Când sufletele se ating…

Moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu la Colegiul Naţional ,,Nicolae Bălcescu” din Brăila
Moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu la Colegiul Naţional ,,Nicolae Bălcescu” din Brăila

Cu ocazia deschiderii Sărbătorilor Sfântului Nicolae, patronul spiritual al oraşului Brăila şi al Colegiului naţional ,,Nicolae Bălcescu”, a avut loc un moment de suflet la care invitatul special a fost I.P.S Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun, împreună cu un sobor de preoţi. Audienţa a fost formată din elevii şi cadrele didactice ale Colegiului, în frunte cu doamna inspector şcolar adjunct, dna Carmen Florentina Pîrlog şi domnul director Cristian Toncea.

Întâlnirea a debutat cu întregirea ,,soborului” prin  prezenţa Sfântului Ierarh Nicolae şi a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, prezenţi în mijlocul adunării prin sfintele lui moaşte, aduse de I.P.S. Arhiepiscop. Toţi cei prezenţi au avut ocazia să primească binecuvântările sfinţilor prin închinarea la sfintele lor moaşte.

A urmat întâlnirea de suflet anuală a I.P.S. Sale cu auditoriul, format din 10 profesori şi peste o sută de elevi, moment desfăşurat în amfiteatrul Colegiului, devenit neîncăpător. În cuvântul de bun venit, domnul director a rememorat momentul din urmă cu douăzeci de ani, când dânsul era elev al Colegiului ,,Nicolae Bălcescu”, iar şi I.P.S. Sa punea început întâlnirii anuale a chiriarhului locului cu elevii şi profesorii colegiului, evocare ce a emoţionat întreaga prezenţă la acest eveniment.

I.P.S. Sa a preluat cuvantul, arătând importanţa continuităţii privind formarea specialiştilor şi a oamenilor de suflet în cadrul colegiului. Apoi a evidenţiat diferenţele, oportunităţile şi scaderile mediilor reale şi virtuale de viaţă, accentuând faptul că viaţa reală poate suda sufletele într-o comuniune deplină, obiectiv comun Şcolii şi Bisericii în care toţi sunt una în Hristos Domnul. I.P.S. Sa a aşezat în sufletele tinerilor dorinţa ca Biserica să aibă un dialog creator şi ziditor cu generaţia tânără, pentru o bună formare şi consiliere a tinerilor.

A fost evocat chipul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ca modele de tineri, parinte si conducători, imbrăcaţi în dragostea de Dumnezeu şi neam, valori nepieritoare ale poporului român. Asemenea modele pot da imboldul tinerei generaţii de a se forma în străinatate, dar investiţia de suflet să fie în ţară, lucru ce ar rezolva problema migraţiei tinerilor, a destrămării familiilor şi mai ales a pierderii resursei principale a unui popor care este tineretul.

Întâlnirea a avut şi un caracter interactiv, o parte din profesori şi elevi punând întrebări, la care I.P.S. Sa a răspuns într-un mod duhovnicesc, ancorat în realitatea plaiurilor brăilene. La finele întâlnirii I.P.S. Sa a oferit tinerilor şi profesorilor prezenţi cărţi de suflet şi premii pentru elevii care au participat la Concursul eparhial ocazionat de prăznuirea Sfântului Nicolae. Finalul întâlnirii a reprezentat o uşă deschisă către viitoare parteneriate realizate prin dialog şi acţiuni concrete între tânăra generaţie şi Biserică careia îi aparţine.

Tot în această  perioadă, a avut loc Concursul organizat cu prilejul  sărbătoririi Sfântului Nicolae, la care au participat tineri din şcolile şi liceele din judeţul Brăila. Au fost oferite 2000 de diplome şi premii din partea Eparhiei şi a parohiilor. De asemenea la Colegiul Naţional ,,Nicolae Bălcescu” a avut loc Concursul judeţean ,,Tradiţii şi obiceiuri la Arhiepiscopia Dunării de Jos”- ediţia a doua, iar la Liceul teoretic ,,Nicolae Iorga” a avut loc Concursul Naţional ,,Popas duhovnicesc”- ediţia a doua.

Pr. Florin Grecu,

Inspector de religie, Brăila