Naşterea Domnului – bucuria tinerilor şi a copiilor

„Și Cuvântul trup S-a făcut şi S-a sălăşluit întru noi“ (In.I,14)1

Dovada supremă de dragoste a Tatălui pentru noi, Fiul Său iubit; iertare, har şi îndurare, singura zi din an în care putem aduce lacrimi de bucurie copiilor care nu au posibilităţi de a sărbători alături de cei dragi; Crăciunul ‑ un rubin ce urmează a fi şlefuit de un creştin, prin fapte bune din care denotă milostenia fiecăruia …iată cum redau elevii Colegiului Economic „Virgil Madgearu“ şi ai Liceului Tehnologic „Anghel Saligny“ din Galaţi, taina lăuntrică a bucuriei Întrupării Domnului:

 „Prin Naşterea Domnului primesc iertare, har şi îndurare, dar şi posibilitatea de a fi în prezenţa Lui mereu. Naşterea Domnului este dovada supremă de dragoste a Domnului pentru mine. […] De a fi în prezenţa Lui mereu, căci El m‑a iubit mai înainte de a‑L iubi eu. Doamne, Tu eşti Mângâietor în viaţa mea, iar Naşterea Ta lumina ce‑mi conduce necontenit inima la pocăinţă şi neprihănire. Îţi mulţumesc, Doamne, pentru Fiul Tău iubit pe Care L‑ai trimis pentru noi!“ (Gabriela Petrea, cls. a XI‑a C, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

„[…] Aceasta este singura zi din an în care putem aduce lacrimi de bucurie copiilor care nu au posibilităţi de a sărbători alături de cei dragi, dar, cel mai important, că n‑au cu cine să împărtăşească sentimente şi să primească acea căldură pe care Crăciunul ne‑o oferă. Naşterea Domnului o simt atunci ca o binecuvântare pentru noi, un motiv de a ne apropia mai mult de cei dragi“ (Ghiorghiţă Andreea‑Mihaela, cls. a XI‑a A, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny“, Galaţi).

„Crăciunul, o sărbătoare aparte, plină de credinţă. Singurul moment din an când dăruim dragoste celor din jur. Singura perioadă din an când uităm de răutate, ne deschidem sufletul şi oferim celor dragi un gând bun, o mângâiere şi bunătate“ (Irina Anghel, cls. a XII‑a J, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

„Crăciunul, cu mireasma ase­menea unui lan de lavandă, aduce bucurie nemărginită în sufletul meu. Atunci Crăciunul se va asemăna cu un rubin ce urmează a fi şlefuit de un creştin, prin fapte bune din care denotă milostenia fiecăruia. De Crăciun, ca şi în timpul anului, ofer daruri atât celor dragi cât şi celor în nevoie pentru a le conferi şi lor o stare de suflet pozitivă“ (Ramona Oprea, cls. a XII‑a C, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

„Pentru majoritatea dintre noi, Crăciunul reprezintă acea perioadă din an în care primim cadouri, facem fel şi fel de mâncăruri şi ornăm casa cu diferite decoraţiuni. De fapt, uităm cu adevărat ce semnifică această sărbătoare, şi anume Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Crăciunul nu este despre cine are cele mai multe şi frumoase cadouri, este despre iubire, despre faptul că ar trebui să iubim şi să fim mai buni. Să‑I arătăm Domnului recunoştinţă şi să nu uităm cu adevărat ce reprezintă această sărbătoare şi să‑I mulţumim pentru tot ceea ce avem“ (Miruna‑Elena Ivaşcu, cls. a XII‑a E, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

„Ce semnifică taina Crăciunului cu adevărat? Mai mult decât lumini frumoase şi cadouri. Reprezintă Naşterea Domnului, raiul trimis şi apariţia miracolului iubirii. Crăciunul nu poate fi cumpărat dintr‑un magazin, el se naşte din noi şi mereu va fi o parte din om. Cel mai de preţ cadou este să‑I oferim Domnului recunoştinţa noastră prin urmarea paşilor Acestuia şi prin a învăţa de la El“ (Delia Stan, cls. a XII‑a E, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

„Emoţia pe care o trăiesc în seara de Crăciun nu poate fi descrisă prin cuvinte. Sentimentul că Dumnezeu este alături de mine, mă face mai încrezătoare, iar vestirea Naşterii Domnului mă emoţionează pentru că ştiu că încă de aici, începe CREAREA LUMII. De aceea emoţia de Crăciun este unică, emoţie trăită alături de cei dragi“ (Anamaria‑Iuliana Mocanu, cls. a X‑a P, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

„De Crăciun simt fericire şi iubire. Simt liniştea şi fericirea pe care vreau să le am mereu, nu doar de Crăciun. Simt că această sărbătoare ne uneşte şi ne face mai buni“ (Georgiana‑Raluca Zamfir, cls. a XI‑a E, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

„Pentru mine, Crăciunul reprezintă cea mai frumoasă perioadă din an. În această clipă, oamenii de pretutindeni se întâlnesc pentru a petrece momente unice. Cu prilejul Naşterii Domnului, simt multă împlinire, dragoste, linişte şi armonie“ (Denisa Oteliţă, cls. a XI‑a E, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

„Crăciunul are pentru fiecare o semnificaţie proprie, determinată de vârstă, temperament, preocupări şi, mai ales, de trecutul nostru. În timp, rolul copiilor a crescut şi, odată cu el, Crăciunul a devenit o sărbătoare a copiilor, noaptea tainică în care li se împlinesc dorinţele, spre fericirea părinţilor. Pentru copii, Crăciunul înseamnă emoţia cu care îşi aşteaptă darurile şi sosirea Moşului, primii fulgi de nea, omul de zăpadă, bradul decorat şi, mai ales, dulciurile care îl împodobesc, aroma de cozonac şi scorţişoara din casa bunicilor. Crăciunul este o sărbătoare a familiei, un moment privilegiat de întâlnire cu Pruncul Hristos. Este bucuria şi împăcarea tuturor generaţiilor“ (Andreea Lazăr, cls. a XI‑a E, Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, Galaţi).

A consemnat, prof. Ciprian Nazare

 

  1. Noul Testament, versiune revizuită, redactată şi comentată de Bartolomeu Valeriu Anania, EIBMBOR, Bucureşti, 1995, p. 149.