soborul slujitor de preoţi şi diaconi ai Catedralei şi cu tineri de la A.S.CO.R. Galaţi, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, în sunetul clopotelor, au mers în procesiune către zona din faţa Catedralei Arhiepiscopale, pe un podium special amenajat, de unde a rostit chemarea „Veniţi de luaţi lumina!“ oferind, la momentul mult aşteptat, Sfânta Lumină miilor de credincioşi adunaţi pe esplanada catedralei şi pe strada Domnească.

Lumina a ajuns la fiecare credincios prezent şi, în frumuseţea şi bucuria cântărilor pascale, strada principală a municipiului Galaţi a devenit plină de lumină şi de manifestare a credinţei în Hristos Domnul nostru Cel înviat din morţi.

Pentru ca persoanele prezente la slujbă să nu se deplaseze de la locurile lor şi să se păstreze ordinea şi distanţarea fizică, slujitorii şi voluntarii au oferit odată cu Lumina şi pâinea sfinţită numită „pască“.

Adresându‑se mulţimii de credincioşi, ierarhul Dunării de Jos a subliniat însemnătatea duhovnicească a aducerii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Sfintei Lumini care se oferă tuturor celor prezenţi la Biserica Sfântului Mormânt a Mântuitorului Hristos de la Ierusalim şi i‑a îndemnat pe toţi cei prezenţi să fie lumină şi călăuzitori pentru semenii noştri aflaţi în neputinţe şi în grele încercări, mai ales în această perioadă de pandemie.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a adresat şi un cuvânt special de mulţumire cadrelor medicale care, de mai bine de un an, sunt într‑o luptă continuă pentru sănătatea şi binele oame­nilor.

După primirea Luminii Sfinte şi cuvântul pastoral al chiriarhului, credincioşii au participat la slujba Canonului Învierii şi la Sfânta Liturghie Pascală în Catedrala Arhiepiscopală.

La momentul cuvenit, copiii şi credincioşii pregătiţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Pr. Rareş Bucur