Tradiţii de sărbători în localitatea Slobozia Conachi

CIMG5241Ca în fiecare an, Sfintele Sărbători ale Naşterii şi Botezului Domnului Iisus Hristos aduc bucurie şi căldură sufletească în inimile tuturor credincioşilor. De la mic la mare, toată suflarea se pregateşte pentru întâmpinarea acestora, aşa cum se cuvine.

Făptura slăveşte pe Dumnezeu, pe Pruncul născut în ieslea sărăcăcioasă, prin glasurile cristaline ale copiilor care vestesc bucuria venirii în lume a Mântuitorului. Colindele sunt o dovadă a continuităţii noastre româneşti şi creştineşti ortodoxe pe acest pământ, din moşi strămoşi. Spunem despre ele că sunt primele noastre tratate de teologie, deoarece sunt pline de informaţii cu privire la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.

Şi în parohia Slobozia Conachi aceste sentimente au cuprins sufletele credincioşilor, care şi-au deschis porţile caselor şi ale inimilor ca să primească aşa cum se cuvine Sărbătoarea Naşterii Domnului: mai întâi prin vizita preacucernicului preot  paroh Ionuţ Glăvan pe la fiecare casă, apoi a colindătorilor de toate vârstele.

În prima parte a zilei de Ajun au colindat copiii de la şcoală, coordonaţi de către doamna profesoară de religie Sultănica Marin, iar seara s-au format cete de tineri şi credincioşi ai satului în frunte cu domnul primar Ion Neculău, învăţători, profesori, studenţi şi liceeni, cu toţii ducând bucuria Naşterii Mântuitorului în casele credincioşilor.

Un moment emoţionant l-a constituit serbarea de Crăciun organizată şi susţinută de elevii Şcolii Gimnaziale Slobozia Conachi.

Astfel, biserica satului a devenit, pentru câteva ore, ,,ieslea din Betleem”, unde micii artişti îndrumaţi de profesoara de religie au recitat poezii, au cântat colinde şi au interpretat o frumoasă scenetă, toate pe tema Naşterii Domnului.

Întreaga lor prestaţie a fost urmărită cu emoţie şi viu interes de către cadrele didactice şi credincioşi de toate vârstele, veniţi să se împărtăşească din bucuria sfintei sărbători. La finalul serbarii a poposit, pentru a-i răsplăti pe colindători, bătrânul Moş Crăciun, care prin purtarea de grijă a părintelui paroh Ionuţ Glăvan a oferit tuturor copiilor prezenţi  mult-aşteptatele daruri.

Trecerea în noul an a facut ca biserica satului să fie neîncăpătoare pentru cei care, în comuniune de rugăciune, au vrut să-I mulţumească lui Dumnezeu pentru anul ce a trecut şi să se roage pentru un an 2011 mai bun, cu oameni mai apropiaţi de Dumnezeu.

Bucuria sărbătorilor de iarnă a continuat în parohia noastră cu marele praznic al Botezului Domnului. Praznuită pe 6 ianuarie, această sărbătoare numită în popor şi ,,Boboteaza” este rânduită în amintirea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului. Imediat după Sfânta Liturghie a avut loc sfinţirea cea mare a apei, la care au participat foarte mulţi credincioşi, dornici să fie stropiţi şi să guste din Agheasma cea mare, spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor.

Referitor la acest praznic, în parohia noastră se păstrează un vechi obicei: Tinerii fac cruci de gheaţă şi după sfinţirea cea mare a apei merg în procesiune însoţiţi de călăreţi şi căruţe frumos împodobite prin tot satul ca să ducă Agheasmă bătrânilor, celor bolnavi ce nu se pot deplasa şi celor care, din alte motive, nu au reuşit să ajungă la Sfânta Liturghie. Călăreţii merg înainte vestind sosirea alaiului, iar credincioşii ies la porţi, se închină, săruta icoana Botezului Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, care sunt asezate pe un suport special pus pe căruţă.

Dupa ce sărută icoanele, credinciosii primesc Agheasmă şi busuioc. Drept mulţumire, credincioşii oferă tinerilor prosoape, cozonaci şi vin.

Dăm slavă Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să ne bucurăm duhovniceşte de Sfintele Sărbători ale Naşterii şi Botezului Domnului şi Î rugăm să ne învrednicească a înfăptui în continuare cele de folos pentru mântuirea sufletelor noastre.

Profesor de Religie
Petrea Dumitru