Sfântul Patapie, prezenţă de neuitat în sufletele credincioşilor gălăţeni

DSC03807
Cinstirea Sfântului Cuvios Patapie, la mănăstirea sa din Corint

Evenimentul aducerii la Galaţi a moaştelor Sfântului Patapie nu a rămas fără ecou în Grecia şi mai ales la Corint. Şi aceasta datorită Înaltpreasfinţitului Mitropolit Dionisie care, întors în patria sa, a relatat pe larg, în cadrul a diferite evenimente şi întruniri, întreaga desfăşurare a sărbătorii Sfântului Andrei de la Galaţi, evidenţiind pe bună dreptate evlavia şi entuziasmul credincioşilor de la Dunăre, pentru Sfântul mare vindecător Patapie.

Într-un chip cu totul deosebit, pelerinajul în România cu sfintele moaşte ale Sfântului Patapie a fost evocat în chiar ziua sa de prăznuire, 8 decembrie, la mănăstirea care îi poartă numele, situată în imediata apropiere a oraşului Loutraki, în Mitropolia Corintului. În atmosfera sărbătorească a hramului mănăstirii, în mijlocul unei mulţimi de pelerini şi credincioşi veniţi din întreaga Grecie şi nu numai, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Dionisie a prezentat credinţa şi dragostea românilor pentru Sfântul Patapie şi pentru toţi sfinţii lui Dumnezeu, ca exemple vii de ataşament şi respect faţă de dreapta şi mântuitoarea tradiţie ortodoxă, în vremuri dificile de dezorientare spirituală şi morală. Mesajul său, transmis în direct de postul de radio al Bisericii Greciei atât în ajunul sărbătorii, la slujba de priveghere, cât și în ziua praznicului, a putut fi receptat de credincioşii din întreaga Eladă.

DSC03816
Pelerini la moaştele Sf. Cuv. Patapie

Prezent la momentul sărbătoresc, arhim. Daniil Oltean, delegatul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a transmis ierarhului locului, obştii mănăstirii şi celor prezenţi mulţumirile şi recunoştinţa credincioşilor români pentru marea binecuvântare de care s-au învrednicit, prin aducerea la închinare, la Galaţi, a sfintelor moaşte ale Sfântului Patapie.

Fie ca prezenţa sa sfinţitoare în locurile de propovăduire ale Sfântului Andrei să rămână o pecete duhovnicească a frăţietăţii şi evlaviei care leagă popoarele român şi elen, dar şi pe toţi iubitorii de Hristos şi de sfinţii Lui!

Arhim. Daniil Oltean