Duminica Ortodoxiei în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Tineri prezenți la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, la Duminica Ortodoxiei

Şi în acest an, în prima Duminică a Postului Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în toate parohiile din judeţele Galaţi şi Brăila au fost organizate ample manifestări liturgice, misionare şi cultural‑educaţionale, prilejuite de cinstirea Duminicii Ortodoxiei.

Evenimentul a adunat în bisericile de la Dunărea de Jos toată frumuseţea şi tinereţea credinţei noastre. Intrată în tradiţie, sărbătoarea reuneşte în rugăciune, mai ales, copiii şi tinerii iubitori de Frumos şi de frumoasa pictură bizantină.

Punctul culminant al manifestării s‑a desfăşurat în Catedrala Arhiepiscopală, la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

Concert de imne și cântări, specifice Postului Mare

Alături de creştini, au fost prezenţi mulţi copii şi tineri din şcoli şi licee gălăţene şi brăilene, membri ai unor cercuri de pictură, implicaţi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor!“.

Atmosfera a fost cerească! Pe lângă frumoasele imne, pre­zenţa tinerilor pictori a fost una specială, ei purtând icoane zugrăvite de mâinile lor. La momentul cuvenit, mulţi dintre tinerii iconari şi foarte mulţi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Între darurile din Duminica Ortodoxiei s‑a numărat şi cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop, care a subliniat importanţa icoanei în viaţa creş­tinilor şi necesitatea să­vârşirii faptelor bune în societatea de astăzi, în care individualismul se manifestă din ce în ce mai des.  

Premierea micilor iconari

După Sfânta Liturghie, tinerii iconari şi mai mulţi credincioşi au pornit în tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, unde au participat la cea de‑a XVIII‑a ediţie a expoziţiei de icoane, intitulată „2018 – Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română“.

Programul s-a desfăşurat în Sala de expoziţii „Sergiu Dumitrescu“, iar Corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi a deschis manifestarea printr‑un mini‑concert de imne specifice Postului Mare.

Participanţii s‑au bucurat de lumina din Sfintele Icoane realizate – pe lemn, pe sticlă, dar şi din seminţe – de seminariştii gălăţeni şi de elevii liceelor de Artă, dar şi cei de la Palatele Copiilor  din Galaţi şi Brăila, ai Clubului Copiilor din Tecuci, ai Centrelor parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea şi Lieşti. Erau de faţă şi studenţi ai Facultăţii de Arte din Galaţi.

Premii și diplome pentru tinerii iconari merituoși

Totodată, au putut fi admirate câteva portrete şi schiţe în creion cu personalităţi ce au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri, opere, în special, ale studenţilor Facultăţii de Arte.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că „arta este o încercare de a sintetiza tot ce este mai luminos din creaţia lui Dumnezeu. În umbrele păcatelor noastre intervin luminile lui Dumnezeu, care strălucesc şi ne unesc ca într‑o icoană. Aceasta este icoana văzută a Bisericii. Expoziţia de astăzi este un pas către noi înşine, prin care ne luminăm şi ne împărtăşim din aureolele ce reprezintă lumina Raiului în lumea noastră pământească, iar cei premiaţi astăzi sunt de două ori icoane, întrucât, toţi sunt zidiţi după chipul lui Dumnezeu, iar în al doilea rând ei sunt cei care ne reproduc şi ne aduc în faţă icoanele care nu sunt pictate doar cu culoare, ci sunt pictate cu tinereţe, credinţă şi har“.

Ca semn al aprecierii şi încurajării pentru talentul şi pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana, Frumuseţe a Ortodoxiei“, premii care au constat în icoane autentice, seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciune şi alte instrumente de lucru specifice picturii.

Pr. Rareş Bucur