Parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi a avut în 3 septembrie hramul de toamnă, motiv ca toate forţele duhovniceşti şi cultural‑sociale să se mobilizeze pentru ca sărbătoarea să ajungă la toţi iubitorii de frumuseşea lui Dumnezeu din această parte a oraşului, cartierul gălăţean „Aviaţie“.
Ca şi în ceilalţi ani, şi de această dată, ziua de 3 septembrie a fost un moment al bucuriei şi al comuniunii, credincioşii parohiei pregătindu‑se prin diverse modalităţi de sfântă sărbătoare. În preziua zilei de 3 septembrie, seara credincioşii, împreună cu preoţii slujitori s‑au bucurat de prezenţa mai multor fraţi preoţi care au participat la slujba de priveghere şi s‑au rugat Sfântului pentru toţi credincioşii. De la an la an, am observat că dragostea pentru Sfinţitul Mucenic Antim al Nicomidiei creşte în rândul creştinilor noştri, dar şi al altor semeni care trec hotarele cartierului şi ne însoţesc la rugăciune în acestă zi. Cu cel puţin o lună de zile înainte hram, credincioşii sunt pregătiţi, catehizaţi şi antrenaţi despre importanţa hramului, şi sunt sfătuiţi să fie mai rugători către Sfântul Antim, să fie milostivi şi să ofere daruri în ziua de hram celor în nevoi.
Ca în toţi anii, şi în anul acesta 2019, ne‑am bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, care s‑a rugat şi s‑a împărtăşit cu noi în cadrul Sfintei Liturghii, ne‑a binecuvântat, ne‑a mângâiat pe toţi cei prezenţi şi ne‑a vorbit despre viaţa şi importanta lucrare a Sfântului Mucenic Antim, ocrotitorul amintitei parohii.
Prin grija enoriaşilor practicanţi, s‑a avut în vedere ca să fie prezenţi la hram creştinii din toată parohia. Astfel, cu o zi înainte de hram au fost vizitate familiile credincioşilor cu posibilităţi financiare limitate şi li s‑au oferit daruri. De asemenea, copiilor care provin din familii cu diverse probleme sociale li s‑au oferit cele necesare pentru şcoală: ghiozdane, caiete şi alte daruri.
Pentru împlinirea dragostei creştine, pentru agapă, credincioasele noastre au preparat şi pregătit patru sute de pachete cu alimente, ce au fost dăruite după Sfânta Liturghie, tuturor credincioşilor prezenţi la slujbă.
Sfântul locaş este situat în nord‑vestul oraşului şi deserveşte cererile pastorale şi liturgice ale credincioşilor din cartierele Micro 13B şi Micro 38, parohia fiind înfiinţată în anul 1990 prin desprinderea cartierelor amintite din parohiile „Sfânta Treime“ ‑ Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“ ‑ Cimitir. Noua parohie a fost binecuvântată şi pusă sub ocrotirea Sfântului Sfinţit Mucenic Antim din Nicomidia, patronul spiritual al Ierarhului de atunci, Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos.
Piatra de temelie s‑a aşezat la 1 iunie 1991 de către actualul Arhiepiscop, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, pe atunci Arhiereu‑Vicar, al Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.
Imediat s‑au început lucrările de construcţie a bisericii, iar în anul 1993 era pusă doar temelia. Slujbele religioase au început în anul 1993, din ziua de 6 ianuarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian.
De remarcat este faptul că lucrările la fundaţia bisericii au fost executate de o societate specializată în contrucţii; celelalte lucrări au fost realizate de muncitori specializaţi în construcţii, din parohie, în regie proprie, în mod voluntar, sub supravegherea unui diriginte de şantier care s‑a ocupat de construcţia bisericii, dl inginer Ion Beschea.
Impresionantul devotament al credincioşilor din parohie ‑ de a construi biserica, şi în mod special al doamnelor din parohie care pe lângă munca necalificată şi celelalte rânduieli, au avut în grijă şi de paza materialelor de construcţii (cărămida) ‑ a făcut ca în anul 1994 biserica, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian să primească şi al doilea hram, cel al „Sfintelor Femei Mironosiţe“.
După finalizarea lucrărilor de construcţie, în anul 2000 s‑au început lucrările de pictare a bisericii în tehnica fresco de către pictorul Ciprian Buzuloi din Bucureşti.
În anul 2011 biserica a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Pr. Cristian Niţu