300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni

Comemorarea eroilor şi a martirilor români care s-au jertfit pentru eternitatea neamului, întregirea patriei şi credinţa străbună este o datorie sacră pentru fiecare dintre noi, românii  de pretutindeni.

În acest spirit de cinstire a eroilor a neamului, în perioada 17-18 septembrie 2014, Episcopia Basarabiei de Sud împreună cu Direcţia de Învăţământ Cahul au organizat la Ţiganca şi Cahul ceremonialul dedicat memoriei eroilor români din cel de Al Doilea Război Mondial şi a celor 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor.

Cinstirea eroilor români în satul Cania, raionul Cantemir din Republica Moldova
Cinstirea eroilor români în satul Cania, raionul Cantemir din Republica Moldova

Cinstirea memoriei eroilor români a început în biserica parohiei din satul Cania, raionul Cantemir, pe 17 septembrie, când a avut loc oficierea Sfintei Liturghii de către PS Antonie Orheianul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului împreună cu soborul de preoţi veniţi din Basarabia şi România, ocazie cu care, s-a săvârşit prima sinaxă din istoria Bisericii Ortodoxe din Basarabia.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, la care au participat credincioşi români şi săteni din Cania (îmbrăcaţi în straie populare), toată suita s-a deplasat la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Ţiganca, raionul Cantemir, unde s-a oficiat, cu multe lacrimi pe obraz, parastasul de pomenire a celor 1.020 de eroi români care s-au jertfit în iulie 1941 pentru fraţii lor de peste Prut.

Dacă ieri am cinstit jertfa românilor pentru întregirea patriei, azi, 18 septembrie 2014, sub acoperişul tinerei Universităţi de Stat ,,B. P. Haşdeu” din oraşul Cahul, Republica Moldova, în „odaia pentru musafiri” – Sala de Festivităţi – ne-am adunat cu toţii, din nou, pentru a cinsti, aşa cum se cuvine, cei 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor.

Copiii şi nepoţii noştri nu trebuie să uite vreodată că noi am cinstit cu smerenie şi recunoştinţă pe înaintaşii noştri care s-au jertfit pentru întregirea României şi pentru credinţa noastră, şi că le poruncim, aşa cum a făcut şi Brâncoveanu cu fiii săi, să continue cinstirea eroilor şi martirilor români.

Pentru ca moştenitorii noştri să nu uite porunca noastră, trecem numele clericilor şi credincioşilor care au fost prezenţi la această comemorare a eroilor şi a martirilor noştri:

1. Pc părinte Iulian Budescu, Vicar administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud;

2. Pc părinte Adrian Agapi, consilier economic al Mitropoliei Basarabiei;

3. Pc părinte Gheorghe Untilă, protopop de Cahul;

4. Pc părinte Ioan Şcurea, paroh în localitatea Giurgiuleşti, secretar al protopopiatului Cahul;

5. Pc părinte Vasile Burduja, paroh în satul Cania, raionul Cantemir;

6. Pc părinte Marin Grigore, paroh în localitatea Chircani, raionul Cahul;

7. Pc părinte Ionuţ Nacu, paroh în localitatea Taraclia de Salcie, raionul Cahul;

8. Pc părinte Ilie Costeleanu, paroh în oraşul Cahul;

9. Pc părinte Dumitru Bulat, paroh în comuna Doina, raionul Cahul;

10. Pc părinte Nicolae Petică, paroh în localitatea Baurci Moldoveni, raionul Cahul;

11. Pc părinte Gabriel Onel, paroh în localitatea Porumbeşti, raionul Cantemir – Basarabia;

12. Pc părinte Petru Costaş –Cupcui, paroh în oraşul Leova (fostă Tg. Sărăţii);

13. Pc părinte Vaceslav Maxim, paroh în localitatea Chioselia Mare, raionul Cahul;

14. Pc părinţi ieromonahi Daniel Adrian şi Sebastian Tâncobe, stareţii M-rii Eroilor – Ţiganca;

15. Pc părinte ieromonah Nicanor Asargiu, stareţul M-rii Sf. Treime din Cahul;

16. Pc părinte ieromonah Sandu Vărsanufie, stareţul M-rii Găvănoasa, raionul Cahul;

17. Pc părinte ierodiacon Bartolomeu Moşneguţu,  M-rea Eroilor – Ţiganca, raionul Cantemir;

18. Pc părinte conferenţiar Ioan Negoiţă, Protopop de Sascut, jud. Bacău;

19. Pc părinte Vasile Abageru secretar al protopopiatului Sascut Bacău;

20. Pc părinte Constantin Abageru, membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului;

21. Pc părinte Petru Burduja, paroh în localitatea Bereşti-Tazlău din jud. Bacău;

22. Pc părinte Adrian Alexandrescu, paroh la Meleşcani-Podul Turcului, jud. Bacău;

23. Dl Valeriu Baban, Şef Direcţie Învăţământ Cahul;

24-25. Consulul General al României la Cahul, dna Anca Corfu şi consul, dna Claudia Alexandru;

26. Dl Andrei Popa, rectorul Universităţii ,,B. P. Haşdeu”;

27-29. Trei ofiţeri, ingineri (M.Ap.N.) membri ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” (A.N.C.E. ,,R.M.”), Filiala Judeţeană Galaţi, inclusiv ing. Samoilă Constantin, semnatarul acestor rânduri;

30. Profesori şi studenţi ai Universităţii din Cahul.

Cinstirea eroilor români la Cimitirul de Onoare de la Ţiganca, Republica Moldova
Cinstirea eroilor români la Cimitirul de Onoare de la Ţiganca, Republica Moldova

La deschiderea ceremonialului, pc părinte  Iulian Budescu a transmis mesajul de binecuvântare a ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, iar pc părinte Ioan Negoiţă a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Ioachim Băcăoanul.

Au mai prezentat cuvânt de salut conferinţei Valeriu Baban, doamna Anca Corfu, pc preoţi Gheorghe Untilă şi Andrei Popa.

În continuare s-au vizionat filme documentare, cu comentarii din viaţa familiei, a ctitoriilor religioase, în stil brâncovenesc, inclusiv filmul documentar „Închisoarea Yedikule, locul unde a fost închis Constantin Brâncoveanu”.

Au susţinut referate cu privire la viaţa şi activitatea Sfinţilor Brâncoveni, preoţii conferenţiari Ioan Cristea şi Negoiţă Ioan, profesori de la Universitatea B.P. Haşdeu, Lucian Lefter (România), Ludmila Chiciuc şi alţii, iar la final s-au înmânat „Diplome de participare” tuturor celor prezenţi la manifestare.

Clerul şi personalităţile publice prezente în număr mare la ceremonia publică închinată celor 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor şi celor 22 de ani de la canonizarea acestora, prin Tomosul Sinodal de Canonizare al Bisericii Ortodoxe Române, ne arată faptul că românii nu au uitat să-şi cinstească martirii care s-au jertfit pentru credinţă şi neam.

Cinstirea celor 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor a fost onorată anul acesta de către A.N.C.E. „R.M.”, care a realizat o medalie, într-un tiraj de 100 de exemplare.

Medalia are diametrul de 60  mm şi este aurită. Pe avers se află chipul lui Constantin Brâncoveanu, iar pe revers, biserica ,,Sf. Gheorghe-Nou”, una dintre ctitoriile domnitorului martir.

Cpt.(r) Ing. Constantin Samoilă,

Membru A.N.C.E. ,,R. M.”- Galaţi