Olimpiada de Religie, „cunună pentru viaţă spirituală“

 

Olimpiada de Religie desfășurată anul acesta în municipiile Galaţi și Brăila, care a adunat peste șapte sute de tineri, a constituit un bun prilej de a evidenţia activităţile elevilor, participarea activă la disciplina Religie, precum şi implicarea exemplară a profesorilor de specialitate în procesul didactic şi instructiv‑educativ.

A intrat în tradiţia acestei manifestări a Tinereţii, ca după examen, participanţii să răspundă unei simple întrebări, legată de impresiile pe care le‑au avut în cadrul acestei manifestări educaționale. Câteva dintre emoţiile, sentimentele şi trăirile tinerilor le‑am preluat şi noi…

 

  „Olimpiada de Religie la care am participat anul acesta a fost o experiență unică și nemaipomenită din toate punctele de vedere. Am avut parte de profesori îndrumători foarte buni, o primire caldă, iar predica ținută de Arhiepiscopul Dunării de Jos a fost una ce ne‑a întărit, și ne‑a dat putere să scriem cele necesare cerințelor. Olimpiada mi‑a lăsat o amintire plăcută și de neuitat, pe care o voi lua cu mine în călătoria vieții“ (Briana‑Ștefania Alecu, clasa a VII‑a A, Școala Gimnazială Nr. 22, Galați).

  „Dintre toate olimpiadele la care am participat, preferata mea este Olimpiada de Religie. Deși unii ar spune că se datorează subiectelor care par a fi ușoare, deși nici pe departe nu este așa, căci participarea la această olimpiadă impune cunoștințe temeinice, scripturistice și patristice.

Pe data de 13 aprilie am participat la etapa județeană a Olimpiadei de Religie, unde, după Sf. Liturghie, Înalt­preasfințitul Pă­rin­te Casian ne‑a ținut o predi­că inedită despre cum devenim cu adevărat olimpici prin Sfânta Taină a Îm­părtășaniei și participarea la sfintele slujbe. Atunci au dispărut toate emoțiile, și am știut că voi fi fericită indiferent de rezultat, căci mai presus de toate participarea contează!

În fiecare an rămân cu amintiri plăcute în cadrul acestei olimpiade și cunosc oameni minunați care mă  impulsionează să am credință  temeinică în Dumnezeu și încredere în sine.“ (Daria‑Mihaela Guglea, clasa a VIII‑a, Școala Gimnazială „Miron Costin“, Galați).

  „Olimpiada de Religie va rămâne un eveniment important, plin de însemnătate în memoria mea. Sentimentele ce m‑au încercat înainte de începerea probei sunt greu de descris, însă  plăcerea pentru a scrie şi a împărtăşi informaţiile adunate a fost mai puternică. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și a Măicuței Domnului, dar şi cu îndrumarea doamnei profesoare de religie am reuşit să uit de emoţii şi să mă concentrez mai bine“ (Mara Iacob, clasa a VII‑a, Şcoala Gimnazială ,,Miron Costin“, Galați).

  „Într‑un moment în care nu prea aveam încredere în mine, Dumnezeu a vrut ca eu să particip la olimpiada de Religie. Sunt mândră de mine și de nota pe care am obținut‑o, și sunt sigură că îmi doresc să repet această experiență și la anul care vine, deși voi fi în clasa a VIII‑a. Mulțumesc pentru această experință frumoasă“ (Mirabela Enuță, clasa  a VII‑a, Şcoala Gimnazială Nr. 1, Umbrărești).

  „Experiența de la Olimpiada de Religie a fost unică și mi‑a prins foarte bine pentru olimpiadele la care voi participa în viitor, pentru contextele și regulile de la olimpiadă și va fi mult mai ușor anii viitori pentru a răspunde la întrebările date“ (Florin Dănăilă, clasa a VII‑a, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rediu, jud. Galați).

  „Olimpiada de Religie a fost cu adevărat o experiență remarcabilă și plină de învățăminte. Am avut privilegiul de a întâlni preoți și teologi deosebiți, care ne‑au împărtășit din înțelepciunea lor și ne‑au inspirat să ne aprofundăm relația cu Dumnezeu. În final, am fost copleșită de bucuria și recunoștința de a fi parte a unei comunități atât de frumoase, și de a avea ocazia de a crește spiritual prin intermediul olimpiadei. De asemenea, a  fost cu adevărat o experiență edificatoare și m‑a făcut să apreciez și mai mult diversitatea religioasă“ (Alicia Beldie, clasa a VIII‑a, Şcoala Gimnazială „Dumitru Căpraru“, Grivița, jud. Galați).

