Îndemn de suflet al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, adresat elevilor seminarişti

Dragi tineri elevi  seminarişti,

Să fiţi sănătoşi!

Haideţi să ne rugăm!

Simt urgenţa unei comunicări de la distanţa fizică, impusă de epidemia recentă, care, iată v‑a izolat, sper doar trupeşte şi pentru o cât mai scurtă perioadă.

Vă caută însă duhul meu, sufletul meu şi dorul de a vă revedea, cât mai repede, la cea mai odihnitoare întâlnire, la „lumină lină“, în şoaptele juvenile ale unui murmur ceresc, rugăciunea de seară, în Capela Seminarului „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh şi Vindecător Nectarie“.

Cred că şi vouă vă este dor de rugăciunea în comun. Haideţi s‑o continuăm!

Vă invit cu drag, pe toţi cei ce sunteţi în bună comunicare prin internet, să păstraţi aceeaşi oră de rugăciune, seara, ca şi când aţi fi în persoană, la Capelă.

Aşezaţi‑vă în genunchi, după ce aţi aprins candela, în faţa icoanei, deschideţi cartea de rugăciuni, sau, după caz, începeţi a vă ruga, exact aşa cum o faceţi de obicei.

La sărbătoarea Bunei Vestiri, deschideţi‑vă sufleteşte, în mijlocul familiei, acasă, faceţi prin rugăciunea de seară o punte luminoasă sufleteşte şi dacă doriţi, chiar prin imagine, uniţi‑vă şi transmiteţi‑vă cea mai bună veste, cea a comunicării cu Dumnezeu, cu Maica Domnului şi cu toţi Sfinţii, ca, astfel, inimile şi sufletele voastre să se unească în bucurie, în tinereţe, în speranţă, în pace, în linişte, în sănătate, pentru voi, pentru părinţi, pentru dascăli, pentru doctori, pentru voluntari, dar mai ales pentru cei ce au fost atinşi de neprietenosul şi prea periculosul coronavirus!

În al doilea rând, faceţi‑vă zilnic, un program, al creştinului, în casa lui, în aşa fel, încât, tot ceea ce vă lipseşte omeneşte, în izolare să dobândiţi sufleteşte, spiritual şi moral! Faceţi un colţişor de rugăciune, de meditaţie, o microcatapeteasmă, în faţa cărora să vă rugaţi cu familia!

Apoi aranjaţi o mică bibliotecă, aşa cum se poate, şi continuaţi, după rugăciune şi micul dejun, cu o lectură de cel puţin două ore, până la prânz: literatură şi îndemnuri pline de speranţă, de tinereţe, de bărbăţie, de curaj, de lumină, de frumuseţe, de iubire de Dumnezeu, de popor, de ţară, de lumea în care ne este dat să trăim.

După dejun, odihniţi‑vă puţin.

Reluaţi activitatea şcolară, aşa cum puteţi mai ales cei din clasa terminală, lucraţi intens la obiectele de Bacalaureat. Folosiţi toate mijloacele virtuale pentru a vă îmbogăţi şi cunoştinţele şi bunele deprinderi.

Nu uitaţi, cei ce puteţi, doriţi, ştiţi şi aveţi bucurie, să le transmiteţi vârstnicilor, bunicilor şi bolnavilor, dar mai ales generaţiei voastre, veşti foarte bune!

Fiţi voi rugători şi inspiraţi‑le bucuria prezenţei lui Dumnezeu în izolarea fizică. Arătaţi‑le o mare libertate interioară!

Cu binecuvântare!

† Casian

Arhiepiscopul Dunării de Jos