O poveste plină de entuziasm, bucurie, optimism

„Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă‑te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia“ (1 Timotei 4, 12).

 Reveniţi acasă, de la frumoasa întrunire a Tinerilor Ortodocşi de la Sibiu, câţiva dintre membrii delegaţiei din Arhiepiscopia Dunării de Jos ne‑au trimis la redacţie aceste emoţii, trăiri, sentimente, bucurii, planuri de viitor:

 

Clipe înălţătoare şi bucuria unei întâlniri

Tinerii de la Dunărea de Jos în rugăciune, la Sfânta Liturghie

ITO ‑ 2018 a strâns, la Sibiu, elanul tinereţii, bucuria întâlnirii, iubirea de neam cu trăirea în Hristos. Clipe înălţătoare, ziditoare ce nu pot fi trăite decât în Biserică. Primirea caldă, zâmbetele molipsitoare, chipurile luminoase, imnele ce răsunau din peste trei mii de glasuri, mesele dragostei, rugăciunea şi cântarea împreună şi, mai ales, Sfintele Liturghii arhiereşti… Toate acestea sunt daruri din preaplinul Sfintei Treimi, pentru care rămânem datori şi recunoscători. Printre clipele rare, de la Sibiu, se numără Marşul unităţii, precum şi momentele când salutam: «Hristos în mijlocul nostru!», şi ni se răspundea: «Este şi va fi!». Au fost clipe înălţătoare, ziditoare ce nu pot fi trăite decât în biserică.

La atelierele de discuţii am încercat să înţelegem care este rolul tânărului în Biserică, dar şi ce poate face Biserica pentru tineri, iar ca temă ne‑a rămas să mai medităm asupra acestor lucruri şi, în acelaşi timp, să le punem în practică. Au fost trăiri ce nu încap în cuvinte şi nici în fotografii, ci doar în suflete. “

Violeta Necula, studentă, an IV, Facultatea de Medicină şi Farmacie,

Parohia „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon“, Pechea

Tinereţe, bucurie, optimism

„Anul acesta ITO‑Sibiu a stat sub cupola unităţii de credinţă şi s‑a constituit ca o poveste plină de entuziasm, bucurie, optimism. Frumuseţea, tinereţea participanţilor, sfinţenia momentelor liturgice şi de rugăciune, toate mi‑au deschis ferestrele sufletului! Momentele de rugăciune au fost dumnezeieşti, apoi, marşul tuturor tinerilor prin Sibiu, oamenii salutându‑ne de la ferestre şi privindu‑ne cu ochii în lacrimi, alţii cu pruncii în braţe, alţii aplaudând şi fluturând Tricolorul, pregătit pentru un moment ca acesta. Un alt moment foarte important pentru mine a fost slujba arhierească din grădina Muzeului Astra, unde toate glasurile se înălţau dând slavă lui Dumnezeu, însă în graiuri diferite. Totul a fost o adevărată  probă a diversităţii în unitate de credinţă. Dincolo de culoarea ochilor, a pielii, noi, în interiorul nostru, păstrăm aceeaşi esenţă ‑ Duhul lui Hristos! Am discutat cu tinerii din Cipru şi Malawi, cu care m‑am înţeles în limba engleză, şi mi‑au mărturisit că iubesc România şi că noi trebuie să fim fericiţi că trăim într‑o astfel de «ţară regină» din punct de vedere istoric, geografic şi spiritual‑cultural!“.

Alexandru Adrian Radu, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina“, Brăila

ITO este o mare bucurie!

O parte din delegația Arhiepiscopiei Dunării de Jos la ITO 2018

„Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi este un mod de a te dărui celuilalt, de a mărturisi. Am participat pentru prima dată şi m‑am îmbogăţit sufleteşte. Emoţiile au fost cu noi tot timpul. Cât a durat marşul, cântând imnul ITO, care practic este un crez, am văzut mulţi oameni cu ochii sclipind de bucurie, plini de speranţă. Preoţii au cântat alături de noi «Deşteaptă‑te, române!» şi au însufleţit şi mai mult momentul, întâlnirea. Totul a fost pentru ca noi, tinerii, să înţelegem că trebuie să ducem mai departe nădejdea, credinţa, dragostea faţă de acest neam încercat prin vremuri. Am fost în comuniune, moldoveni, munteni, ardeleni, maramureşeni, alături de tineri ortodocşi din lumea mare. ITO este o mare bucurie, păcat că e o dată pe an! Cred că aceasta este imaginea României Mari“.

Iulia Ene,  23 de ani

Credinţa, dar identitar

„Întâlnirea tinerilor ortodocşi ‑ trei cuvinte care, luate separat, nu simbolizează ceva anume, dar aşezate unul lângă altul compun una dintre cele mai frumoase întâmplări din viaţa mea. Aşa cum unite, cele trei cuvinte realizează un întreg, tot aşa şi cei peste trei mii de tineri participanţi la ITO ‑ Sibiu au format un întreg. Desigur, tineri vedem pretutindeni. Dar niciodată nu vedem atâţia adolescenţi şi adulţi frumoşi, adunaţi laolaltă, având acelaşi scop. Acela de a‑şi asuma credinţa ca un dar identitar. Cele patru zile rămân pentru mine o imagine a tinereţii, în care oboseala s‑a transfigurat în biruinţă, timpul pierdut altădată în faţa calculatorului a devenit, la ITO, timp sfinţit.

Toate activităţile au fost interesante, dar m‑au copleşit noile informaţii despre pictura pe lemn, despre meşteşugul de a împleti metanii, brăţări şi alte obiecte din diverse materiale textile. M‑am convins că Hristos ne uneşte, chiar dacă între cei trei mii de participanţi se aflau tineri de pe toate meridianele lumii. Mi‑a rămas întipărit în inimă momentul marşului, când sentimentul patriotic ne‑a copleşit pe toţi.“

Alexandra‑Ștefania Mitu, clasa a X‑a, Colegiul Naţional „Costache Negri“, Galaţi

Vechi şi noi prietenii

„Bucurie şi şoapte, zâmbete şi lacrimi, vechi şi noi prietenii au fost înfiripate între tinerii care necontenit şi‑au împărtăşit dragostea de neam şi credinţa în unitate la ITO – Sibiu. Povestea ITO Sibiu 2018 a fost dovada vie că tinerii din Biserica Ortodoxă au format o familie în mijlocul căreia Hristos este şi va fi mereu. Ce mi‑a plăcut cel mai mult? Atunci când în urma workshop‑ului, concluziile au fost spuse şi auzite, pe cât posibil, înfăptuite“. 

Teodora Bîcîin, Parohia Ianca I

„Hristos nu este un font schimbător!“

De regulă, tinerii sunt cei care dinamizează, împrospătează viaţa liturgică şi întăresc Biserica prin experierea relaţiei sincere cu Iisus Hristos. Noi, tinerii găsim în Casa Domnului sinceritate, înţelegere şi credinţa adevărată, iar Biserica ne îndrumă spre maturizarea vieţii în care Hristos nu este un font schimbător, ci este Calea, Adevărul şi Viaţa: «Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă‑te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia»  (I Timotei 4, 12), îl îndemna Sfântul Apostol Pavel pe tânărul Timotei. La ITO ‑ Sibiu, aceste aspecte ce privesc condiţia tânărului creştin au fost puse în lumină prin tot ce s‑a întâmplat acolo, începând cu dezbaterile din cadrul atelierelor şi până la pelerinajele şi activităţile recreative.

Prin noi, tinerii, cu ajutorul şi purtarea de grijă a Bisericii, oamenii au aflat că povestea plină de entuziasm, bucurie, optimism ţine, cu adevărat, de lucrurile sfinte care constituie temelia vieţii românului autentic“.

Ilie Mihai, clasa a XI‑a, secţia Pastorală, Seminarul „Sfântul Apostol Andrei“, Galaţi, Parohia „Sfântul Nicolae“ ‑ Brătuleşti

Tinerii de la Dunărea de Jos, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

„Experienţa ITO este una incredibilă. Treci prin atâtea stări, trăieşti atâtea sentimente, faci cunoştinţă cu atât de multe persoane. Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi ne învaţă că a fi prieteni  nu trebuie să depindă  de culoare, de limba vorbită, de muzica ascultată, ci doar de cum te simţi în preajma acelei persoane. Este prima dată când particip la ITO şi pot spune că mă bucur mult. Au fost momente impresionante deoarece toţi am devenit un glas in timpul rugăciunilor. Au fost patru zile de neuitat, cred că pentru toţi participanţii“.

Teodora‑Maria Creţoi, clasa a X‑a C, Liceul de Arte „Hariclea Darclée“, Brăila

Tinerii sunt prezentul şi viitorul

„La Sibiu, am învăţat că tinerii nu sunt numai viitorul Bisericii, al neamului, al societăţii, tinerii sunt PREZENTUL! Să îţi asumi acestea, te umpli de curaj şi de responsabilitate. Am rămas cu frumoasele şi dătătoarele de viaţă Liturghii arhiereşti, cu poveţele şi noutăţile din timpul conferinţelor şi impresionată de nenumăraţii noştri preoţi, care îşi purtau copilaşii în braţe şi soţia de‑a dreapta. Fiind la a treia experienţă ITO, remarc ‑ cu bucurie ‑ că, din an în an, ITO este mai frumos, iar activităţile şi subiectele abordate depăşesc orice aşteptare. Învăţăturile Bisericii noastre strămoşeşti, transmise prin intermediul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, ne‑au adus în actualitate, ne‑au dat răspunsuri la întrebări  de mare interes.

