Programul ,,Hristos împărtăşit copiilor” continuă şi în vacanţă

Mănăstirea Neamţ
Mănăstirea Neamţ

Deşi programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ se desfăşoară doar în timpul anului şcolar, copiii sunt nelipsiţi de la Sfânta Biserică şi în vacanţă, dornici de a afla lucruri noi despre credinţa pe care o mărturisim. Astfel, păstrând tradiţia anului precedent, parohia „Sfânta Treime” – Radu Negru din municipiul Brăila a dorit să „premieze” deschiderea şi pasiunea copiilor participanţi la proiect, organizând, în perioada 7-9 iulie 2010, un pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei.

Prin bunăvoinţa părintelui paroh Ioan Tudose, care a susţinut atât moral, cât şi material acest pelerinaj, cei 40 de elevi de la Şcoala Generală cu clasele I-VIII „Aurel Vlaicu”- Brăila, şcoală arondată parohiei mai sus-amintite, care au participat la programul naţional catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” în cursul anului şcolar 2009-2010, au putut vizita, unii pentru prima oară în viaţa lor, mănăstirile Văratec, Agapia Nouă, Agapia Veche, Neamţ, Secu, Sihăstria, Bistriţa. Aici au participat la sfintele slujbe şi au simţit sfinţenia harului dumnezeiesc. Programul duhovnicesc a inclus şi: închinarea la moaştele Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, de la Mănăstirea Secu, prânzirea la trapeza Mănăstirii Sihăstria, mormântul şi chilia marelui duhovnic Ilie Cleopa, sau vizita la Casa memorială „Ion Creangă” şi Cetatea Neamţului.

Spre finalul pelerinajului, a fost vizitată biserica Seminarului Mănăs-tirii Neamţ. Apoi, ne-am îndreptat spre barajul Izvorul Muntelui, unde elevii au avut parte de o plimbare cu vaporaşul. Am vizitat Mănăstirea Bistriţa, iar în oraşul Piatra Neamţ am urcat cu telegondola pe munte.

Pentru toţi copiii a fost un pelerinaj foarte frumos, un prilej inedit de a-i familiariza pe cei mici cu locurile şi valorile autentice creştin-ortodoxe ale Bisericii noastre strămoşeşti. Imaginile şi atmosfera duhovnicească stăruie în gândul şi sufletul lor, mărturie stând şi următoarele impresii: „Ca răsplată că am fost tot timpul la programul de la biserică împreună cu doamna profesoară, părintele ne-a trimis să vizităm mănăstirile din Moldova. M-am bucurat foarte mult că am putut vedea şi eu, în sfârşit, aceste locuri deosebite în care n-am fost niciodată. Nu credeam să fie aşa de frumos!” (Teodor Gheorghe, cl. a VI-a A)

„E prima dată când merg singură, fără părinţi, câteva zile departe de casă. Eram speriată că nu prea mă descurc fară ajutorul lor, dar doamna profesoară a avut grijă de noi toţi şi părintele chiar s-a gândit bine când a ales mănăstirile pe care le-am vizitat. Rămân cu o amintire şi un sentiment plăcut pentru că Biserica s-a gândit la noi!” (Teodora Mihăescu, cl. a V-a A).

Profesor de religie
Emilia-Mihaela Voineag,
Şcoala cu clasele I-VIII „Aurel Vlaicu”,
Brăila