Întâlnire de suflet la Centrul Eparhial din Galaţi în prima zi a noului an 2023

Centrul Pas­toral, Cultural şi Social „Sf. Ioan Casian“

În prima zi a noului an 2023, potrivit tradiției, a avut loc, la Centrul Pas­toral, Cultural şi Social „Sf. Ioan Casian“ din incinta Centru­lui Eparhial întâlnirea de suflet a preoților din Protopopiatul Galați cu arhipăstorul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Casian.

În debutul întâlnirii pc. pr. Valentin Rădoi, Protoiereu de Galați a mulțumit, în numele clerului din protoierie, pentru toată purtarea de grijă a Înaltpreasfinției Sale din anul 2022, amintind totodată de principalele evenimente care s‑au desfășurat, din inițiativa și cu binecuvântarea ÎPS Sale în anul 2022 ‑ „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului“ și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț“.

Pentru anul 2023 ‑ „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice“ și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)“ pc. părinte protoiereu Valentin Rădoi a creionat câteva proiecte pe care Protoieria Galați le va propune spre implementare.

În numele preoțimii din celălalt „plămân“ al eparhiei, pc. pr. Ștefan Constandache, Protoiereu de Brăila a subliniat necesitatea de a nu limita rugăciunea doar la anul care a trecut și de a o continua, firesc, anul acesta, prin cântare.

Pc. sa a mulțumit, de asemenea Înaltpreasfinției Sale, pentru toată grija din anul precedent, amintind, în chip special, de prezența, pentru prima oară în orașul Brăila, a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam.

În cuvântul de binecuvântare Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Casian a amintit de faptul că prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât închinarea anului 2023 persoanelor vârstnice, imnografilor și cântăreților bisericești, astfel încât este necesar ca în anul în care tocmai am intrat să ne aplecăm mai mult atenția asupra persoanelor de vârsta a III‑a, care sunt, de cele mai multe ori tezaure vii de înțelepciune.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat și importanța pe care clericii tineri trebuie să o acorde preoților pensionari în slujirea de la Sfintele Altare.

Având în vedere faptul că unele parohii se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește lipsa cântăreților bisericești, Chi­riarhul Dunării de Jos a oferit clericilor prezenți câteva soluții pentru remedierea acestui fapt.

La finalul întâlnirii Înalt­prea­sfinția Sa a mulțumit preoților pentru prezență și pentru con­știnciozitatea împlinirii lucrării Bisericii în anul 2022: „Încă odată, vă mulțumesc că ați arătat importanța rugăciunii, în comuniunea armonioasă a cântării bisericești. Experiența pe care ne‑a dat‑o Dumnezeu până acum, să o folosim foarte înțelept și vă rog să primiți cu toții calde mulțumiri și aprecieri“.

Pr. dr. Alexandru Bulgaru