Sărbătoarea hramului Mănăstirii voievodale Măxineni, din judeţul Brăila

Pelerini veniţi la sărbătoare
Pelerini veniţi la sărbătoare

În ziua praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni, unul din cele mai importante repere istorice ale judeţului, aflată la 10 km depărtare de localitatea cu acelaşi nume din judeţul Brăila, şi-a sărbătorit hramul. Aşezată strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti în perioada 1636-1637.

Evenimentul a debutat cu binecuvântarea lucrărilor efectuate la paraclisul „Naşșterea Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Voievod Ştefan cel Mare“, de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos şi Preasfinţitul Mihail, Episcopul Australiei şi Noii Zeelande.

După acest moment, cei doi ierarhi, înconjuraţi de un ales sobor de preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii. Răspunsurile la strană au fost oferite de copiii prezenţi la Sfânta Liturghie, îmbrăcaţi în frumosul port popular.

Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor, din patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost adusă spre venerare racla cu o părticică din moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul.

Astfel, numeroşi credincioşi de la parohiile din apropiere, însoţiţi de păstorii lor duhovniceşti, au venit în pelerinaj, atât către sfânta mănăstire, cât şi către sfinţii lui Dumnezeu, pentru a se ruga şi săruta sfintele moaşte.

Parastas pentru ctitori, binefăcători, vieţuitori şi ostenitori adormiţi în Domnul
Parastas pentru ctitori, binefăcători, vieţuitori şi ostenitori adormiţi în Domnul

De sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul de anul acesta, a fost hirotonit pentru mănăstirea voievodală Măxineni un ieromonah, iar un frate a fost făcut rasofor.

A urmat slujba parastastului, pe locul vechii biserici restaurate în ultimii ani, tradiţional obicei de a pomeni pe binefăcătorii sfântului aşezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi şi ostenitori.

La final, pentru a marca 375 de ani de la construirea mănăstirii voievodale Măxineni, domnul prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului de Istorie din Brăila, a oferit ierahilor prezenţi câte o plachetă cu imaginea mănăstirii.

La sfârşit, mănăstirea a oferit, cu ajutorul parohiilor din judeţul Brăila, o agapă frăţească pentru cei aproximativ  700 de credincioşii veniţi la hram.