Seminarul Teologic din Galaţi, în lumina sărbătorilor

Simpozion interseminarial la Galaţi

Sărbătorile Sf. Ap. Andrei şi Ziua Naţio­nală a României din 1 decembrie înseamnă pentru şcoala noastră un prilej de mare bucurie şi satisfacţie şi, mai ales, o perioadă de efort susţinut, răbdare, muncă, repetiţii şi tot ceea ce presupune organizarea unui şir de evenimente culturale sau artistice.

Astfel, cu binecuvântarea Înalt­­preasfinţiei Sale, Arhiepis­copul Casian al Dunării de Jos, sărbătorirea patronului nostru spi­ritual a debutat încă de luni, 27 noiembrie, prin deschiderea şi desfăşurarea lucrărilor Simpo­zio­nului Naţional „Mărturisitori ai dreptei-credinţe din eparhii, în timpul regimului comunist“. Gaz­­­­dă ospitalieră ne‑a fost, ca şi anul trecut, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiri­tualităţii Creştine de la Dunărea de Jos ‑ Galaţi.

La amintita întâlnire, coordonată de prof. dr. Gheorghe Butuc, au participat reprezentanţii a unsprezece seminarii şi licee teologice din ţară, precum şi numeroase colegii şi licee din judeţele Galaţi şi Brăila, care au antrenat peste şaizeci de elevi ce au prezentat, pe baza tematicii, lucrările şi referatele lor.

Marţi, 28 noiembrie, a fost Ziua Porţilor deschise la Seminarul „Sfântul Apostol Andrei“, ocazie cu care am fost vizitaţi de numeroase grupuri de copii, elevi de clasa a VIII‑a şi de liceu de la mai multe instituţii de învăţământ din municipiul Galaţi, dar şi din judeţul nostru.

Miercuri, 29 noiembrie, ziua a început cu săvârşirea Sfin­tei Liturghii Arhiereşti, oficiată de Înaltpreasfinţia Sa la Capela Seminarului, apoi cei mai mici seminarişti, elevii din învăţământul primar, îndrumaţi de doamnele învăţătoare au pregătit un moment artistic închinat Sfântului Andrei şi Zilei Naţionale a României.

Ca în fiecare an, Înaltprea­sfinţia Sa a binecuvântat agapa de prânz la care au participat atât elevii, cât şi profesorii seminarului.

În seara aceleiaşi zile, la Teatrul Muzical „Nae Leonard“, elevii noştri, îndrumaţi de prof. dr. Eugen Dan Drăgoi şi arhidiac. prof. Adrian Marin, ne‑au încântat cu momente deosebite de muzică psaltică, poezie, muzică veche şi dansuri populare. În cadrul concertului, intitulat „Schitul cel din tei, cântă lui Andrei“, au participat alături de corul seminarului şi formaţia de muzică veche „Kalofonis“, corul de muzică bizantină „Ortodoxia“, precum şi alte formaţiuni corale ale şcolii noastre.

Seara s‑a încheiat cu un cuvânt de învăţătură adresat invitaţilor şi elevilor de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Joi, 30 noiembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, a fost oficiată Sfânta Liturghie la Capela Seminarului, urmată de tradiţionala agapă la care au fost invitaţi toţi foştii şi actualii profesori ai şcolii, precum şi personalităţi cu o bogată activitate în slujba acestei instituţii de învăţământ.

Nu trebuie uitat faptul că, în aceste zile, elevii noştri s‑au implicat în toate activităţile Arhi­episcopiei: au participat la primirea moaştelor Sfântului Grigorie Decapolitul, la „Pelerinajul luminii“ şi s‑au constituit în grupe de voluntari, servind cu ceai şi alimenter pelerinii care au venit pentru închinare la sfintele moaşte, la Catedrala Arhi­episcopală din Galaţi.

Prof. Adrian Silivestru,

directorul Seminarului „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi