Lucrările Adunării Eparhiale

IMG_2140
Te Deum la începutul lucrărilor Adunării Eparhiale

Sâmbătă, 11 februarie 2012, la prăznuirea Sfântului Ierarh Vlasie şi a Sfintei Teodora, în sala „Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Centrului Eparhial – Galaţi a avut loc şedinţa anuală a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în care a fost analizată activitatea bisericească din cuprinsul eparhiei, în anul 2011, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „An omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii, în Patriarhia Română“.

Evenimentul a debutat prin participarea membrilor acestui organism bisericesc, la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală, de către un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul acesteia, chiriarhul Dunării de Jos a prezidat slujba de Te Deum, în cadrul căreia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire aduse lui Dumnezeu pentru roadele slujirii bisericeşti din această Eparhie, în anul 2011.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“, debutînd cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al chiriarhului Dunării de Jos, care a subliniat faptul că întâlnirea reprezintă un bilanţ obiectiv al activităţii eparhiale din anul 2011, dar şi o încurajare a lucrării comune a slujitorilor şi credincioşilor din această zonă, pentru propăşirea Bisericii.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a prezentat volumul ,,Biserică. Misiune. Slujire”, ajuns la numărul 12, în care sunt evidenţiate dările de seamă ale sectoarelor eparhiale, precum și câteva teme de reflecţie teologică pentru anul 2012. Volumul reprezintă „o sinteză a faptelor credinţei noastre drept-măritoare ortodoxe, extrase din viaţa liturgică, din lucrarea pastoral-misionară şi din cea educaţională, spiritual-culturală şi social-filantropică, din Eparhia Dunării de Jos, în anul 2011” se exprima ÎPS Casian, în prefața acestuia.

De asemenea a fost prezentat şi numărul pe luna ianuarie al periodicului eparhial  „Călăuză ortodoxă“.

În cadrul comisiilor de lucru permanente, s-a luat act de rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti. Şedinţa a continuat în plen, deputaţii eparhiali aprobând întreaga activitate liturgică, pastoral – misionară, cultural-educaţională, social-filantropică şi edilitară din Arhiepiscopia Dunării de Jos, în acest context constatându-se că aceasta s-a desfăşurat în conformitate cu normele canonice, statutare şi regulamentare, precum şi cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi ale organismelor eparhiale.

În încheierea lucrărilor, prin luări de cuvânt punctuale, membrii acestui for au formulat propuneri pentru activitatea bisericească ce se va desfăşura în anul 2012 şi au felicitat pe toţi truditorii de la parohii, preoţi şi credincioşi, din aşezămintele monahale, slujitorii de la protoierii şi din Administraţia eparhială şi, nu în ultimul rând, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a vegheat cu timp şi fără timp, la bunul mers al vieţii bisericeşti, sub toate aspectele ei.

Dintre proiectele pentru anul 2012, care au fost stabilite în cadrul Adunării eparhiale, amintim:

– rostirea, la fiecare Sfântă Liturghie, a cererilor speciale pentru cei bolnavi;

– prezentarea şi aprofundarea, prin predici şi cateheze, a învăţăturii de credinţă ordodoxă cu privire la Taina Sfântului Maslu;

– invitarea, în cadrul conferinţelor administrative, a unor cadre medicale cu experienţă pentru intervenţii/contribuţii la tema de reflecţie: „Hristos prezent în lucrarea comună a preotului şi a medicului“;

– stabilirea unui program liturgic al parohiilor, mai ales al celor foarte mici şi sărace, cu zile bine precizate, în care să fie săvârşită Taina Sfântului Maslu, în sobor de 7 preoţi;

– derularea programelor catehetice „Hristos împărtăşit copiilor“, „Alege Şcoala!“ şi „Calea mântuirii”, prin inserarea de teme şi activităţi adecvate;

– organizarea, la parohiile sărace şi izolate din întreaga Eparhie, a unor „caravane medicale”, cu participarea medicilor din Asociaţia Medicilor Creştin-Ortodocşi.

La final, a fost prezentat filmul documentar intitulat „Retrospectiva evenimentelor bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos, în anul 2011”, realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, în cadrul studioului de presă şi comunicare al Centrului Eparhial – Galaţi.

Pr. Gabriel Molocea,

consilier misionar şi comunicare media