Sfânta Cruce în arta şi tradiţia poporului român

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, miercuri 19 martie 2014, Centrul de Studii Interdisciplinare ,,Sf. Ioan Damaschinul” din Galaţi a primit vizita doamnei etnolog dr. Angela Paveliuc Olaru, coordonator al Departamentului ,,Tradiţii”, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Delegaţia a fost întâmpinată de membre ale Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe Române filiala Galaţi, care s-au bucurat să o reîntâlnească pe Preşedinta de Onoare a societăţii femeilor ortodoxe din Iaşi. S-au depănat amintiri şi s-au împărăşit proiecte de viitor, într-o atmosferă de prietenie şi bună dispoziţie.

19 martie 2014: Conferinţa doamnei etnolog Angela Olaru la Galaţi
19 martie 2014: Conferinţa doamnei etnolog Angela Olaru la Galaţi

A doua zi, dimineaţa, a început amenajarea expoziţiei „Motivul crucii în arta populară tradiţională românească”, care trebuia să exprime de la prima vedere, în mod complex şi total, ideea venerării Sfintei Cruci în tradiţia noastră populară. Vernisajul urma să aibă loc în după-amiaza aceleiaşi zile, în prezenţa Înaltpreasfinţitului dr. Casian Crăciun. Oaspetele nostru a dovedit însă un talent deosebit în arta etnografică, aranjând lucrările într-o manieră în care a evidenţat remarcabil tematica expoziţiei. Trebuie să amintim şi faptul că pentru această reuşită a primit ajutorul unui grup de elevi seminarişti gălăţeni şi studenţi teologi ai Universităţii ,,Dunărea de Jos”. Expoziţia a pus în evidenţă timpul reînvierii spirituale în acestă perioadă prepascală, alături de revenirea la viaţă a întregii naturi. După o perioadă care e dominată de uscăciune, vânt rece şi îngheţ, însuşiri dominante ale iernii, şi care nu sunt prielnice vieţii, se va pune început bun prin postirea de obiceiurile rele, cu dorinţa de curăţire şi îndreptare spre tot binele, a trupului şi sufletului, sau material şi spiritual, cu ajutorul Sfintei şi de Viaţă făcătoarei Cruci.

Conferinţa cu tema „Sfânta Cruce în arta şi tradiţia poporului român”, din după-amiaza zilei de 20 martie a fost deschisă de părintele vicar Lucian Petroaia, cu o prezentare a activităţii distinsei doamne etnograf dr. Angela Paveliuc Olaru, care a marcat prin acest eveniment o perioadă specială a Postului Mare, în care credincioşii se desprind de obişnuinţa lucrului pe orizontală şi îşi îndreptă atenţia spre cer, pregătind, în cea de-a doua jumătate a postului, evenimentul suprem al Învierii Domnului.

Aspecte din expoziţia ,,Motivul crucii în arta populară tradiţională românească”
Aspecte din expoziţia ,,Motivul crucii în arta populară tradiţională românească”

Doamna etnograf a avut în continuare un dialog de inimă şi suflet cu cei prezenţi. Valoarea evenimentului a fost ridicată de cuvântul Înaltpreasfinţitului dr. Casian Crăciun, profund emoţionat de frumusetea creaţiilor populare româneşti şi de profesionalismul cu care au fost prezentate acestea, în cadrul expoziţiei. Acest periplu teologic şi etnografic s-a continuat cu prezentarea Sfintei Cruci materializată în creaţie populară, alături de semnificaţiile spirituale din care poporul român s-a inspirat. Printr-o atitudine naturală şi firească, doamna Olaru i-a condus cu smerenie pe cei prezenţi, mai aproape de semnificaţia Crucii Mântuitorului Iisus Hristos, astfel încât să privim cu mai multă atenţie spre multiplele sensuri ale crucii, identificate de Înaltpreasfinţia Sa, în cuvântul său.

Asemenea perioadei pe care o traversăm, de luptă pentru ridicarea din păcat, de identificare a căii spre mântuire şi de înălţare spirituală, tot astfel, conferinţa s-a derulat în partea a doua, pe ideea înălţării spirituale a credincioşilor, care au primit prin cuvântul Înaltpreasfinţiei Sale, inspirate tâlcuiri pentru lămurirea dualităţii dintre simbolul ce sugerează starea sufletească şi realitatea materială, dintre metaforă şi prototip, sau dintre chip şi reprezentare.

Vineri 21 martie, o zi de primăvară binecuvântată de Dumnezeu cu soare, pomi înfloriţi, doamna Angela Paveliuc Olaru a vizitat clădirea viitorului Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos, domnia sa, ca fost director al Muzeului Etnografic al Modovei din Iaşi şi întemeietoarea Muzeului de Etnografie din Botoşani arătând deosebit interes şi admiraţie pentru acest proiect care se va finaliza anul acesta.

Aspecte din expoziţie
Aspecte din expoziţie

Seara zilei de vineri a fost dedicată conferinţei cu tema „Simbolistica motivului crucii în satul tradiţional românesc” susţinută în Sala ,,Episcop Melchisedec Ştefănescu”, din cadrul Centrului eparhial. Printre vizitatori s-a numărat şi Excelenţa Sa, dl Matthijs von Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucureşti, alături de înalţi demnitari ai Parlamentului României au aflat de acest eveniment cultural-religios şi au fost interesaţi să vadă expoziţia, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Chiriarh al Dunării de Jos. Olanda este ,,ţara lalelelor”, în care investiţia în flori este cunoscută pe mapamond, iar această ocupaţie a făcut din această ţară o grădină imensă. Motivul lalelelor a fost regăsit şi pe covoarele bucovinene, oaspetele olandez descoperind o altă punte de legătură între ţările noastre. Expoziţia de artă populară este a unei ţări care nu reflectă potenţialul real al românilor, dar care vine din veacuri cu o putere de regenerare spirituală ce luptă cu secularizarea contemporană. Exponatele prezentate redau valoarea credinţei venită din Biserică spre casa creştinului, prin tema Crucii încrustată în lemn, cusută în portul popular sau ţesută pe covoare, cu semnificaţia pomului vieţii. Expoziţia a fost apreciată ca ,,penetrantă şi misionară”, cu o frumuseţe care ,,săgetează inima şi sufletul vizitatorului credincios”.

Dublul eveniment cultural din cadrul Centrului eparhial de care au beneficiat preoţi, profesori de Religie, studenţi teologi, elevi seminarişti, elevi din licee şi şcoli s-a constituit într-o frumoasă pregătire duhovnicească a noastră, pentru întâmpinarea Săptămânii Sfintelor Pătimiri şi a Praznicului Învierii Domnului.

Conf. univ. dr. Lucia Balint,

Preşedinta S.N.F.O.R. Galaţi