  „Olimpiada de Religie a însemnat pentru mine personal mai mult decât un concurs în care elevii dovedesc din răsputeri câte cunoștințe și trăiri au acumulat de‑a lungul orelor de studiu.Olimpiada de Religie a însemnat de fapt o zi de mare sărbătoare, ca orice sărbătoare ziua nu putea începe altfel decât cu prezența noastră în biserică. Ne‑am rugat, ne‑am împărtășit, am cântat împreună cu Înaltpreasfințitul Casian și cu preoții prezenți la slujbă, și în minte mi‑au venit câteva cuvinte care fac legătura cu următoarea olimpiadă în care se întrepătrund limba română și religia: «Comuniune – iubirea ca formă de împlinire și comuniune»“ (Alexia‑Teodora Pangrate, clasa a VIII‑a, Școala Gimnazială „Sf. Împărați“, Galați).

  „Icoane ale credinței, lumini ale cumințeniei și flori înmiresmate ale bucuriei sunt cuvintele care îmi răsună și acum în minte. De asemenea, datorită Olimpiadei de Religie am reușit să descopăr sacrificiile săvârșite de diferiți sfinți, precum și iubirea nemărginită a acestora pentru Dumnezeu. În timpul Sfintei Liturghii am simțit o liniște care m‑a învăluit, iar mintea mi s‑a deschis. Sunt recunoscătoare și bucuroasă că am avut șansa să particip la această experiență“ (Cristina Bianca Flutur, clasa a VIII‑a, Școala Gimnazială „Sf. Împărați“, Galați).

  „Încă de când am aflat de această olimpiadă de la doamna mea profesoară de religie, la întrebarea dânsei: «Cine doreşte să participe?», am simțit dorința de a cunoaşte mai multe despre cultul nostru religios şi istoria lui.

Această dorință m‑a determinat să iau hotărârarea de a participa. În urma calificării la etapa pe școală, am fost foarte încântată de următoarea etapă, pe care mi‑am imaginat‑o plină de cunoştințe noi şi o experiență de neuitat.

Pregătirea pentru această olimpiadă (etapa județeană) am realizat‑o cu mare plăcere, chiar dacă acest lucru se întâmpla în ore târzii ale nopții.

Am avut multe emoții, însă am ştiut că Dumnezeu este alături de mine, fapt care s‑a concretizat în rezultatul meu.

vÎncântarea şi bucuria mea au fost nemăsurate, un motiv în plus pentru a participa şi la următoarele olimpiade ce vor urma.

A fost o experiență din care am învățat să am mai multă încredere în puterile mele şi în Bunul Dumnezeu“ (Roxana Maria Ciobanu, clasa a V‑a, Școala Gimnazială „Miron Costin“, Galați).

  „Din punctul meu de vedere a fost o experiență frumoasă din care voi rămâne cu o amintire foarte plăcută. Foarte mult m‑am bucurat că nu au fost subiecte grele. Am plecat de la această olimpiadă mai sigură pe mine, încărcată spiritual și cu multă pace în suflet“ (Daria Bianca Paraschiv, clasa a VII‑a, Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian“, Piscu, jud. Galați).

  „Am avut parte de o experiență foarte frumoasă legată de Olimpiada de Religie. Aceasta a avut loc la Seminarul Teologic «Sfântul Apostol Andrei» din Galați. Odată ajuns, am avut o impresie foarte bună cu privire la liceu. Erau mulți copii în curtea liceului, nerăbdători să intre în sălile de examen. Mi‑a plăcut că în săli, pe băncile copiilor se aflau câte o sticlă cu apă și un corn, ca să ne servim în timp ce așteptăm subiectele. Am avut emoții la început, dar pe parcursul susținerii examenului, acestea au început să dispară. Am plecat acasă liniștit, fără să mă gândesc prea mult la rezultate. A doua zi m‑am bucurat foarte mult de puctajul pe care l‑am obținut. Sunt foarte fericit că m‑am descurcat bine la această olimpiadă“ (Mihai Ungureanu, clasa a VIII‑a, Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian“, Piscu, jud. Galați).

