Târnosirea bisericii „Sfântul Nicolae“ din parohia Rugineni, judeţul Galaţi

Sfințirea bisericii din satul Rugineni

În Duminica a 24‑a după Rusalii, credincioşii din co­­munitatea parohială Ru­­­gi­neni, Protopopiatul Târgu Bu­­jor, judeţul Galaţi, au trăit mo­mente de aleasă înălţare sufletească, întrucât biserica a primit veşmântul luminos al sfinţeniei.

Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din satele învecinate. Bucuria credincioşilor a sporit la momentul trecerii lor prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi pentru a primi arhiereasca binecuvântare.

A urmat slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de Ierarhul nostru, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în cutea bisericii, în prezenţa credincioşilor. La Sfânta Liturghie au participat şi numeroşi elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Cavadineşti.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit Evanghelia din această zi şi a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, subliniind importanţa unei noi biserici în una din cele mai vechi aşezări de pe Prut, Cavadineşti.

„Pentru preoţimea şi cre­din­cioşii din comuna Cava­dineşti, una din cele mai vechi aşezări de pe Prut, ce avea până acum şapte biserici în şapte sate, a fost astăzi o zi de mare bucurie întrucât a fost sfinţită cea de‑a opta biserică ctitorită în întregime cu «bănuţul văduvei» de cele aproximativ o sută de familii din această localiate. Continuitatea tradiţiei se vede şi astăzi, atât în prezenţa credincioşilor înţelepţi, cât şi în prezenţa tinerilor costumaţi asemenea înaintaşilor lor de altă dată“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, pc. pr. Nicolae Pleşcan a primit rangul de iconom, iar cei care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale bisericii au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian diplome de ctitori.

***

Piatra de temelia a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ a fost pusă de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în 30 mai 2010, în Duminica Tuturor Sfinţilor.

Lucrările s‑au desfăşurat prin implicarea pc. pr. paroh Nicolae Pleşcan, prin osârdia membrilor Consiliului şi ai Comitetului Parohial, cu sprijinul Consiliului Local al comunei Cavadineşti şi, mai ales, prin obolul bunilor credincioşi din satul Rugineni, care au contribuit cu însufleţire şi cu mult spirit de jertfă la ctitorirea acestei bisericii.

Catapeteasma sculptată a fost realizată la Târgu Neamţ, fiind donată de arhim. Epifanie Bulancea de la Mănăstirea Măgura Ocnei, în anul 2014.

Pr. Rareş Bucur