Pomenirea Sfântului Atanasie al III-lea al Constantinopolului

Sărbătoare în parohia „Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie“ din Galați

Ziua de 2 mai, este pentru creştinii din municipiul Galaţi, şi nu numai, prilej de rugăciune şi comuniune cu Sfântul Atanasie al III‑lea Patelarie, care ocroteşte ‑ în municipiul nostru ‑ două Sfinte Altare; unul la istorica fostă Mănăstire „Sfântul Nicolae“, unde a slujit între 1642‑1654, şi la noul locaş din lemn, cu hramul „Sfântul Atanasie Patelarie“, din cartierul Micro 17. Sfântului Ierarh Atanasie este născut în Insula Creta şi a fost Mitropolit al Tesalonicului şi, apoi, Patriarh al Constantinopolului

La Galaţi, Sfântul a intrat în evlavia creştinilor din anul 2004, când prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost adusă o părticică din moaştele Sfântului, de la Catedrala Mitropolitană din Harkov ‑ Ucraina, aflându-se aici din 1654, când a trecut la Domnul. În ajunul sărbătorii, racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Ierarh, aflată în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost dusă în pelerinaj la Catedrala Arhiepiscopală şi la biserica „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, unde credincioşii au venit în număr mare pentru a se închina, a săruta acest odor şi a asculta cuvântul de învăţătură rostit de Chiriarhul Dunării de Jos.

Zi de hram în parohia „Sf. Atanasie Patelarie“ din Galați

În ziua praznicului, la Altarul de vară al bisericii din lemn închinată Sfântului Ierarh, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi. Evlavia şi bucuria acestora a sporit prin aducerea raclei ce conţine un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Ata­nasie.

Între credincioşii prezenţi s‑au adăugat numeroşi copii de la Şcoala nr. 40 „Iulia Haşdeu“, aflată în apropierea locaşului de cult, îmbrăcaţi în costume populare. Copii, tineri şi creştini au primit Sfânta Taină a Împărtăşaniei.

După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină, pa­­rohia pregătind, în acest scop, 700 de pachete cu alimente tradiţionale, atât pentru cei prezenţi, cât şi pentru persoanele aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Pr. Rareş Bucur