  „Olimpiada de Religie este o cunună cu care ne‑am încununat în Postul Mare și o experiență care ne va urma întreaga viață spirituală. M‑a bucurat faptul că am fost prezinţi, în numele lui Iisus Hristos, atâția elevi, precum și gândul că nu se va pierde niciodată comunitatea religioasă, indiferent de vremuri. Încă din timpul pregătirii pentru olimpiadă, am simțit cum sunt cuprinsă de emoții, cum dragostea mea crește și cum sufletul ușor mi se înalță. Aceste emoții au fost amplificate de‑a lungul probei și, când am ieșit din sala de concurs, am zis: «Doamne, din inima mea să nu ieși niciodată!», căci al meu câștig cel mai mare a fost să mi se lumineze ochii inimii, ca să văd dragostea nemărginită a lui Dumnezeu prin olimpismul spiritual“ (Alexandra Brăilescu, clasa a IX‑a, Colegiul Național „Spiru Haret“, Tecuci).

  „Participarea la Olimpiada de Religie de anul acesta mi‑a oferit ocazia să descopăr că, de fapt, nu o notă îl definește pe om, cel mai mult contează experiența pe care o acumulăm pe parcursul anilor, participând la astfel de evenimente. Fiecare dintre noi ne‑am adunat într‑un loc pentru a‑L slăvi pe Domnul Dumnezeul nostru, în diferite moduri și mijloace. Am cunoscut oameni minunați și mediul în care ne‑am aflat a fost unul cald și primitor. Am avut prilejul să îmi mărturisesc credința prin creații literare și, de asemenea, m‑am întrecut pe mine însămi. Cred că această experiență ne‑a învățat pe toți, cei care am participat, că atunci când avem credință adevărată, orice este posibil și nădejdea noastră în Dumnezeu nu trebuie să piară niciodată!“ (Irina Andreea Decusară, clasa a IX‑a, Colegiul Național „Spiru Haret“, Tecuci).

  „Participarea mea la Olimpiada de Religie a reprezentat pentru mine o mare bucurie sufletească, întrucât am considerat că, prin intermediul acesteia, pot aprofunda și mărturisi învățătura dreptei credințe. De asemenea, participarea mea la această olimpiadă a însemnat manifestarea credinței ortodoxe și a iubirii creștine de care trebuie să dăm toți dovadă. Prin această experiență, consider că am împărtășit iubirea lui Iisus Hristos și I‑am arătat că dorim să‑L primim pe El în sufletele noastre. În opinia mea, toți cei care am participat la această olimpiadă, indiferent de poziția ocupată în această competiție, suntem câștigători în fața lui Dumnezeu și acest lucru este, de fapt, cel mai frumos premiu câștigat“ (Mihaela Rarinca, clasa a IX‑a, Colegiul Național „Spiru Haret“, Tecuci).

  „În «călătoria» Olimpiadei, spre cunoașterea lui Dumnezeu, am pornit nu demult, când am decis că vreau să fiu un exemplu pentru tinerii creștini ortodocși, care se sfiesc să își mărturisească credința, ce este izvor de bucurii, după spusele Sfântului Apostol Pavel: «Suntem lucrători ai bucuriei voastre!» Până la urmă, omul nu poate trăi fără bucurie, iar bucuria desăvârșită se simte doar în sânul Bisericii. Călăuzită de Dumnezeu, fără al Cărui ajutor nu aș fi putut birui și, luminată de harul divin, am reușit să obțin calificarea la etapa naționala a Olimpiadei de Religie, iar această primă victorie m‑a făcut nespus de fericită și de recunoscătoare. Pentru mine, Olimpiada de Religie este o olimpiadă a sufletului, a mărturisirii credinței, a apropierii de Dumnezeu, a cunoașterii de persoane de la care avem numai de învățat, iar mai apoi a rezultatelor. Rezultatul reflectă rodul muncii și absența emoțiilor sau prezența celor constructive! Spre surprinderea mea, rezultatul pe care l‑am obținut a fost unul îmbucurător, plin de speranță în revendicarea unui premiu. Trăiesc o experiență binecuvântată, de care mă bucur nespus de mult, iar în vederea etapei viitoare voi munci din greu pentru a aduce slavă și laudă lui Dumnezeu!“ (Marta Nare,  clasa a X‑a, Colegiul Național „Spiru Haret“, Tecuci).

  „Sunt recunoscătoare că am avut prilejul de a participa la etapa județeană a Olimpiadei de Religie. Această olimpiadă pentru mine a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le‑am avut până acum. Olimpiada nu este o concurență, nu este vorba despre cine ajunge mai sus, ci ne ajutăm pe noi să Îl cunoaștem pe Dumnezeu, și să ne întărim sufletul în credință! Cuvintele sunt puține pentru a exprima impresiile noastre! Totul a fost minunat!“ (Maria Frumuzache, clasa a VIII‑a, Liceul Tehnologic „Tudor Vladimirescu“, Tudor Vladimirescu, jud. Galaţi).

