Colinde şi tradiţii la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Tradiţii populare de iarnă prezentate la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Tradiţii populare de iarnă prezentate la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi

Aşa cum s-a îndătinat la români, colindătorii, mai înainte de a începe colinda, vin la biserică pentru a primi binecuvântare. În Arhiepiscopia Dunării de Jos, aproximativ 320 de colindători şi urători, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au fost primiţi de ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos în ziua de 21 decembrie 2014, la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sf. Ierarh Nicolae şi Sf. Ap. Andrei” din Galaţi.

Acest eveniment face parte din programul Festivalului de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Tudor  Pamfile”, care a ajuns la cea de-a XXIII-a ediţie. Scopul acestui festival este acela de a valorifica datinile şi obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou, de a stimula activitatea în cadrul instituţiilor de cultură şi de a revitaliza cultura populară, aceste activităţi aflându-se în regres vizibil, de la an la an, în satele româneşti.

Organizatorii, Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Consiliul Judeţului Galaţi, prin Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ au adus în faţa spectatorilor grupuri folclorice din cele două judeţe ale eparhiei Galaţi şi Brăila, dar şi din alte judeţe: Tulcea, Vaslui, Vrancea şi Bacău. Respectând o tradiţie a locului, la acest moment deosebit au fost prezenţi şi preoţii din municipiul Galaţi, fiecare purtând icoana Naşterii Domnului împodobită cu un ştergar tradiţional, pentru a primi binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop.

Grupurile folclorice participante au fost selectate, ca în fiecare an, de către specialiştii Secţiei de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“. Aceştia s-au deplasat în localităţile judeţului şi au efectuat preselecţii zonale în vederea organizării fazei finale a festivalului de la Galaţi, care se desfăşoară întotdeauna în Duminica dinaintea Naşterii Domnului.

Un grup de colindători din comuna Nereju (Vrancea) a prezentat celor prezenţi ,,Plugul cel mare” şi nelipsitele măşti de piele specifice acestei localităţi. Judeţul Tulcea a fost reprezentat de colindători şi de un grup de ,,mascaţi” din Luncaviţa. Mascaţii au impresionat prin tălăngile mari pe care le purtau la brâu şi prin dansul zgomotos care, spune tradiţia populară, alungă spiritele rele. Din judeţul Vaslui au fost invitaţi colindători şi urători din localităţile Soleşti şi Muntenii de Sus, care au prezentat colinde tradiţionale şi ,,Pluguşorul cu buhai şi fluier”. Bacăul a fost prezent prin grupul de colindători şi urători din localitatea Balcani. Localităţile Gropeni şi Ciocile din judeţul Brăila, participanţi tradiţionali ai acestui festival au impresionat prin dansul specific al ,,căluşului de iarnă”, colinde şi pluguşor.

Din judeţul Galaţi au fost selectate localităţile:  Schela (colinde tradiţionale), Rediu (colinde tradiţionale), Băleni (colinde tradiţionale), Bereşti (colinde tradiţionale şi plug), Măstăcani (,,Plugul mare cu cai şi bice”), Piscu (colinde tradiţionale), Braniştea (colinde tradiţionale), Vânători (colinde tradiţionale) şi Tuluceşti (colinde, ,,ursul” şi ,,dansul măştilor”). Toţi colindătorii au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos colăcei, ceai fierbinte, vin fiert, calendare bisericeşti. Pentru cei care veneau de departe Eparhia a oferit pachete cu hrană şi a decontat cheltuielile de deplasare.

În această atmosferă de mare bucurie, în aşteptarea măritului Praznic al Naşterii Domnului, cu urători îmbrăcaţi în costume populare, în răsunet de zurgălai, în pocnete asurzitoare de bici, în sunete prelungi de bucium, toţi cei prezenţi au simţit fiorul sfânt al adevăratelor sărbători de iarnă tradiţionale.

Pr. Daniel Popa