Pelerini la biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Brăila

Aspect din timpul Sfintei Liturghii

Ziua de treisprezece aprilie a acestui an, a avut o semnificaţie deosebită pentru Biserica Ortodoxă Română, în mod special pentru Arhiepiscopia Dunării de Jos, care a sărbătorit în zilele de joi şi vineri din Săptămâna Luminată, hramul bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Brăila.

În aceste zile de binecuvântare şi bucurie, pelerini brăileni, gălăţeni şi din alte oraşe ale ţării au mărturisit credinţa strămoşească prin căutarea sfinţeniei, a ajutorului lui Dumnezeu, al Maicii Domnului şi prin împărtăşirea cu apa sfinţită din izvorul aflat sub Sfântul Altar al bisericii.

Pelerinajul la Biserica Greacă din Brăila a început încă din ajunul sărbătorii când primii credincioşi au ajuns în municipiul nostru, pentru a priveghea şi participa la slujba Vecerniei şi a Litiei.

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul principal al bisericii, în prezenţa evlavioasă şi rugătoare a pelerinilor. Chiriarhul locului a săvârşit rânduiala de binecuvântare a apei izvorului de sub Sfântul Altar al bisericii şi a rostit un cuvânt de învăţătură: „În plan spiritual, dar şi în cel real, uman, potrivit chemării noastre duhovniceşti şi a cugetului nostru, ne grăbim parcă să auzim pe Cineva de Sus, care are daruri multe, care ne aşteaptă, ca la o clinică vestită. Este Maica Domnului, care, astăzi, este medicul de serviciu al Cerului pe pământ! Este medicul de serviciu al Preasfintei Treimi, deoarece din izvoarele nesecate ale harului, prin sărbătoarea de azi, cerem ceva mai mult; ca din izvoarele de viaţă şi sănătate, să picure, în inima noastră, ambrozie!     

La finalul slujbei, a avut loc festivitatea de premiere a tinerilor cu rezultate excepţionale la Olimpiadele şcolare judeţene, de la diferite discipline de învăţământ. Șase dintre ei ‑ Florentina Petrea, Elena Eftimie, Alexandra Aliprandi, Nicoleta Ciauşu, Raluca Popescu şi Ana Țăranu ‑ au primit, din partea parohiei „Buna Vestire“, premii în bani şi cărţi.

Înaltpreasfinţitul Părintele nos­­tru Casian a purtat un dialog du­hovnicesc cu tinerii olimpici şi i‑a binecuvântat cu apa sfinţită de la izvorul bisericii brăilene.

Câţiva dintre tineri ne‑au împărtăşit din gândurile, trăirile şi emoţiile care i‑au surprins, cu prilejul evenimentului…

Izvorul Tămadiurii a fost pentru mine o experienţă minunată. M‑am bucurat că am avut ocazia să particip la aceste manifestări, unde am putut interacţiona cu personalităţi brăilene, şi nu numai. Personal, cel mai mult m‑a impresionat relatarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian despre Regina Maria, o femeie puternică şi iubitoare a acestui pământ, în care nu s‑a născut, dar pe care l‑a iubit, a spus Nicoleta Ciauşu, elevă în clasa a XI‑a la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila.

„Experienţa liturgică şi cuvântul de folos al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian ne‑a oferit o altă perspectivă asupra vieţii noastre de creştini români. Am avut ocazia să reflectăm asupra identităţii noastre naţionale şi să înţelegem, că e nevoie să ne respectăm şi să punem mai mult în evidenţă valoarile noastre identitare.“, ne‑a relatat eleva Ana Țăranu, din clasa a XII‑a la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“.

Alin Marian Constantin