Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Adam

Slujba Prohodului Maicii Domnului, la Mănăstirea Adam

După ce Icoana Maicii Domnului  de la Adam a binecuvântat, între 1 şi 14 august, aproape toate aşezările din judeţul Galaţi, în preziua hramului Adormirii Maicii Domnului, pelerinii au mers la mănăstirea cu acest hram de la Adam, judeţul Galaţi, pentru a o însoţi şi a‑i mulţumi Maicii lui Dumnezeu.

La ceas de seară, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de mulţimea credincioşilor, a pornit în procesiune de la intrarea în curtea mănăstirii până la biserica acestei mănăstiri închinată Maicii Domnului.

La altarul de vară al mănăstirii, icoana Maicii Domnului a fost aşezată spre închinare, iar Părintele Arhiepiscop împreună cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Privegherii, urmată de săvârşirea Prohodului Maicii Domnului.

Cântarea a fost susţinută de  credincioşi, slujitori, maici, pelerini şi copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti, care au dorit, din tot sufletul să o preacinstească pe „Născătoarea de Dumnezeu“.

Uniți în rugăciune la Maica Domnului

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenţi despre Praznicul Adormirii Maicii Domnului, dar şi despre bucuria şi evlavia credincioşilor care s‑au întâlnit în cele două săptămâni de post cu rugăciunea, cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam, prin prezenţa căreia au fost bucuraţi mulţi credincioşi din judeţul Galaţi.

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Maica Luminii şi Mama întregii umanităţi, renăscută prin Hristos Domnul în Biserica Slavei Sale, prin Adormirea ei ne arată dimensiunea de trecere doar prin moarte la viaţa veşnică pe care a împărtăşit‑o Domnul Hristos şi Preacuratei Sale Maici. Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea «Adormirea Maicii Domnului» din localitatea Adam, a făcut misiune timp de două săptămâni în multe biserici şi parohii, iar zeci de mii de suflete au recunoscut în faţa Blândului Chip al Fiului ei şi al Mamei Lui, pe Mama adevărată, bucuria tuturor celor necăjiţi, ocrotitoarea ţării noastre ‑ Grădina Maicii Domnului. Mulţimea ‑ ca niciodată a pruncilor purtaţi pe braţele mamelor, a copiilor, adolescenţilor şi tinerilor care au umplut toată ograda mănăstirii ‑, a dorit să mulţumească Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, la ceas de seară, prin cântări şi prin rugăciuni“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

Întâlnirea s‑a încheiat, potrivit rânduielii, când toţi cei prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf şi pe sub sfânta icoană făcătoare de minuni, cântând imne Maicii Domnului şi având în mâini lumânări aprinse. Toţi cei prezenţi au primit binecuvântări arhiereşti şi s‑au sfinţit cu agheasmă.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a continuat în 15 august, când patru mari aşezăminte bisericeşti din municipiul Galaţi, bisericile Precista şi Mavromol, şi mănăstirile de la Adam şi Tudor Vladimirescu au parcurs sărbătoarea de hram.

În toate locurile, Maica Domnului aduce pace, bucurie şi dragoste de aproapele, prin rugăciune, prin mulţumire şi prin fapta bună faţă de semenii noştri.

Pr. Rareş Bucur