Acţiune filantropică la Penitenciarul de Minori şi Tineri de la Tichileşti: ,,În temniţă am fost şi aţi venit la Mine!”

Incredintarea-lui-TomaCălăuziţi de cuvintele Mântuitorului „…în temniţă am fost şi aţi venit la Mine!” (Matei XXV, 36), elevi ai claselor a XII a A şi a XII a C de la Colegiul Naţional „Ana Aslan” din Brăila, însoţiţi de profesorul de religie Săraru Viorica şi părintele Băruş Sorin de la Parohia “Sfinţii Trei Ierarhi” din aceeaşi localitate, parohie care are în grijă formarea duhovnicească a elevilor din acest liceu, L-au căutat pe Hristos la Penitenciarul de minori şi tineri de la Tichileşti, în ziua de 1 aprilie.

Acest lucru a putut fi posibil datorită pr. Pleşca Sorin, care ne-a ajutat să putem ajunge aici şi să ne desfăşurăm activitatea, pe care ne-am propus-o încă de la începutul Postului Învierii Domnului.

În prima parte a întâlnirii noastre am vizitat penitenciarul, şcoala şi, nu în ultimul rând, capela, locul unde îşi găsesc liniştea şi se simt ocrotiţi toţi cei aflaţi acolo.Ne-am amintit atunci de cuvintele Mântuitorului: ,,Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi odihni pe voi” (Matei 11, 28).

La acest penitenciar am avut prilejul să cunoaştem 10 tineri privaţi de libertate, care şi-au dorit să vorbească cu noi şi astfel am aflat cu ce-au greşit de au ajuns în acel loc. Ne-au povestit despre viaţa grea din închisoare şi cât de mult suferă, fiindu-le dor de casă şi de familie. Am reţinut de la cei condamnati că majoritatea greşelilor, pe care le-au comis se datorează neascultării de părinţi şi prea multei încrederi în aşa-zişii ,,prieteni”. Dorinţa lor de a se elibera este una şi aceeaşi cu dorinţa de a începe o nouă viaţă. La “masa rotundă”, unde au avut loc discuţiile, au participat şi două doamne psiholog. Pe tot parcursul vizitei noastre, părintele Pleşca, cu experienţa pe care o are, a reuşit să ne facă să nu simţim povara problemelor specifice oricărui penitenciar, prin prezenţa noastră într-un loc atât de trist. A încercat şi a reuşit să prezinte situaţiile cu care s-a confruntat, într-un mod mai puţin dramatic, uneori chiar ne-a făcut să râdem împreună.

,,Vizita la penitenciar a fost o experienţă pentru viaţă. Nu mi-aş dori nici în cel mai urât vis să fiu în locul acelor persoane nefericite” (Duţu Ştefan, clasa a XII a A)

,,Această vizită la Penitenciarul de minori şi  tineri de la Tichilesti a fost o lecţie de viaţă pentru mine” (Straua Cosmin, clasa a XII a C)

,,Prezenţa noastră la penitenciar a reprezentat o oportunitate de a interacţiona cu persoanele private de libertate. Am fost surprins de dorinţa de comunicare a celor închişi, dar şi de regretul pe care îl poartă în suflet pentru faptele săvârşite. Îmi doresc ca ei să se reabiliteze, să ne întâlnim pe stradă şi să ne salutăm” (Cazan George, clasa a XII a A)

,,Vizita la penitenciar este unică pentru mine, emoţionantă, dar şi interesantă. Nu oricine are ocazia de a vizita acest loc, dar mai ales să vorbească cu persoanele private de libertate. Am reuşit să aflăm cum îşi duc traiul deţinuţii, din ceea ce ne-au povestit ei” (Bojian Ovidiu, clasa a XII a A).

Emoţiile ne-au urmărit încă de când am intrat  pe poarta penitenciarului şi până când am plecat. A fost o experienţă unică, plină de învăţăminte şi de compasiune, care nu ne-a lăsat indiferenţi de ceea ce am văzut şi am ascultat. Am plecat din acest penitenciar cu nădejdea ca aceşti fraţi ai noştri, se vor întoarce la Părintele ceresc, asemenea fiului risipitor şi se vor bucura de viaţă, preţuind libertatea, ca dar pe care l-au primit de la Dumnezeu şi pe care l-au pierdut atât de uşor.

Elevii  care  au  mers  a  penitenciar au devenit adevăraţi mărturisitori în liceu, căci ei au povestit despre toate câte s-au întâmplat în acel loc, colegilor care nu au avut ocazia să meargă.

Cu greu aşternem acum aceste cuvinte, elevi, profesor şi preot, la numai puţin de o săptămână de când am fost acolo. Cu siguranţă, nu vom putea uita niciodată orele pe care le-am petrecut în mijlocul acelor tineri, care şi-au pierdut temporar libertatea, la o vârstă atât de fragedă.

Prof. de religie Viorica Săraru, Colegiul Naţional ,,Ana Aslan”- Brăila

Preot Sorin Băruş, Parohia ,,Sfinţii Trei Ierarhi”- Brăila