Cu prilejul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la biserica ce îl are ocrotitor din cartierul micro 39 al municipiului Galaţi, s‑au derulat mai multe activităţi cu caracter cultural, misionar şi filantropic, ce s‑au înscris în programul general al Eparhiei dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri.
O primă acţiune, cu caracter umanitar, a fost vizita pe care membri din Consiliul şi Comitetul parohial, au realizat‑o marţi, 23 octombrie 2018, unor deţinuţi din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă ‑ Galaţi. Întâlnirea a debutat cu vizitarea şcolii penitenciarului şi săvârşirea slujbei acatistului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie la capela instituţiei, după care enoriaşii parohiei au dialogat cu tinerii deţinuţi prezenţi la programul liturgic şi le‑au oferit daruri, ce au constat în obiecte vestimentare şi de igienă personală, alimente şi cărţi de zidire sufletească.
În săptămâna ce a precedat sărbătoarea de hram, în cadrul celor două şcoli gimnaziale nr. 33 şi 34, situate pe teritoriul parohiei, profesorii de Religie au prezentat elevilor aspecte din viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi le‑au vorbit despre rolul ocrotitorului spiritual în viaţa fiecărui creştin. De asemenea, cadrele didactice împreună cu elevii din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 33 – Sfântul M. Mc. Dimitrie au pregătit un Spectacol cultural‑artistic despre evenimentele şi personalităţile marcante ce au contribuit de‑a lungul istoriei la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, începând cu Mihai Viteazul şi până la Regele Ferdinand Întregitorul, spectacol pe care l‑au prezentat în ajunul sărbătorii în cadrul Centrului parohial pentru copii. Cu această ocazie, aproximativ 100 de elevi au încântat publicul cu mici scenete, poezii şi cântece din repertoriul naţional, în care interpretarea deosebită a produs emoţie, admiraţie şi bucurie. La finalul acestei manifestări, copiii şi tinerii participanţi au fost felicitaţi de către slujitorii parohiei şi au primit în dar câte un pachet cu dulciuri.
În cadrul aceluiaşi centru parohial, a fost organizată Expoziţia de documente şi imagini dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi jertfei Eroilor din Primul Război Mondial, documentele şi planşele prezentate fiind puse la dispoziţie de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos – Galaţi şi, respectiv, de Muzeul Oraşului Ianca din judeţul Brăila. Vizitatorii au avut posibilitatea să vizioneze fotografii reprezentative de pe fronturile de luptă din anii 1916‑18, aspecte din spitalele de campanie, în special, cu soldaţi îngrijiţi de Regina Maria, supranumită „Mama răniţilor“, dar şi uniforme de soldaţi şi preoţi militari din Marele Război, puse la dispoziţie de către Asociaţia „Tradiţia Militară“ din Galaţi.
Seara zilei de joi, 25 octombrie 2018, s‑a încheiat cu săvârşirea slujbei Vecerniei cu Litie şi a Acatistului Sfântului Dimitrie, de către un sobor de 12 preoţi condus de pc. pr. consilier Ioan Horaţiu Moldovan, în prezenţa a numeroşi credincioşi, enoriaşi ai parohiei şi din întregul oraş.
În cadrul slujbei Sfintei Liturghii de hram, biserica s‑a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea rugătorilor adunaţi spre cinstirea marelui mucenic, mărturisitor al lui Hristos din veacul al III‑lea. La finalul slujbei, copiii de la Școala Gimnazială nr. 33 au oferit un moment de cinstire a memoriei eroilor din Primul Război Mondial şi au interpretat cântece cu caracter patriotic, aducând în inimile credincioşilor sentimente de înălţare şi recunoştinţă faţă de înaintaşii ce au făcut posibil „miracolul de la 1918“.
Prof. Iuliana Aron