„La porţile bucuriei“

Înaltpreasfințitul Părinte Casian în mijlocul copiilor, de ziua lor

Vineri, 1 iunie 2018, de Ziua Internaţională a Copilului, în cadrul Aşezământului Social‑Filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, au avut loc, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, mai multe activităţi religioase, cultural‑artistice şi educative, sub genericul: „Ziua Porţilor deschise. Programul a reunit 250 de copii şi tineri cu instructorii şi profesorii lor, antrenaţi la cele şase ateliere de creaţie, respectiv pictură individuală, pictură colectivă, handmade, punct românesc, puzzle lingvistic şi desene pe asfalt, ocazie cu care micii participanţi au avut ocazia de a vedea şi de a lucra chiar ei broderie, metaniere, icoane.

„Deschideţi porţile bucuriei!“

Prezent la manifestări, Ierarhul Dunării de Jos i‑a binecuvântat pe toţi copiii participanţi şi a ţinut un cuvânt de învăţătură, prin care a „deschis porţile bucuriei“, totodată, subliniind „cât de importantă este familia creştină, în care copiii dăruiţi de Bunul Dumnezeu primesc o educaţie trainică şi devin un sprijin real pentru neamul nostru românesc. Ei sunt asemenea florilor care dau o frumuseţe cu totul deosebită în viaţa noastră“.

Alături de copii de la aşe­zământul filantropic ‑ 30 la Centrul Rezidenţial şi 60 de şcolari la Centrul multifuncţional de servicii sociale „Speranţa“, s‑au aflat elevi şi copii de la: Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, Şcoala Gimnazială nr. 12 „Miron Costin“ ‑ Galaţi, Şcoala Gimnazială nr. 19 „Ludovic Cosma“ ‑ Galaţi, Şcolii Gimnazială nr. 25 „Petru Rareş“ ‑ Galaţi, Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“ şi Centrul Rezidenţial de Fete „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi.

Activități recreative și educaționale pentru copii

Pe parcursul întâlnirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a deschis un dialog firesc cu cei mici şi a rostit împreună cu ei rugăciuni pentru părinţii lor şi pentru binele copiilor din întreaga lume. Micii participanţi s‑au bucurat şi de darurile oferite, care au constat în rechizite, dulciuri, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Activităţi similare s‑au desfăşurat şi în centrele de zi de la parohiile „Sfântul Spiridon“ şi „Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi, precum şi la grădiniţa „Familia“ din Brăila şi la grădiniţa parohială din Ireasca, jud. Galaţi.

Activităţi creative şi recreative pentru copii la Galaţi

Inspiraţi de entuziasmul arătat de copii în anii trecuţi, Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor“ din Galaţi, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Asociaţia „Provita“ Galaţi, au organizat în curtea bisericii „Sfântul Stelian“ din municipiul Galaţi, cinci ateliere creative, în care, mai mulţi voluntari, părinţi şi tineri iubitori de frumos, au oferit copiilor din parohiile oraşului un cadru în care creativitatea, dibăcia mânuţelor şi bucuria s‑au întâlnit.

Atelierele de confecţionat felicitări, de cusut, de poezie, culinare şi handmade au introdus copiii într‑o lume fascinantă, în care au putut descoperi că ei pot realiza diverse lucruri frumoase şi pot fi modele unii pentru alţii.

Prezent la eveniment, Chiriarhul Dunării de Jos, a felicitat organizatorii pentru dăruirea şi implicarea în astfel de activităţi menite să aducă bucurie, lumină şi speranţă acolo unde uneori acestea nu mai există, mai ales că astfel de fapte sunt mult aşteptate.

Plini de bucurie de prezenţa în mijlocul lor a Părintelui Arhi­e­piscop aceştia au simţit nevoia de a interacţiona şi de a‑şi arăta fiecare talentul, recitând, cântând sau rugându‑se.  Nu au lipsit binecuvântările şi felicitările arhiereşti, pentru talentul cu care copiii şi tinerii l‑au învestit în frumoasele obiecte confecţionate de ei.

Concurs de şah la parohia „Sf. Mina, Victor şi Vichentie“ din Galaţi

Concurs de șah la parohia „Sf. Mina, Victor și Vichentie“ din Galați

Şahul a fost o altă modalitate de a petrece Ziua Internaţională a Copilului. Astfel, parohia „Sfinţii Mina, Victor şi Vichentie“ din Galaţi, în cooperare cu Şcoala Gimnazială „Miron Costin“ şi Clubul de Şah „Diana“ din Galaţi, a organizat Concursul de şah „In hoc signo vinces“, considerat cel mai mare concurs de şah în aer liber din România.

Competiţia, aflată a a VI‑a ediţie, s‑a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pe parcursul a două zile.

Cele două runde au reunit în jurul mesei de şah, peste 150 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, cei mai mulţi elevi ai Şcolii Gimnaziale „Miron Costin“ din Galaţi, campioni sau vicecampioni naţionali la şah, dar şi elevi de la alte şcoli sau copii înscrişi la diferite cluburi sportive din municipiul Galaţi.

Manifestarea a debutat cu rostirea de rugăciuni şi intonarea Imnului Naţional al României, după care, în parcul bisericii „Sf. Mina, Victor şi Vichentie“ s‑a desfăşurat concursul propriu‑zis. Juriul a fost format din cinci arbitri de la Clubul de Şah „Diana“ din Galaţi, club afiliat la Federaţia Română de Şah, arbitru principal al competiţiei fiind domnul Aurel Cojocaru, candidat de maestru, conform sistemului de joc elveţian BUCHHOLZ.

După fiecare pauză, copiii au primit mici gustări.

Ierarhul Dunării de Jos în mijlocul tinerilor de la Parohia „Sf. Mina, Victor și Vichentie“ din Galați

Festivitatea de premiere s‑a făcut în prezenţa Înaltprea­sfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a înmânat diplome pentru premiile I, II, III, medalii şi cupe câştigătorilor. Toţi iubitorii acestui frumos sport au primit diplome de participare.

Inedit. În scopul încurajării tinerilor şahişti, la eveniment au participat şi membrii echipei de fotbal de sală „United“ Galaţi, vicecampioni naţionali ai acestui sport.

Concursul de şah „In hoc signo vinces“ face parte din calendarul activităţilor cultural‑misionare, susţinut de parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în Anul dedicat Centenarului Marii Uniri.

„Tinereţe şi credinţă“, în Protoieria Nicoreşti, ediţia a II‑a a Concursului de şah şi tenis de masă

„Tinerețe și credință” în Protoieria Nicorești

La începutul lunii iunie,  cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, concursul de şah şi tenis de masă, ediţia a II‑a, „Tinereţe şi credinţă“, s‑a desfăşurat şi în Protoieria Nicoreşti. Între colaboratorii protoieriei sunt Școala Gimnazială „Tudor Pamfile“ şi Primăria Țepu. Activitatea a avut loc în Sala de sport a Școlii „Tudor Pamfile“ din comuna Țepu, judeţul Galaţi, care a reunit 50 de copii din parohiile: Buciumeni, Țepu, Ghidigeni, Brăhăşeşti, Priponeşti, Ciorăşti, Coasta Lupei, Tecucel, Ionăşeşti, Tecuci, Poiana, Fântâni şi Vişina.

Alături de preoţii din amintitele aşezări gălăţene s‑au aflat şi profesorii de sport din  localităţile menţionate.

Clasamentul concursului la şah a fost următorul:

‑ Locul I, Mihai Chirică, Parohia Coasta Lupei;

‑  Locul II, Sebi Oiţă, Parohia Țepu;

‑  Locul III, Andreea Mihai, Parohia Tecucel.

Concurs de șah în Protoieria Nicorești

Clasamentul concursului la tenis de masă a fost următorul:

‑ Locul I, Alin Bejan, Parohia Țepu;

‑  Locul II, Alex Burghelea, Parohia Țepu;

‑  Locul III, Ionuţ Marcu, Parohia Țepu.

La final toate echipele au fost premiate cu diplome, cupe, iconiţe, revista „Călăuză ortodoxă“ , dulciuri şi sucuri în valoare de 300 lei, toate oferite de Protoieria Nicoreşti. Primăria Țepu a premiat echipele clasate pe primele trei locuri cu suma de 300 lei.

Pr. Rareş Bucur