Vizitatori şi iubitori de frumuseţe – 263.887, în 200 de expoziţii

Muzeului Istoriei, Culturii și Spiri­tua­lității Creștine de la Dunărea de Jos a încheiat cinci ani de activitate, timp în care, cu binecuvântarea Înalt­prea­sfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și‑a deschis porțile pentru 263.887 de vizitatori care s‑au făcut părtași la cele 200 de manifestări, una mai interesantă decât alta: expoziții de icoană și carte veche, lansări de carte, ateliere de restaurare și creație, concerte cu tineri talentați.

Muzeul Eparhial funcțio­nează în fosta Reședință Epis­co­pală, ctitoria Episcopului Partenie Clinceni care a ridicat clădirea între anii 1898 și 8 septembrie 1901, data sfințirii capelei, prevăzută în interior, aripa de nord a clădirii. Confiscat de comuniști, în 1963, retrocedat și restaurat pe bani europeni, între anii 2012 și 2014, vechiul Palat Episcopal a devenit noul Muzeul Eparhial, o instituție care adună 2.926 de obiecte, din care 1.400 sunt expuse pentru vizitatori, în expoziția permanentă. Dintre acestea, 2.764 de obiecte au fost înregistrate în registrul informatizat, potrivit normelor în vigoare, procedura urmând să fie finalizată în cursul acestui an.

De asemenea, în cei cinci ani de la deschiderea Muzeului Eparhial, au fost cercetate 652 de obiecte, pentru care s‑au efectuat fișe analitice de evidență. S‑au întocmit și fișele de conservare, potrivit prevederilor referitoare la păstrarea patrimoniului bisericesc. Au fost restaurate 16 volume de carte veche, 70 de icoane, 75 de obiecte de orfevrărie și 51 obiecte și veșminte bisericești. Între obiectele vechi, restaurate, amintim: Cazania lui Varlaam (Iași, 1643), Îndreptarea Legii (Târgoviște, 1652), Biblia lui Șerban Cantacuzino (București, 1688) și altele.

Sub aspectul vechimii, cea mai veche carte din colecția muzeului nostru este cartea „De divinis niminibus“ („Despre numele divine“), Dionisie Areopagitul ‑ „De mystica theologia“, tipărită la Veneția, în anul 1538  și o icoană ce îl reprezintă pe Sfântul Arhanghel Mihail, zugrăvită în 1711, pentru Biserica Greacă din Brăila, restaurată între primele icoane.

De asemenea, tot sub aspectul vechimii, în Muzeul Eparhial, vizitatorul poate vedea vestigii arheologice care merg până în mileniul 3‑4 î.Hr, expoziție realizată în cadrul unui parteneriat cu Muzeul de Istorie din Galați, Muzeul Brăilei „Carol I“ și Muzeul de Istorie din Tecuci.“

Menționăm că în tot acest timp, Muzeul Eparhial a desfășurat proiecte proprii, dar și în parteneriat cu cele mai importante instituții de profil din țară, precum: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național „Cotroceni“ ‑ București, Muzeul Municipiului București ‑ „Palatul Șuțu“, Palatul „Mogoșoaia“, Muzeul Național „Peleș“, Muzeul Național „Brunkental“ ‑ Sibiu, Muzeul Satului Bănățean ‑ Timișoara, Muzeul Brăilei ‑ „Carol I“, Muzeul „Vasile Pârvan“ ‑ Bârlad, „Muzeikon“ ‑ Muzeul Național al Unirii „Alba‑Iulia“, Complexul Muzeal Bistrița‑Năsăud și altele.

Nu în ultimul rând, am avut și avem parteneriate importante cu: Biblioteca „V. A. Urechia“, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea Națională de Arte ‑ București, Universitatea „Dunărea de Jos“ ‑ Galați, Muzeul Jucă­riilor  ‑ București, Aso­ciația Culturală ‑ „Pictor Octavian Smigelschi“ ‑ Sibiu și altele.

În anul 2019, acti­vitățile cultural‑misionare au de­pă­șit granița eparhiei noastre, prin expoziția itinerantă: „Spiritualitate creștină, la Dunărea de Jos“, care a fost prezentată în București, la „Palatele Mogoșoaia“ și în județele: Alba‑Iulia, Sibiu, Bistrița‑Năsăud și Bihor, beneficiind de 30.000 de vizitatori. Obiectele de patromoiu din expoziție, și nu numai acestea, au constituit tema unui album foto‑documentar, tipărit în trei ediții, în total, 300 de exemplare.

Ca proiecte pentru anul 2020, în centrul preocupărilor va sta organizarea expozițiilor temporare: „Cinci ani de activitate neîntreruptă a Muzeului Eparhial“, „Maria, Regină și artistă“, „Cuceriri spațiale“, „Dăruind vei dobândi ‑ Filantropi la Dunărea de Jos“ și altele.

Lansarea de carte „Jurnal din viața mea, Constantin C. Tomescu“, de George Enache și Silvia Corlățeanu Granciuc.

Vor fi continuate expozițiile, temporare, de icoană bizantină și de artă creștină, sub genericul: „Icoană și portret“, o colecție particulară a domnului Vasile Joantă, proiectul expozițional ‑ „45 de ani de conservare și restaurare a patrimoniului cultural românesc“. Punerea în valoare a  Sfintelor Icoane va fi continuată prin susținerea Atelierului de pictură: „Iconari la Dunărea de Jos“,  susținerea celei de‑a VI‑a ediții a sesiunii de comunicări științifice ‑ „Restitutio‑est“ („Arta restaurării“) și alte manifestări prilejuite de tematica anului 2020, „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor“ și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români“, în Patriarhia Română“.

Mulțumim Înaltprea­sfinți­tu­lui nostru Părinte Casian pentru sfaturile și pentru sprijinul de care ne bucurăm, pentru a ține pasul cu realitatea imediată. Mulțumim colaboratorilor, dar și vizitatorilor noștri care  ne inspiră, adeseori,  în a ne alege temele de lucru! 

Pr. Cosmin Ilie

Foto: Ziarul Lumina