Daruri în valoare de 78.153 lei pentru 5.036 beneficiari

Duminica Părinţilor şi a Copiilor, marcată în acest an pe 3 iunie 2018, a prelungit activităţile dedicate Zilei Internaţionale a Copilului. În Arhiepiscopia Dunării de Jos, 5.036 de copii s‑au bucurat de pacea şi milostenia acestei zile,  pentru care s‑au oferit daruri în valoare de 78.153 lei.

În Protoieria Galaţi, în toate cele 57 de parohii au fost implicaţi 1.220 de şcolari, pentru care s‑au alocat 13.681 lei.  În Protoieria Brăila, au fost 606 beneficiari (10.988 lei), la Tecuci 800 (14.206 lei), Tg. Bujor ‑ 855 semeni (12.860 lei), Covurlui ‑ 541 (10.646 lei),  Însurăţei ‑ 400 de beneficiari (6.722 lei), Nicoreşti – 239 copii (640 lei), Făurei ‑ 375 copii (8.410 lei).

Protoieria Galaţi

Tineri, în vizită la Protoieria Nicorești

Pe lângă participarea la Sfânta Liturghie, copiii ‑ însoţiţi de părinţii sau/şi bunicii lor ‑ au participat la activităţile cultural‑educative şi artistice, dedicate bunei convieţuiri în familie.

Acţiunile organizate în susţinerea semenilor în nevoi au drept scop revigorarea valorilor familiei tradiţionale şi ajutorarea copiilor şi familiilor în stare de risc social.

Activităţi frumoase au fost organizate, în special, în centrele multifuncţionale pentru copii, dar şi în parohiile noastre. De exemplu, la Centrul de zi al Asociaţiei Multifuncţionale Filantropice „Sfântul Spiridon“ ‑ Galaţi, instructorii, educatorii şi voluntarii s‑au implicat în pregătirea unui moment artistic, susţinut de micii asistaţi. După ce au participat la Sfânta Liturghie, părintele paroh Vasile Mogoş a vorbit celor prezenţi despre rolul familiei creştine în viaţa comunităţii.

Întâlnirea a fost încheiată cu un moment artistic, susţinut de micii enoriaşi de la Sfântul Spiridon, încântând auditoriul cu poezii şi cântece care oglindesc frumuseţea copilăriei şi importanţa părinţilor în educarea lor.

Activitatea s‑a încheiat cu o agapă frăţească pentru cei 40 de copii şi zece părinţi, beneficiari ai Centrului de zi „Sfântul Spiridon“, în valoare totală de 500 lei.

În aceeaşi rânduială s‑au petrecut activităţile şi la centrele de zi de la „Sfântul Antonie cel Mare“, Centrul de zi „Speranţa“ din Galaţi.

Asistaţii au primit şi jucării donate de enoriaşii parohiei.

Protoieria Brăila

În Duminica Părinţilor şi a Copiilor, Centrul cultural educaţional ,,Sfinţii Martiri Brâncoveni“ al parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din Brăila a fost gazda unui eveniment filantropic şi cultural dedicat copiilor de la Centrul social „Dalia“, aflat în Cartierul Obor al municipiului.

Copilași, aducând mulțumire lui Dumnezeu la ziua lor

Gazdele au fost elevii participanţi la programul „Lăsaţi copiii să vină la Mine!“, care se derulează zilnic în centrul social parohial; iar invitaţii, şase copii cu vârste cuprinse între 7 şi 17 ani, însoţiţi de instructorul lor. Aceştia au primit în dar, mai întâi, un program cultural pregătit de gazde, respectiv, recitarea unor poezii anume alese pentru evenimentul celebrat, dar şi un scurt concert la pian.

Le‑au fost oferite, apoi, şi alte daruri ‑ ghiozdane şi rechizite potrivit vârstei fiecăruia, după care a urmat agapa, organizată în sala de mese a centrului social, valoarea totală a darurilor oferite de Parohia Naşterea Maicii Domnului, cu sprijinul enoriaşilor, fiind de 900 de lei.

Darul cel mai mare, atât pentru gazde, cât şi pentru invitaţi, a fost, însă, timpul petrecut împreună şi prieteniile care s‑au legat, copiii de la centrul social simţind din plin faptul că Biserica este o familie frumoasă şi bine­cuvântată.

Protoieria Nicoreşti

De Ziua Internaţională a Copilului şi cu prilejul Duminicii părinţilor şi a copiilor, în cadrul Protoieriei Nicoreşti s‑au desfăşurat mai multe activităţi cultural‑educative, sportive, artistice şi gospodăreşti.

Astfel, în 29 mai, voluntarii Parohiei „Fântâni“, coordonaţi de părintele Mircea Pilaf, au igienizat parcul copiilor din Nicoreşti.

În 1 iunie, aceiaşi voluntari au mers la Spitalul de Pediatrie din Tecuci, unde au împărţit dulciuri, iconiţe şi cărţi de colorat, în valoare de 350 lei.

Cu acelaşi prilej, la Parohia „Ireasca“, unde se află Grădiniţa parohială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, s‑a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială, iar la momentul cuvenit cei treisprezece copii de la grădiniţă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. La final, sub îndrumarea doamnelor educatoare, copiii au prezentat un program artistic prilejuit de Ziua Copilului.

Activități educaționale cu tinerii, la Brăila

Duminică, 3 iunie a.c. la Sala Sporturilor din Ţepu s‑a desfăşurat etapa a II‑a a concursului de şah şi tenis de masă din cadrul Protoieriei Nicoreşti, unde au participat peste 50 de copii.

Luni, 4 iunie, Protoieria Nicoreşti a primit în vizită elevii participanţi la Olimpiada Naţională „Universul cunoaşterii prin lectură“ de la Galaţi, veniţi la Nicoreşti pentru a vizita Mănăstirea Buciumeni şi Complexul Muzeal „Banu“. După ce au vizitat biserica şi sălile de expoziţie ale complexului muzeal, aceştia au primit din partea Protoieriei Nicoreşti, revista „Călăuză Ortodoxă“, iconiţe, dulciuri şi cireşe.

Protoieria Însurăţei

În majoritatea parohiilor din această protoierie, mai puţin cele suplinite, s‑au realizat întâlniri cu copiii care provin din familii ai căror părinţi lucrează în străinătate. La Căsuţa de tip familial „Panseluţa“ din localitatea Bărăganul, preotul paroh Dorin Chirilov a vizitat cei nouă copii, cărora le‑a oferit un cuvânt bun şi dulciuri.

La Însurăţei, preotul Constantin Dumitru, alături de un asistent social, Daniela Dumitru,  au mers în vizită la familiile  aflate în nevoi, oferindu‑le cuvânt de învăţătură, iconiţe şi cărţi de rugăciune, alimente, produse de igienă.

Pr. Ionel Rotaru