Activităţi pentru sprijinirea refugiaţilor din Ucraina

Primirea refugiaţilor din Ucraina, la Isaccea

În contextul actual în care foarte mulţi refugiaţi din Ucraina caută să‑şi salveze viaţa, alegând să fugă din faţa necruţătorului război izbucnit în patria lor, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin preoţii şi credincioşii inimoşi din această eparhie, a luat o serie de măsuri menite să ofere un sprijin concret semenilor noştri greu încercaţi, ajunşi în ţara noastră.

Sprijinul pe care Arhiepiscopia Dunării de Jos l‑a oferit şi continuă să îl ofere în aceste zile persoanelor refugiate constă în:

– acordarea sumei de 35.000 lei Episcopiei Basarabiei de Sud pentru ajutorarea a 120 de persoane refugiate, prin asigurarea cazării la Cahul şi la Ciamurlia;

– acordarea sumei de 15.000 lei Episcopiei Tulcii, pentru achiziţionarea de alimente persoanelor refugiate care ajung în judeţul Tulcea pe la Vama Isaccea şi realizarea unui transport cu 380 de pături, 400 de geci, produse de igienă personală, alimente de primă necesitate şi apă îmbuteliată;

– punerea la dispoziţie a unor spaţii de cazare la Centrul social de la Parohia „Sf. Filofteia“ din Brăila, la Centrul social de la Parohia „Sf. Parascheva“ din Brăila şi la Centrul multifuncțional de servicii sociale „Speranțe pentru vârsta a III‑a“ al Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ din Galaţi;

– oferirea unei mese calde şi articole de îmbrăcăminte refugiaţilor din cadrul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru solicitanţii de azi ‑ Galaţi prin Parohia „Sf. Parascheva“ din Galaţi şi alte parohii din acelaşi cerc misionar;

– parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos, prin cadrele didactice şi studenţii de la Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, pentru sprijinirea şi vizitarea zilnică a persoanelor ucrainene de la Campusul studenţesc „Al. Ioan Cuza“ din Galaţi;

– oferirea de locuri de cazare și hrană (Parohia „Sf. Filofteia“ – Brăila);

– implicarea voluntarilor din cadrul A.S.C.O.R., filiala Galaţi, pentru sprijinirea activităţilor de sortare şi pregătire a produselor donate şi colectate pentru refugiaţii cazaţi în Campusul studenţesc „Al. Ioan Cuza“ din Galaţi.

Ajutoare materiale pentru refugiații din Ucraina, la Galaţi

După ce joi, 3 martie 2022, Centrul Eparhial al Arhiepisco­piei Dunării de Jos a virat suma de 50.000 de lei pentru Episcopia Basarabiei de Sud (35.000 lei) şi pentru Episcopia Tulcii (15.000 lei), vineri, 4 martie, preoţi de la Centrul eparhial şi din cadrul protopopiatelor Galaţi şi Brăila s‑au mobilizat pentru a trimite către Episcopia Tulcii 380 de pături, 400 de geci, produse de igienă personală, alimente de primă necesitate şi apă îmbuteliată, pentru a fi oferite refugiaţilor din Ucraina care trec în ţara noastră pe la Vama Isaccea.

La această acţiune s‑a alăturat şi Parohia Viile din judeţul Galaţi, cu diverse produse colectate în parohie pentru refugiaţi.

După ce darurile au fost pregătite special la sediul celor două protoierii, acestea au fost încărcate în două autoutilitare şi transportate peste Dunăre în Parohia „Sf. Gheorghe“ – Isaccea I, judeţul Tulcea, pentru a fi distribute potrivit nevoilor refugiaţilor care ajung în aceste zile aici, dar şi pentru a fi transportate peste graniţă la cetăţenii ucraineni care sunt acolo.

Produsele au fost preluate de responsabilii desemnaţi de autorităţile locale din Isaccea şi puse pe categorii în Sala sporturilor din această localitate tulceană.

Valoarea produselor oferite prin această primă acţiune umanitară, a fost de  79.700 lei.

În ziua de 17 martie 2022, preoţii de la parohia „Sf. Filofteia“ din municipiul Brăila au mers la Parohia „Sf. Voievozi Mihail şi Gavriil“ din localitatea Isaccea, judeţul Tulcea, cu daruri achiziţionate şi pregătite special pentru cetăţenii ucraineni, în valoare de 2.000 lei.

Darurile care au constat în ali­mente de primă necesitate, apă, îmbrăcăminte şi produse de igi­enă au fost transportate de la Aşezământul social din cadrul parohiei brăilene la Parohia Isaccea II, unde au fost preluate de preotul Costel Mocanu pentru a fi ulterior transportate peste graniţă în Ucraina la căminul de bătrâni din localitatea Orlivka, regiunea Odessa.

Ajutoare materiale pentru refugiații din Ucraina, la Brăila

Acțiunea de sprijin a refu­giaților a continuat și în ziua de 24 martie 2022, în ajunul sărbătorii Bunei Vestiri.

Astfel, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, Protoieria Galaţi împreună cu Protoieria Tecuci, sub coordonarea Centrului Eparhial, s‑au mobilizat pentru a trimite către Episcopia Tulcii, produse medicale şi igienico‑sanitare, pături, îmbrăcăminte, produse de igienă personală, alimente de primă necesitate şi apă îmbuteliată, care au fost dăruite Eparhiei Tulcii pentru a fi oferite cetăţenilor ucraineni greu încercaţi de nemilosul răboi.

După ce darurile au fost pregătite special la sediul Protoieriei Galaţi, acestea au fost duse peste Dunăre în Parohia „Sf. Gheorghe“ – Isaccea I, judeţul Tulcea, pentru a fi transportate peste graniţă la cetăţenii ucraineni afalţi în unităţile medicale şi în multe instituţii de ocrotire socială din Ucraina.

Produsele au fost preluate de la Parohia Isaccea I de preotul protoiereu de Ismail, venit special pentru a însoţi transportul cu ajutoare în Ucraina.

Valoarea produselor oferite prin această a doua acţiune umanitară este de  25.000 lei.

De asemenea, în vederea sprijinirii refugiaţilor ucraineni care ajung în această perioadă în Republica Moldova, Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a virat suma de 30.000 de lei pentru Mitropolia Basarabiei şi suma de 25.000 de lei pentru Episcopia Basarabiei de Sud.

Valoarea totală a ajutoarelor oferite refugiaților din Ucraina, la sfârșitul lunii martie se ridică la suma de 211.700 lei.

Prin implicarea preoţilor şi a voluntarilor parohiali acţiunile de ajutorare a refugiaţilor ucraineni vor continua susţinut în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur