Prezenţa la Brăila, în zilele de sărbătoare închinate Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul urbei, a unor părticele din Sfintele Moaşte a doi mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, respectiv, ale Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, a constituit un prilej de binecuvântare şi bucurie pentru pelerinii brăileni. Procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“, desfăşurată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian, a fost receptată de credincioşi ca un prilej înălţător de sporire a comuniunii şi bucurei creştine. Clericii din Arhiepiscopia Dunării de Jos, împreună cu pelerinii, simţind atmosfera sacră a pelerinajului, au adus cinstire cu evlavie Sfintelor Moaşte, paşii văzuţi unindu‑se cu paşii nevăzuţi ai sfinţilor şi ai Lui Dumnezeu, fiecare pelerin având în gând o rugăciune smerită, care luminează şi înnobilează sufletul.
La biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, Chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi a săvârşit slujba Litiei. În cuvântul de învăţătură, rostit la sfârşitul evenimentului, Înaltpreasfinţia Sa a purtat un dialog duhovnicesc cu trei tineri îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, Ionuţ, Andreea şi Nectarie. De asemenea, Chiriarhul nostru a evidenţiat cum întâlnirea cu sfinţii ne oferă din comuniunea şi bunătatea lor, bunătate şi ne conduc la asemănarea cu Dumnezeu, Care este întotdeauna bun.
„Cât de bine şi de frumos este pentru noi că suntem unii lângă alţii! Nu e nici o săptămână de când, în celălalt oraş al Eparhiei, am fost ocrotiţi de Sfântul Andrei, şi mângâiaţi de Sfântul Grigorie Dascălul. Sfinţii vor să ne viziteze, sfinţilor le place între noi! De ce? Pentru că văd entuziasmul copiilor şi al tinerilor. Ceea ce înseamnă că în familie, în şcoli mai există credinţă, în pofida tuturor celorlalte presiuni care vin din cele lumeşti! Ceea ce înseamnă că mai există bunătate, speranţă şi zâmbet! Să lăsăm neputinţele noastre omeneşti şi să aplicăm principiile de viaţă ale Sfântului Nicolae şi ale Sfântului Nectarie, în viaţa noastră. Sfinţii sunt doctorii vindecători de neputinţa de a fi buni şi de a ne iubi, luând ca model apropierea hristică şi solidaritatea sfântă de a fi om lângă om, şi om pentru om, în Biserica lui Dumnezeu, în lupta noastră de a fi buni. Vă îndemn, dragii mei, să fim buni!“
Cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae, în ziua sa de prăznuire, a început la ora 8:00, cu un moment de înălţare duhovnicească şi solidaritate creştină, prin împărtăşirea bolnavilor internaţi la Spitalul de boli paleative „Veneţia“ din municipiul Brăila, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, însoţit de părintele protoiereu al protopopiatului Brăila, pr. Mircea Ionuţ Băncilă, şi alţi doi preoţi slujitori, Costel Airinei şi Ștefan Mihalcea.
Clerici, autorităţi civile şi militare, şi credincioşi pelerini, au adus cinstire Sfântului Ierarh Nicolae, în locaşul de cult închinat acestuia, care, a fost neîncăpător pentru mulţimea dornică să intre în comuniune liturgică, alături de Chiriarhul nostru şi de preoţii ce au format soborul slujitor.
În cuvântul de învăţătură, rostit la momentul potrivit, Înaltpreasfinţia Sa, a arătat că, Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai creştinătăţii ortodoxe, un personaj real în istoria Bisericii, ocrotitor spiritual al copiilor, descris ca fiind chip al blândeţilor şi îndreptător al credinţei.
„Sfântul Ierarh Nicolae a fost văzut de bătrânul Episcop Nicolae, o rudenie a sa, ca un nou soare pe cerul Bisericii, ca un învăţător mare şi apărător al dreptei credinţe şi promotor al iubirii milostive a Lui Dumnezeu către toţi oamenii, dar mai ales, către o categorie mai aparte, a bolnavilor, şi îndeosebi către copii. De aceea şi copiii, în general, îl consideră pe Sfântul Nicolae, Sfântul nostru“.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, care la momentul Chinonicului a susţinut un concert de colinde şi alte cântări bizantine specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.
Activităţile cultural‑educative s‑au încheiat prin premierea, de către Chiriarhul Dunării de Jos, a nouă tineri olimplici la diferite discipline, reprezentanţi ai Colegiilor Naţional „Nicolae Bălcescu“ şi „Gheorghe Munteanu Murgoci“. Aceştia au primit diplome, premii în bani şi cărţi de zidire sufletească în valoare de 4.500 lei.
Toţi pelerinii au primit în această zi daruri constând în pachete cu alimente, precum şi alte materiale de colportaj bisericesc. Pentru întreaga manifestare, s‑a alocat un buget 6.500 lei.
Manifestările au continuat, la Catedrala „Naşterii Domnului“, unde Înaltpreasfinţia Sa, a sfinţit un centru multifuncţional, destinat activităţilor sociale, culturale şi misionare cu tinerii din parohii.
Evenimentele s‑au încheiat printr‑un popas duhovnicesc la Aşezământul Social‑Filantropic „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“, unde au fost invitaţi preoţi, profesori şi oficialităţi brăilene, care au participat la slujba Sfintei Liturghii.
În cele două zile de pelerinaj, la Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie, aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada din faţa bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“, au dus cinstire peste 10.000 de credincioşi care au ales să fie „călători pe cărările sfinţilor“.
Pr. Alin Marian Constantin