  „Am ales să particip la etapa județeană a Olimpiadei de Religie, deoarece religia este credința în Dumnezeu, credința dragostei și a comuniunii. Consider că este foarte important ca în viața oamenilor și a copiilor să existe credința în Dumnezeu. Cel mai mult la olimpiadă mi‑a plăcut atunci când Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian ne‑a vorbit și ne‑a înconjurat cu dragoste. Olimpiada pentru mine a fost destul de ușoară și sunt foarte mândră de mine, chiar dacă am luat 8.80, m‑am decis să merg mai departe cu capul sus. Mi‑a plăcut foarte mult!“ (Andreea Purice, clasa a VI‑a, Liceul Tehnologic „Tudor Vladimirescu“, Tudor Vladimirescu, jud. Galaţi).

  „M‑am trezit dis‑de‑di­mineață cu emoții, căci urma Olimpiada de Religie. Eram copleșită, chiar dacă nu era primul meu concurs la care participam. Ajungând la Seminar, am avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, unde am primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pă­rinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.

În mica biserică a Seminarului am simțit o stare cuprinzătoare de liniște, bucurie, presărată cu emoții vizibile pe chipurile celorlalți participanți. După slujbă, am fost îndrumați spre sălile de concurs, unde mi‑am petrecut cele trei ore trecând prin diferite stări: de teamă – până la sosirea subiectelor, de bucurie – la vederea lor, și dorința de a obține un rezultat pe măsura muncii mele.

Nota obținută mă bucură, dar mă și smerește, gândindu‑mă că mai am multe de învățat“ (Ana Petcu, clasa a V‑a, Școala Gimnazială Nr. 29, Galaţi).

  „Olimpiada de Religie a fost o experiență uimitoare. Fiind prima mea participare, am avut câteva emoții, dar când am ajuns în sala de concurs și am văzut copiii din jur care treceau prin aceleiași stări, am uitat de griji.

M‑a impresionat ce a scris Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian pe tablă: «Ei sunt mai buni ca subiectul…». Citind am prins curaj și am scris ce simțeam în sufletul meu, pe subiect.

Am fost foarte sigură pe mine și am considerat că, indiferent de rezultat, rămân cu bucuria și cu gândul că am reușit să ajung până la faza județeană“ (Sara Maria Stroiu, clasa a V‑a, Școala Gimnazială Nr. 29, Galați).

  „Olimpiada a fost o expe­riență nouă pentru mine, fiind clasa a V‑a la Școala Gimnazială «Mihai Eminescu». Cred că prezența preotului și rugăciunile rostite m‑au ajutat să obțin punctajul de 9.60. Pacea și răbdarea pe care colegii și profesorii de la olimpiadă le‑au avut au fost copleșitoare, într‑un sens bun, dându‑mi o stare de liniște interioară. Un alt lucru ce mi‑a plăcut a fost că, în sală, pe mese, se aflau un corn de post și o sticlă de apă, însoțite de o carte de rugăciuni şi o icoană. Colegii cu care am stat în sală au păstrat liniștea în timpul desfășurării olimpiadei, ceea ce m‑a ajutat să mă concentrez mai bine pe lucrare și să ajung la punctajul obținut. Doamnele profesoare, care mi‑au fost supraveghetoare, au fost drăguțe și sper să le mai întâlnesc cu ocazia altor concursuri. Un al treilea lucru care mi‑a dat încredere a fost prezenţa Înaltpreasfințitului  Părinte Casian, care ne‑a spus că în ochii dumnealui toți avem premiul I și ne‑a încurajat, ca și cum Dumnezeu Însuși vorbea prin el. Le mulțumesc organizatorilor și vă informez că nu veți scăpa de mine anul viitor, căci am trăit o experiență atât de frumoasă la această olimpiadă, încât nici nu‑mi pot imagina faptul că nu aș mai veni și anul viitor“ (T.C., Școala Gimnazială „Fănuș  Neagu“, Brăila).

