Bucurie duhovnicească la hramul Sfântului Cuvios Rafail de la Bursucani

Binecuvântare arhierească la hramul Schitului Zimbru

În 21 iulie, imediat după hramul Sfântului Proroc Ilie, credincioşii gălăţeni s-au bucurat de întâlnirea duhovnicească la sărbătoarea Sfântului Rafail de la Bursucani, judeţul Galaţi, ocrotitorul schitului Zim­bru. Cunoscut drept Sfântul Rafail de la Agapia Veche, din judeţul Neamţ, Cuviosul îşi are obârşia pe meleaguri gălăţene, fiind născut în satul Bursucani.

Motiv pentru care, din grija Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, acesta este unul dintre Ocrotitorii Eparhiei noastre, alături de Sfântul Apostol Andrei şi de Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie.

Din aceste motive, amintitul hram este unul aşteptat cu mare bucurie duhovnicească, bucurie accentuată de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în aşezarea uitată de lume.

Schitul de la Zimbru a fost  înfiinţat în a doua parte a veacului al XVIII-lea, pe la 1793, şi în perioada comunistă a fost desfiinţat de autorităţile ateiste. Canonizarea Sfântului Rafail de la Agapia veche, născut la Bursucani, a adus în atenţie acest loc. Iniţial, schitul a fost înfiinţat de ieromonahii Ioasaf şi Aloman – veniţi de la Mănăstirea Râşca, judeţul Suceava, cu sprijinul familiilor Cernat, Plesnilă şi Iamandi. A fost realuată rugăciunea în anul 2008, după canonizarea Sfântului Rafail.

Anul acesta, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a fost alături de creştinii din Zimbru şi Bursucani, la slujba Vecerniei unită cu Litia, unde a slujit împreună cu un sobor de ieromonahi şi preoţi spre bucuria multor credincioşi din comunitate şi din satele învecinate. Cu acest prilej, a fost amenajată şi o expoziţie de obiecte vechi tradiţionale, folosite odinioară în gospodăriile româneşti de către înaintaşii noştri.

Această încântare duhovnicească a fost completată de voioşii copii din parohiile învecinate, care au venit la întâlnirea cu Ocrotitorul lor şi cu Arhiereul Dunării de Jos, îmbrăcaţi în  frumosul costum tradiţional românesc.

În contextul sărbătorii, Înalt­preasfinţitul Părinte a transmis tuturor participanţilor un mesaj de suflet: ,,Revenirea noastră la natural, aşa cum trăiau odinioară moşii şi strămoşii noştrii, redescoperirea slujbei Vecerniei în fiecare parohie ca slujbă a luminii la ceas tainic de seară sunt reale motive de bucurie pentru noi toţi“.

Toţi cei prezenţi au primit iconiţe şi au participat la o agapă frăţească cu produse tradiţionale, pregătite de credincioasele din sat. Toţi participanţii au fost binecuvântaţi, iar copiii au primit cu plăcere dulciuri şi mici daruri de suflet.

Ziua de prăznuire a culminat cu săvârşirea Sfintei Liturghii la care au participat numeroşi credincioşi din împrejurimi şi nu numai.

După tradiţie, pelerinii prezenţi la sărbătoarea Sfântului Rafail au fost invitaţi la agapa frăţească, pregătită de harnicele maici de la Mănăstirea Adam.

Pr. Ionuţ Lupaşc