Tânărul de astăzi ‑ de la imaginea virtuală la „icoana vie“

Cerc didactic cu profesorii de religie la Brăila

În perioada 8‑12 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pă­rinte Casian, s‑a desfăşurat în toate protoieriile din judeţul Brăila, Cercul pedagogic la disciplina Religie. Au participat preoţi‑profesori, profesorii de Religie şi mai mulţi elevi din protoieriile: Brăila, Făurei şi Însurăţei.

„Tânărul de astăzi, de la imaginea virtuală la «icoana vie»“, aceasta a fost tema dezbaterilor la întâlnirea din acest semestru, temă care are drept scop pregătirea dialogurilor duhovniceşti, ce vor fi organizate cu ocazia Sărbătorii „Sfintei Treimi“, la hramul Mănăstirii Buciumeni din judeţul Galaţi din 5 mai 2017.

Întâlnirea a analizat unele experienţe ale tinerilor parti­cipanţi, pe care le‑au formulat verbal, dar şi în scris, cu ocazia  unui sondaj de opinie, coordonat de profesorii de Religie, precum şi modalitatea în care tema enunţată poate fi dezbătută, în cadrul mult‑aşteptatului pelerinaj de la Mănăstirea „Sfânta Treime“ din Buciumeni.

Întâlnirea consultativă pentru organizarea pelerinajului la Buciumeni

Răspunsurile elevilor legate de aspectele care privesc lumea virtuală au gravitat în jurul următoarelor puncte de vedere: Ce ascunde lumea virtuală? De ce preferă tinerii lumea virtuală în defavoarea realităţii? Iluzia pe care o poate aduce lumea virtuală; Spune „NU!“ lumii virtuale şi promovează realitatea! Lumea virtuală ne ajută să comunicăm? Internetul, refugiul oamenilor care nu sunt înţeleşi de societate.

S‑a dorit să fie ilustrată şi modalitatea de dezbatere a acestor teme, în cadrul viitorului pelerinaj de la Mănăstirea Buciumeni. În consecinţă, tinerii participanţi au propus ca dialogul să se bazeze pe o comunicare liberă, deschisă, sinceră şi prietenoasă, în anumite situaţii să se facă apel la unele jocuri interactive de autocunoaştere, dar şi de recunoaştere a riscurilor sau avantajelor la care se supun.

Toate aceste întruniri din judeţul Brăila au avut, pe de o parte, rolul de a cunoaşte mai bine tânăra generaţie şi relaţia pe care aceasta o are cu Biserica, Școala şi Familia, iar pe de altă parte de a cunoaşte mai bine dorinţele tinerilor, pentru buna pregătire şi desfăşurare a viitorului pelerinaj din 5 mai 2017, de la Buciumeni.

Pr. Ovidiu Soare