„Am participat la Olimpiada de Religie – etapa județeană, care a avut loc la Școala Gimnazială «Fănuș Neagu». Menționez că am fost impresionată de organizare, activitatea s‑a desfășurat într‑un cadru plăcut, festiv chiar, participând cu toții în sala de festivități, atât elevi, cât şi cadre didactice. Cu ajutorul rugăciunilor, am scăpat de emoții și am reușit să mă bucur de moment. La intrarea în clasă am fost așteptați cu un dulce, bucuria copiilor. Organizatorii s‑au întrecut pe ei înșiși și ne‑au făcut nouă, copiilor, o surpriză plăcută și o experiență a unei olimpiade mai relaxate. Mă bucur foarte mult că am participat, a fost o experiență din care am învățat ce este dragostea. Sper să mai particip și să obțin un punctaj mai mare“.

„Participarea la Olimpiada de religie a fost pentru mine o experiență pozitivă.  Într‑un cadru competitiv, am învățat să mă cunosc mai bine. Organizarea olimpiadei a fost impecabilă, iar rezolvarea subiectelor m‑a ajutat să consolidez principiile morale învățate la disciplina religie“ (M.M., clasa a VI‑a, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri“, Brăila).

„Eu cred că subiectele de la Olimpiada de Religie au fost de nivel mediu. Când am intrat în sală am văzut că elevii sunt foarte prietenoși. Profesorii la fel, primitori, prietenoși și cu ajutorul lor, emoțiile au dispărut. Da, aș mai participa cu drag și la olimpiadele din anii viitori“ (D.A., clasa a VII‑a, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri“, Brăila).

„Vreau să mulţumesc organizatorilor pentru darurile pe care ni le‑au oferit, pentru modul în care au decurs lucrurile. Eu sunt la a doua participare și mi se pare o experiență frumoasă, de aceea voi mai reveni. Subiectele sunt apropiate de nivelul la care lucrăm și la școală, dar nota nu prea a fost satisfăcătoare. Vina mi‑o asum, deoarece trebuia să citesc mai mult. La oră le voi povesti colegilor despre noua experiență la olimpiadă.“ (D. M., clasa a VI‑a, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu“, Brăila).

„Această olimpiadă trezește în inima mea iubirea pentru Hristos și rugăciune. Nu am simțit ca la celelalte olimpiade lupta pentru premiu. Aici doar am scris, m‑am rugat, m‑am bucurat și am plecat. Simțeam că vreau să mai stau de vorbă cu ceilalți colegi şi cu doamnele profesoare. A fost o primă ocazie pentru mine să îi arăt Mântuitorului Iisus Hristos că îmi pasă de El, că vreau să fim prieteni. Voi reveni cu plăcere!“ (N.A., clasa a  V‑a, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu“, Brăila).

„A fost prima dată când am participat, a fost o experiență utilă pentru mine, mi‑am făcut mulți prieteni. La anul o să mă pregătesc mai bine“ (M.M.A., clasa a IX‑a Liceul Tehnologic „Panait Istrati“, Brăila).

„Olimpiada de Religie a avut un rol important în dezvoltarea mea  spirituală, în evoluția mea ca bun creștin. Am simțit bucurie, împlinire su­fletească, iar rezultatul primit a fost o binecuvântare pentru efortul depus.  Tot momentul duhovnicesc de la festivitate mi‑a creat o liniște sufletească, o stare de bine, dar şi conștientizarea că, fără credință, totul e în zadar“  (S.I., clasa a VI‑a, Școala Profesională „Anastase Simu“, Cireșu, jud. Brăila).

„Mie mi s‑a părut interesantă această experiență, de a participa la olimpiadă. Înainte de a începe competiția, aveam emoții, dar mi‑am amintit că Dumnezeu este lângă mine și mă va susține. Această experiență mi‑a plăcut, așa, că voi mai participa“ (D. M.,  clasa a V‑a, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale“, Brăila).

„Mie mi‑a plăcut foarte mult! Am învățat  lucruri noi, care îmi vor fi de folos în viață! Sper să particip și la anul la faza județeană!“ (B.V., clasa a V‑a, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale“, Brăila).

La Olimpiada de Religie am simțit că m‑am întâlnit cu Dumnezeu! Profesorii care ne‑au supravegheat aveau chipurile blânde și mi‑a pierit orice emoție!“ (V.L., clasa a VII‑a B, Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale“, Brăila).

„M‑a impresionat mult faptul că am rostit rugăciunea Tatăl nostru împreună cu toţi participanţii la olimpiadă. Cărticica de rugăciuni şi iconiţa Maicii Domnului pe care le‑am primit la acest eveniment, îmi vor fi de mare ajutor şi le voi purta mereu cu mine. Subiectele mi s‑au părut uşoare pentru că am învăţat mult înainte“ (H. G., clasa a IX‑a, Liceul Tehnologic „N. Titulescu“, Însurăței).