Mulţumesc, Înaltprea­sfinţitu­lui Părinte Casian că mi‑a oferit ocazia, alături de alţi tineri ai Arhiepiscopiei noastre, de a participa la acest eveniment al tinereţii şi, să ştiţi, că am simţit lipsa zâmbetului şi prezenţa Înalt­preasfinţiei Sale“.

Oana‑Maria Pelin, studentă, an III,  Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Parohia „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon“, Pechea

O experienţă pe care nu o voi uita!

„ITO ‑ 2018 a fost o experienţă pe care n‑o voi uita prea uşor şi aş spera să‑mi rămână în minte şi în suflet pentru totdeauna, deoarece am învăţat lucruri noi din care avem de câştigat. În cele patru zile minunate petrecute la Sibiu, ne‑am rugat împreună şi am cântat imnul ITO cu mare bucurie, ne‑am luminat minţile, am reuşit să ne cunoaştem şi am participat împreună la diferite activităţi, unde am învăţat lucruri noi“.

Ana‑Maria Cucu, clasa a X‑a, Liceul de Arte „Hariclea Darclée“, Brăila

Indiferent de limba pe care o vorbim,  suntem uniţi prin credinţă

  „Întrunirea de la Sibiu a fost o experienţă unică. Fiind primul an în care am participat, am rămas plăcut surprins de toate activităţile desfăşurate pe parcursul întregului eveniment, în special, de procesiunea unităţii şi de atelierele de creaţie din Muzeul «Astra», unde am luat parte la o activitate de prelucrare a lemnului. Modul în care au fost împletite, în cadrul programului,  tradiţiile strămoşeşti şi meşteşugăritul m‑au impresionat foarte mult.

 Sfânta Liturghie arhierească, oficiată în ziua cinstirii Naşterii Maicii Domnului, mi‑a confirmat  încă o dată, că ‑ indiferent de limba pe care o vorbim ‑, suntem uniţi prin credinţa şi dragostea faţă de Dumnezeu şi de aproapele.

Ionuţ Duţu, Colegiul Naţional ,,Mihail Kogălniceanu“, Galaţi

„Toţi am fost un glas!“

Prezentarea torței ITO ‑ 2018, în fața Catedralei Mitropolitane din Sibiu

„Slavă lui Dumnezeu că am avut ocazia să particip şi să trăiesc bucuria de a sta alături de cei peste trei mii de tineri, veniţi la ITO ‑  Sibiu. În cele patru zile, am parcurs momente impresionante, deoarece, în timpul rugăciunilor, am fost una întru Hristos, toţi am devenit un glas. Activităţile de la Muzeul «Astra» mi‑au făcut o idee despre ocupaţiile ţăranului român. În acest mod, şi noi am încercat să facem picturi pe sticlă şi pe lemn, sculpturi şi chiar am modelat lutul.  Participarea la Sfânta Liturghie arhierească a fost cu atât mai impresionantă, cu cât nu a contat limba în care se slujea, iar Liturghia a purtat acelaşi mesaj de slavă şi mulţumire înaintea lui Dumnezeu. M‑au impresionat momentele patriotice, când ne‑am amintit de martirii neamului românesc ce s‑au jertfit pentru apărarea Patriei şi a credinţei strămoşeşti. Ei au devenit eroi ai istoriei şi ai inimilor noastre“. 

Narcisa‑Andreea Florea, studentă, Facultatea de Litere, Română‑Engleză, Galaţi

ITO ‑ solidaritate umană

„Evenimentul de la Sibiu ne‑a demonstrat solidaritatea umană şi posibilitatea de a cultiva virtuţile creştine. Am fost plăcut surprinsă de răbdarea, curajul şi forţa de muncă a organizatorilor şi a voluntarilor din acest an. A fost un prilej de a învăţa lucruri noi, de a ne apropia de Dumnezeu prin intermediul slujbelor la care am luat parte.

Rugăciunea în comuniune este dovada că Dumnezeu ne ascultă oricând şi că este nevoie doar de dorinţa noastră de a‑L cunoaşte cu adevărat. La ITO ‑ Sibiu, am cunoscut solidaritatea, bunătatea şi căldura oamenilor care tind spre smerenie şi nu se lasă deznădăjduiţi de răul existent în lume.

Mulţumiri organizatorilor, prea­­­cucernicilor părinţi care ne‑au ajutat cu sfaturi şi, în spe­cial, slavă lui  Dumnezeu, căci fără aju­torul şi iubirea Sa, ITO nu ar mai fi existat!“.

Mercan Mădălina, Brăila