Proiect de parteneriat educaţional la Brăila: Sfinţii şi copiii

laureati„Sfinţii – modele de viaţă” este un proiect de parteneriat educaţional desfăşurat sub egida Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi a Inspectoratului Şcolar al Sectorului 1, la propunerea Şcolii cu clasele I-VIII nr. 3 „Nicolae Titulescu”, sector 1, Bucureşti.

Această iniţiativă de a-i cunoaşte pe sfinţi şi de a ne apropia de ei, şi prin ei de Dumnezeu, a fost agreată şi de Şcoala cu clasele I – VIII „Fănuş Neagu” din Brăila, care s-a înscris în acest proiect începând din luna decembrie 2010. Elevii noştri au înţeles importanţa temei propuse şi au dorit să arate cum percep ei, la vârsta lor curată, frumuseţea vieţii creştine, aşa cum reiese ea din vieţile sfinţilor. Elevii s-au grupat în cinci echipe de lucru: pictori, desenatori, actori, creatori şi jurnalişti, care sub îndrumarea profesorului de religie, au ales în fiecare lună anumiţi sfinţi din calendarul creştin-ortodox, le-au citit cu multă dragoste vieţile şi apoi s-au oprit la două modalităţi de a ne vorbi despre ce înseamnă sfinţenie. Ei şi-au ales: cuvântul şi imaginea prin care să ne transmită cum sfinţii noştri dragi ne sunt adevărate modele de viaţă.

Ne-am bucurat foarte mult că ziua aleasă pentru desfăşurarea activităţii lunii ianuarie a fost una deosebită, şi anume 27 ianuarie, zi în care Biserica noastră a sărbătorit Aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, sfânt despre care copiii ne-au vorbit foarte frumos în activitatea lor. Spaţiul care a găzduit întreaga activitate, a fost sala de festivităţi a şcolii, amenajată cu un decor special pentru acest eveniment. De asemenea, în juriu am avut bucuria să îl avem, alături de conducerea şcolii şi de cadrele didactice, pe părintele paroh al bisericii „Sf. Spiridon”, pc pr. Mircea Băncilă, care ne sprijină în toate activităţile religioase ale şcolii.

Şi când totul a fost gata, fiecare echipă şi-a prezentat lucrările în faţa juriului şi a membrilor celorlaltor echipe. Astfel, prima echipă care a intrat în competiţie a fost echipa pictorilor, care alături de echipa desenatorilor, a reprezentat cât mai deosebit, prin culoare, dar mai ales prin multă dragoste, scene din viaţa Sfântului Ioan Botezătorul şi pe Sfinţii Trei Ierarhi, lucrările lor reuşind să redea chipul înduhovnicit al acestora.

Echipa actorilor a înţeles misiunea şi însemnătatea Sfântului Ioan Botezatorul, de aceea sceneta pregătită şi susţinută de ei a avut ca temă prezentarea unor momente reprezentative din viaţa Sfântului. Pentru ca sceneta lor intitulată: „Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan” să surprindă cât mai bine unicitatea şi măreţia Sfântului Ioan, micii actori şi-au confecţionat costume şi au folosit un decor de excepţie. Toate aceste elemente au condus juriul la desemnarea acestei echipe, drept câştigătoare a concursului pe luna ianuarie.

Ne-au încântat apoi lucrările jurnaliştilor, mai ales, cea intitulată: „Interviu cu un Sfânt”, în care copiii şi-au imaginat un dialog minunat cu Sfântul Ioan Botezătorul, precum şi celelalte articole despre Sfinţii Trei Ierarhi.

Echipa creatorilor a alcătuit rebusuri şi ghicitori pe care le-au adresat spre rezolvare celorlalte echipe, a compus rugăciuni către Sfântul Ioan Botezătorul şi a redat în versuri aspecte esenţiale din vieţile sfinţilor.

Din mulţimea lucrărilor elevilor, dorim să vă prezentăm o poezie:

Sfântul Ioan Botezătorul
de Paraschiv Silvia

El s-a născut
În oraşul sfânt,
Din Elisabeta
Şi din Zaharia.

Tatăl a rămas mut,
Fiindcă n-a crezut
Că Ioan va veni
Şi mergător-înainte va fi.

Şi aşa s-a întâmplat
Zaharia mut a stat.
Iar când copilul s-a născut,
Tatăl o tăbliţă a cerut
Şi a scris: „Ioan să fie numele lui”.
Mult iubit copil a fost,
Căci el s-a născut,
Să fie Înainte-mergător
Şi al Domnului Botezător.

Deşi echipa actorilor a fost câştigătoare în această lună, toţi cei 52 de copii din toate cele 5 echipe participante au primit diplome şi, de fapt, putem spune, aşa cum mărturisea un elev participant, că „toţi copiii au fost câştigători, în sensul că ei s-au apropiat de sfinţi, că le cunosc vieţile, îşi doresc să devină prietenii acestora şi chiar să urmeze pilda vieţii sfinţilor”.

A consemnat
prof. de religie Gabriela Caragaţă,
Şcoala Gimnazială ,,Fănuş Neagu”- Brăila