Inaugurarea Centrului Multifuncţional de servicii Sociale „Speranţe pentru vârsta a treia”

17Pe 26 noiembrie, parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din municipiul Galaţi şi-a serbat al doilea ocrotitor, pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, hram ce a coincis anul acesta cu inaugurarea cantinei sociale a Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţe pentru vârsta a IlI-a”. Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost întâmpinat cu bucurie de preoţii slujitori şi de credincioşii parohiei, precum şi de cele 50 de persoane vârstnice asistate în cadrul centrului. După ce cu o zi înainte au fost spovediţi de preoţii parohiilor de care aparţin, bătrânii asistaţi au fost împărtăşiţi la Sfânta Liturghie.

După slujba Sfintei Liturghii a avut loc sfinţirea cu agheasmă şi inaugurarea cantinei centrului şi au fost oferite pachete cu alimente credincioşilor veniţi la hram. Persoanele asistate au primit hrană caldă şi au fost binecuvântate de Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Centrul Social „Speranţe pentru vârsta a treia” este realizat şi amenajat din fonduri PHARE, accesate de Arhiepiscopia Dunării de Jos, ca beneficiar, şi Consiliul Local Galaţi, ca partener, scopul acestui aşezământ fiind acordarea de asistenţă psihologică, medicală şi socială, hrană caldă, pachete cu alimente de primă necesitate, îngrijire la domiciliu şi servicii de spălătorie şi călcătorie unui număr de 50 de bătrâni, care au venituri sub salariul minim pe economie sau suferă de boli cronice. Toate serviciile oferite de acest centru social-filantropic au fost derulate cu implicarea celor zece salariaţi care au făcut ca valoarea investiţiilor şi ajutoarelor sociale în sumă de 220.000 de euro, din care 22.000 de euro reprezentând contribuţia beneficiarului, să se constituie într-o „speranţă pentru cei de vârsta a treia”.

„Citim pe chipurile bătrâneilor noştri blândeţea bunicilor care ne-au crescut”

Doamna Ana Raţă, una dintre persoanele asistate în cadrul centrului social, a mărturisit bucuria pe care o simte fiecare dintre cei neputincioşi atunci când li se deschide uşa: „Când au venit domnişoarele asistente la mine în casă, a fost cea mai mare lumină!”.

Asistenta medicală Anca Dragomir a arătat în ce constă activitatea acestui proiect: „Începând cu luna mai, oferim servicii la 50 de beneficiari, avem 20 de nedeplasabili şi mergem la domiciliul lor, le oferim pachete cu alimente şi alte servicii casnice şi ne bucurăm, de bunătatea şi de credinţa lor, de faptul că ne primesc foarte bine de fiecare dată şi sperăm să putem să-i ajutăm şi de acum încolo.”

Studenţii Departamentului Teologic din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Universitatea „Dunărea de Jos”, specializarea Teologie Asistenţă Socială, au descris acest centru drept un „laborator” de practică socială: „Am avut atât de multe de învăţat într-un timp foarte scurt! Am întâlnit oameni cu care poţi discuta şi de la care avem foarte multe de învăţat. Citim pe chipurile bătrâneilor noştri lumină, căldură şi blândeţea bunicilor care ne-au crescut. Vrem să învăţăm să întindem o mână de ajutor celui care are nevoie. Vrem să fim lumini pentru cei care nu mai au bucuria speranţei de altădată.”

Doamna Tudoriţa Anton, supraveghetoarea acestui proiect din partea PHARE, s-a declarat mulţumită de felul cum se desfăşoară: „Am mers la o parte din bătrâni şi, din discuţiile pe care le-am purtat, am înţeles că sunt foarte mulţumiţi de serviciile de îngrijire primite.”

În încheiere, Arhiepiscopul Casian a arătat care este sensul adevăratei slujiri sociale: „În centrul acesta, în cadrul sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei, care ni-L arată pe Hristos, cu puţin timp înainte de Sărbătoarea Naşterii Sale, persoanele de aici ne-au arătat care este sensul slujirii sociale: nu e un moft, nu e o activitate între alte activităţi, ci este lumina faptei din lumina lui Hristos. Cel mai bine a interpretat rolul centrelor sociale parohiale, cum este şi acesta, o bunicuţă care a spus că atunci când intră asistentul social în casă, intră lumina, intră Hristos, intră Dumnezeu. Mântuitorul Se regăseşte cel mai bine în faptele celor ce aud Evanghelia: «Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca văzând ei faptele voastre cele bune, să preamărească pe Tatăl nostru Cel din ceruri».

Să dea Dumnezeu ca această lumină din casa persoanelor vârstnice să fie lumină în sufletele noastre şi, de la dânşii, să luăm şi noi lumină!”.

Alexandru Briciu, student teolog