„Un pod de fapte bune“ pentru 3000 de semeni

Ajutorarea semenilor din localităţile Slobozia Co­nachi, Cuza Vodă şi Pechea din protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi – afectate de inundaţiile din 11-12 octombrie 2016 – a devenit o permanenţă pe agenda de lucru a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Prezenţa personală a Chiriarhului nostru la faţa locului, încă de la primele ore ale potopului, a preoţilor şi a bunilor samarineni a adus un plus de speranţă şi siguranţă pentru cei 3016 semeni inundaţi (din care 212 sunt copii) care trăiesc în 806 case afectate.

Chiriarhul nostru în mijlocul sinistraţilor
Chiriarhul nostru în mijlocul sinistraţilor

Astfel, într-un prim gest de încurajare şi îmbărbătare a celor năpăstuiţi, Chiriarhul nostru i-a îndemnat pe creştini să ridice, peste ape, „un pod de fapte bune”.  Faptă bună care a venit, mai întâi tot din Biserică, prin alocarea – în Permanenţa Consiliului Eparhial al Dunării de Jos  – a sumei de 100.000 lei, sumă ce a acoperit necesităţi primare: apă, alimente, medicamente şi obiecte igienico-sanitare.

 Apel din suflet către suflet

În contextul evenimentelor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a îndemnat pe creştinii sinistraţi să nu-şi piardă nădejdea în Dumnezeu, asigurându-i că nu sunt singuri. „Dumnezeu a aşezat în noi nebănuite puteri şi resurse spirituale şi de dărnicie materială prin care îi vom recupera şi reaşeza într-o viaţă normală, firească, pe semenii noştri atât de greu încercaţi în aceste zile!… Facem apel din suflet către suflet, în primul rând către creştinii din aceste localităţi care nu au fost încercaţi de furia apelor, să asculte de chemarea lui Dumnezeu de a deschide uşile sufletelor lor mai întâi. Apoi, în lumina ospitalităţii noastre creştineşti şi româneşti, să deschidă uşile de la o cameră măcar, din casele lor! În felul acesta deschidem uşile lui Iisus Hristos! Acea cameră liberă nu este acum a noastră, ci a lui Hristos Domnul care este acum flămând, înfrigurat şi întristat!“.

În primele zile după inundaţii, un sprijin important a fost cel de înlăturare a nămolului din casele şi curţile creştinilor,  acţiune coordonată de părintele Gheorghe Joghiu, protoiereul de Tecuci. Gestul a fost urmat de treizeci de creştini-voluntari din Tecuci şi Umbrăreşti care au participat la curăţarea  mobilierului  şi a altor bunuri afectate de apele nemiloase. Liga Tineretului Ortodox şi Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie au oferit daruri constând în alimente, pături, detergenţi şi obiecte de igienă personală.

Sprijinul a continuat, zi după zi, Liturghie după Liturghie, bunii samarineni de la Dunărea de Jos acordând cele de trebuinţă pentru fiecare familie… Până la 31 octom­brie, donaţia în alimente, cereale, lemne de foc şi alte bunuri pentru semenii inundaţi, venită din partea celor opt protoierii ale Eparhiei noastre este de 186.791 lei, din care 36.320 lei au fost folosiţi pentru cumpărarea obiectelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte de iarnă pentru 181 de copii. Se adaugă cei 100.000 lei alocaţi de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

De asemenea, în acelaşi gest al  solidarităţii se înscriu donaţiile Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, în valoare de 50.000 lei şi cea a Episcopiei Tulcii, în valoare de 10.000 lei.

Gălăţenii, alături de sinistraţi

Cei aflaţi sub povara potopului au fost sprijiniţi, întâi şi întâi, de parohiile neafectate din amintitele localităţi. Nu au fost uitaţi nici de credincioşii din parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Galaţi, care în ziua prăznuirii sale (14 octombrie) au oferit sinistraţilor 450 de pachete cu alimente, în valoare de 4.500 lei.  Cu binecuvântare arhie­rească, în 16 octombrie, creştinii din Parohia „Sfântul Ilie” din Galaţi, unde preot paroh este părintele consilier Ionel Perţea,  au mers cu o misiune de caritate în localitatea Slobozia Conachi, unde părintele Ionel Perţea a slujit între 1993 şi 2008. Cei afectaţi s-au bucurat de  o masă caldă, la care s-au aşezat 250 de persoane dintre cele rămase pe drumuri datorită inundaţiei. Au fost oferite din bănuţul văduvei, al  bogatului şi al săracului, 50 de pachete cu alimente de primă necesitate, fructe şi dulciuri pentru copii. Valoarea misiunii s-a ridicat la 4.500 lei. Parohia „Sfântul Dumitru“ din Galaţi a oferit comunităţii din  Cuza Vodă 400 de porţii de hrană caldă, în valoare de 4.000 lei.

Cu binecuvântarea Înalprea­sfin­ţitului Părinte Casian, acţiunea de într-ajutorare s-a bazat şi pe voluntariatul unei echipe de doisprezece medici, profesori universitari şi asistenţi medicali, cărora li s-au alăturat me­dicii şi asistenţii de la dispensarele din comunele Pechea şi Slobozia Conachi. Doctorii de trup au dat consultaţii creştinilor, (de cardiologie, ORL, interne şi reumatologie), au luat tensiunea arterială, glicemia şi, unde a fost cazul, au eliberat prescripţii medicale. Semenii în nevoi au primit medicamente gratuite.

Acţiunea continuă, familiile sinistrate urmând a primi seturi de pături, pilote şi lenjerie de pat, în valoare de 200 lei pe familie.

Maria Stanciu