Binecuvântarea lucrărilor la capela parohială „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou“ din Galaţi

Capela parohiei „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou“ din Galaţi

Pentru locuitorii car­tie­rului de blocuri ANL „Dimitrie Cantemir“ din Galaţi, nevoia de biserică a fost, de la început, un deziderat firesc, alături de fiinţarea celorlalte instituţii sociale. Comunitatea de aici şi‑a dorit ca încă de la începutul existenţei acestui nou cartier şi al vieţuirii cetăţenilor lui aici, să aibă şi „biserica lor“, cu alte cuvinte, să pună în practică vorba populară înţeleaptă care zice că „o localitate fără biserică este o localitate fără Dumnezeu“.

Astfel, odată cu închegarea şi oficializarea familiei parohiale (la 1 februarie 2009), tânăra co­mu­nitate gălăţeană de aproximativ 1.000 de credincioşi (dintre care apro­ximativ 300 copii) a primit ocrotirea cerească a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale cărui sfinte moaşte se află la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Nu a fost aleatorie această alegere, ci ea s‑a făcut din două motivaţii: prima ‑ parohia gălăţeană se află la graniţa dintre judeţele Galaţi şi Brăila (cele două judeţe care alcătuiesc spaţiul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care face parte din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, ocrotită de Sf. Cuv. Dimitrie), iar a doua ‑ parohia se află la începutul drumului naţional care duce către Bucureşti (DN 22B), calea pe care o aleg mulţi pelerini de la Dunărea de Jos şi din Moldova, pentru a ajunge la Sf. Dimitrie cel Nou.

Aspect de la slujba binecuvântării

La începutul existenţei pa­rohiei, sfintele slujbe s‑au săvâr­şit sporadic în incinta unui apartament de bloc, donat de Pri­măria Municipiului Galaţi. Începând cu anul 2011, prin eforturile credincioşilor şi prin susţinerea Armatei Române, s‑a reuşit amplasarea unui cort militar care a deservit ca spaţiu liturgic pentru toate nevoile religioase ale enoriaşilor, atât slujirea liturgică, dar şi alte activităţi cultural‑educative şi misionare.

În scurt timp, locaşul de cult improvizat a devenit neîn­căpător şi impropriu. Astfel, cu binecuvântarea şi cu susţinerea ma­joră a Înaltpreasfinţitului Pă­­rinte Casian, Arhiepiscopul Du­nării de Jos, în data de 22 no­iembrie 2016 s‑a început realizarea unui nou sfânt locaş provizoriu din lemn şi materiale uşoare, care a fost finalizat în timp record în doar o lună de zile.

Întreaga comunitate a fost bucuroasă şi direct implicată în această lucrare sfântă şi minunată, pe care l‑au considerat un dar extraordinar de la Domnul Iisus Hristos, de Sfânta Sărbătoare a Naşterii Sale. De aceea, minunea construirii acestui sfânt locaş nu a constat atât în timpul de execuţie, cât, mai ales în unirea şi mai profundă a enoriaşilor, în numele Domnului şi pentru împlinirea lucrării Domnului.

Pentru a fi pregătit pentru slujire, în seara zilei de 23 decembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor.

Tinerii colindători ai parohiei

Momentul a fost deosebit de emoţionant pentru numeroşii cre­­­dincioşi tineri şi adulţi din co­munitate, dar şi de la alte parohii din oraş: în cântec de colind, creştinii s‑au gândit cât de important este să Îl primim pe Domnul Hristos, în casele şi în inimile noastre odată cu Naşterea Sa, pentru că şi Hristos apoi, îşi va face casă pe pământ, prin oameni şi pentru oameni, ca să-i sfinţească pe toţi!

Poate cea mai frumoasă ex­pre­sie a momentului a fost dată de o tânără enoriaşă, care a spus: „Această zi este foarte importantă pentru noi: ne aduce multă bucurie în suflete, deoarece aici vor fi următoarele Botezuri, următoarele Cununii, următoarele Spovedanii şi Împărtăşiri ale celor de aici. Este foarte important pentru noi să avem această biserică aici, în centrul comunităţii noastre pentru că ea este inima noastră!“ (Iuliana Şuşnea, elevă la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“‑  Galaţi).

Înaltpreasfinţitul Părinte Ar­hi­e­piscop Casian a bine­cuvântat şi felicitat pe toţi cei prezenţi la slujba de sfinţire, oferindu‑le la final ico­niţe şi daruri tra­diţionale.

Pr. paroh Adrian Portase