„A fost o experiența excelentă! Olimpiada m‑a făcut să îmi dau seama de cunoştinţele mele şi m‑a ambiţionat să învăţ mai mult pentru a participa și a fi mult mai pregatită anul viitor. Mi‑a plăcut faptul că am cunoscut colegi cu care voi ţine legătura“ (A. B., clasa a IX‑a, Liceul Tehnologic „N. Titulescu“, Însurăței).

„Eu m‑am simțit fericit, deoarece a fost interesant și am fost uimit pentru că au participat 300 de elevi incredibili. Este prima dată când ajung așa departe, sunt mândru de mine și mă bucur că am luat men­țiune!“ (O. F., clasa a V‑a, Școala Gimnazială „Fănuș Neagu“,  Brăila).

„Acesta fiind al doilea an în care particip la o olimpiadă de religie, eu m‑am simțit puțin emoționat, crezând că subiectul va fi greu, însă, după ce am văzut subiectul, mi‑am dat seama că nu trebuia să îmi fac griji. Rugăciunea dinaintea primirii subiectelor nu a lipsit, iar auzind ceilalți elevi cântând în cor m‑a făcut să fiu liniștit, a părut de parcă mi s‑au luat toate grijile de pe umeri atunci. Eu nu l‑am auzit niciodată pe Înaltpreasfințitul Părinte Casian, așa că acesta era un moment special pentru mine. Când am intrat în sală, domnul profesor ne‑a ajutat să completăm informațiile necesare. Era un om atât de calm și de atent, încât chiar credeam că acesta a fost trimis chiar de Însuși Dumnezeu. Avea tot timpul un zâmbet pe față. Dacă aș putea, m‑aș duce și la anul la această olimpiadă care îmi aduce pace și liniște sufletească“ (D.D.M., clasa a VIII‑a, Liceul Teoretic „George Vâlsan“, Brăila).

„Atmosfera a fost plină de emoție și competitivitate. Am avut ocazia să îmi demonstrez cunoștințele pe care nici eu nu credeam că le am. Am simțit totul ca pe o mare sărbătoare. A fost o experiență unică și abia aștept să particip și la alte competiții similare în viitor!“ (F. D.‑ L., clasa a VIII‑a, Școala Gimnazială Traian, jud. Brăila).

„La Olimpiada de Religie‑faza județeană, de anul acesta, am simțit pe tot parcursul ei o mare bucurie și pace în suflet, mai ales în momentul de rugăciune comună  și  al primirii  binecuvântărilor. Totul a fost ca o mare sărbătoare, care ne‑a ajutat să ne concentrăm pe subiectele primite și să ne îmbogățim cunoștințele religioase. A fost o experiență unică pe care o voi păstra în adâncul sufletului meu și care aș dori să se repete și în anul următor școlar“ (T. G., clasa a VII‑a, Școala Gimnaziala Traian, jud. Brăila).

„Participarea la Olimpiada de Religie în cadrul cultului ortodox a fost ca o călătorie a inimii și a minții, în care am explorat adâncurile credinței mele și am descoperit noi înțelesuri și perspective. Pregătirea intensivă m‑a condus către o mai bună înțelegere a Scripturilor și a tradițiilor ortodoxe, iar competiția în sine m‑a provocat să‑mi pun la încercare cunoștințele și să împărtășesc cu alții dragostea pentru Dumnezeu și credința mea. Atmosfera de respect și prietenie dintre participanți a făcut din această experiență nu doar un concurs, ci și o comuniune spirituală profundă care mi‑a întărit legătura cu Dumnezeu și comunitatea de credincioși“ (C.A.N., clasa a IX‑a, Colegiul Național „Gheorge Munteanu Murgoci“, Brăila)

„Olimpiada de Religie este diferită de celelalte olimpiade prin faptul că este cea care ne apropie cel mai mult de Dumnezeu. Astfel, înainte de desfășurarea olimpiadei, am fost primiți în Sala de festivități a școlii și, acolo, cuvintele Părintelui Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos ne‑au umplut inimile cu Duh Sfânt, și ne‑au inspirat în rezolvarea subiectelor date. De asemenea, am primit un corn și apă pentru a fi hrăniți și trupește. În plus, ca amintire a participării la această olimpiadă deosebită, am primit toți diplome și cărți de rugăciuni, ce ne încurajează să venim și în anii următori la Olimpiada de Religie“ (Alexandru Ioan Bănică, clasa a VII‑a, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“, Brăila).