Cinstirea Icoanei „Prodromiţa“, la Galaţi

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodro­miţa“ din Sfântul Munte Athos este un prilej de multă bucurie duhovnicească pentru dreptcredincioşii  Arhi­episcopiei Dunării de Jos, mai ales pentru faptul că în patrimoniul sacru al eparhiei se află o copie a icoanei făcătoare de minuni, pictată în Sfântul Munte şi dăruită Arhiepiscopiei de către elevul cadet Neagu Costache, în anul 1898, aceasta fiind una dintre cele mai vechi cÓpii din ţara noastră.

În acest an, procesiunea a debutat în seara zilei de 11 iulie, când icoana a fost purtată la biserica „Sfinţii Împăraţi“ din Galaţi, unde un sobor impresionant de preoţi, dar şi un mare număr de credincioşi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian au întâmpinat‑o pe Maica Domnului „Prodromiţa“, Mama‑înaintemergătoare a tuturor creştinilor.

Biserica „Sfinţii Împăraţi“ din Galaţi a reprezentat, de altfel, şi apogeul pelerinajului, deoarece Icoana Maicii Domnului „Pro­dromiţa“, în drumul său spre Sfântul Muntele Athos‑ului din anul 1863, a poposit o noapte în acest Sfânt locaş, unde a săvârşit şi minunea convertirii pictorului necredincios, care  contesta unicitatea divină a pictării  icoanei. Slujba Vecerniei cu Litia a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, la sfârşitul căreia, chiriarhul a rostit şi un cuvânt de învăţătură, prin care a prezentat credincioşilor istoria copiei aflate în patrimoniul eparhial, dar şi minunile săvârşite de Maica Domnului, cu precădere cea de la biserica din Galaţi, consemnată şi în acatistul icoanei, la condacul şi icosul al şaselea.

Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița la biserica „Sf. Împărați“ din Galați

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat şi dragostea poporului de la Dunăre faţă de Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa“, prin numeroasele donaţii ale credincioşilor către Sfântul Munte, evidenţiind şi faptul că pentru cheltuielile de drum spre Schitul Prodromu a Icoanei şi a părinţilor prodromiţi a contribuit şi ctitorul bisericii „Sfinţilor Împăraţi“, Ion Soare.

Sfârşitul pelerinajului a fost mar­cat de Liturghia arhierească din 12 iulie, ziua când cinstim Icoana „Prodromiţa“, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, unde a fost adusă spre închinare şi icoana Maicii Domnului.

La această Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie a luat parte tot corpul administrativ al eparhiei dimpreună cu toţi protoiereii, reiterând evlavia de care se bucură cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Ne rugăm, cu multă nădejde, ca Maica Domnului să ne fie şi nouă „Prodromiţă“, adică înaintemergătoare pe drumul mântuirii spre Împărăţia Cerurilor.

Diac. Marius Cristian Gheorghe