„Cerul pe pământ“ – Sfinţirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“

Târnosirea bisericii din parohia Silistraru, jud. Brăila

În ziua de 26 octombrie, când Bi­serica Ortodoxă Ro­mână face prăznuirea Sfântu­lui Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, localitatea Silistraru din județul Brăila, și‑a deschis brațele spre a primi pe păstorul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

După ce a fost întâmpinat de grupul de copii îmbrăcați în portul tradițional românesc, ai Școlii Gimnaziale cu clasele I‑VIII din localitatea Silistratru, ierarhul Dunării de Jos a pășit în frumoasa biserică ce aștepta momentul binecuvântării, sfin­țirii și comuniunii credincio- șilor.

Ziua programului liturgic a început prin slujba de târnosire săvârșită de chiriarhul locului, înconjurat fiind de un mare sobor de preoți, diaconi, prezenți fiind toți cei ce au frânt din ale lor pentru terminarea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a bisericii, copii și mulți credincioși din cuprinsul comunității.

După sfințire, a urmat momentul plin de bucurie, căci toți cei ce au luat parte la această sfântă slujbă, au intrat în Sfântul Altar, unde s‑au închinat la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă ce primise în dar de la ÎPS Sa, o particică din moaștele Sfântului Martir Voievod Constantin Brâncoveanu, iar după binecuvântarea primită de la ierarh, credincioșii s‑au îndreptat în curtea bisericii, în apropierea unui podium special amenajat pentru săvârșirea Sfintei Liturghii.

La momentul cuvenit, Arhipăstorul Dunării de Jos i‑a împărtășit cu Sfintele Taine pe cei pregătiți trupește, dar și sufletește, pe copiii din parohia Silistraru, dar și din localitățile vecine, veniți la programul liturgic destinat acestei zile. În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre însemnătatea sfințirii unei biserici, arătând că acest eveniment în istoria unei comunități înseamnă un moment sfânt și solemn prin care se aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru toate cele înfăptuite și, în același timp, se cere harul Lui sfințitor ca această lucrare, ofrandă a clerului și credincioșilor, să fie sfințită, așa cum sfințim în biserică darurile pe care le aducem la Sfântul Altar.

Apoi, chiriarhul Dunării de Jos, a vorbit despre pomenirea sfântului guvernator al Tesalonicului, spunând că astăzi prin cântările, imnele şi rugăciunile ei, Sfânta noastră Biserică a împletit în cinstea Sfântului Dimitrie cununi de laudă şi de mulţumire. În această atmosferă de rugăciune şi de mireasmă duhovnicească se cuvine să cunoaştem mai de aproape vieţuirea, faptele şi pătimirea sa pentru Hristos, pentru ca momentele sărbătoreşti de astăzi să fie pentru toţi un prilej de zidire sufletească şi de întărire în credinţă şi dragoste către Dumnezeu, căci inimile noastre se umplu de bucurie duhovnicească, ori de câte ori săvârşim prăznuirea sfinţilor, deoarece prin rugăciunile lor, sfinţii sunt ajutătorii, rugătorii, mijlocitorii noştri către Cel Prea­înalt.

Pentru toată jertfa, rugăciunea, unitatea poporului și lucrarea întru binele bisericii, părintele paroh Marian Damian, a primit rangul de sachelar, dăruindu‑i‑se brâul albastru de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian; și tot la acest moment, domnul general prof. dr. Eugen Bădălan, fiul al satului și fost șef al Statului Major al Armatei Române, funcție pe care a îndeplinit‑o între anii 2004‑2006, pentru dăruirea și implicarea în proiectele de consolidare și restaurare a bisericii din Silistraru, a primit din partea ierarhului „Vrednicia andreiană“.

În cuvântul de mulțumire domnul Bădălan, copleșit de emoții, şi‑a exprimat bucuria născută în această zi, recunoștința pentru toată dragostea, aprecierea și susținerea din partea Părintelui Arhiepis­cop și binecuvântarea primită de la Bunul Dumnezeu întru toată lucrarea vieții, pusă în slujba Domnului și a țării.

La final, ierarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de mulțumire, înălțând rugăciuni către Dumnezeu și către ocrotitorul, căruia poporul îi poartă numele, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cântându‑se „La mulți ani“, apoi s‑a oficiat pomenirea pentru ctitorii, preoții și binefăcătorii acestei comunități, trecuți la cele veșnice.

Redacția