Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Primirea Sfintei Lumini de la Ierusalim la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

În noaptea praznicului Sfintei Învieri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oferit preoţilor, de la parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Lumina Sfântă adusă în aceeași seară de o delegaţie a Patriarhiei Române, direct de la biserica „Învierii Domnului“ din Ierusalim. Lumina a fost dusă cu evlavie de preoţi în parohiile unde ei slujesc şi oferită, prin voluntarii desemnați de la fiecare parohie, credincioşilor care au solicitat‑o.

De asemenea, reprezentanți ai poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor, aflați la datorie în noaptea de Înviere, au primit Sfânta Lumină de la chiriarhul Dunării de Jos pentru a o dărui mai departe colegilor care veghează şi se ostenesc pentru sănătatea și siguranța noastră.

După acest moment, chiriarhul locului împreună cu soborul slujitor de preoți și diaconi, în sunetul clopotelor, au mers în procesiune către zona din fața Catedralei Arhiepiscopale, de unde a rostit chemarea: „Veniţi de luaţi lumină!“

În continuare, în Catedrala Arhiepiscopală a urmat slujba Canonului Învierii și Sfânta Liturghie Pascală, săvârșite de ierarhul Dunării de Jos.

Slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

În cuvântul adresat credincioşilor, de această dată aflați în casele lor, ierarhul Dunării de Jos a subliniat însemnătatea duhovnicească a aducerii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Sfintei Lumini care se oferă tuturor celor prezenţi la biserica Sfântului Mormânt a Mântuitorului Hristos de la Ierusalim şi i‑a îndemnat pe toţi să fie lumină şi călăuzitori pentru semenii noştri aflaţi în neputinţe şi în grele încercări, mai ales în această perioadă de pandemie.

La final, Părintele Arhiepis­cop a rostit rugăciunile de binecuvântare a tradiţionalelor ofrande pascale.

Pentru ca bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să ajungă în casele cât mai multor credincioși, Sfânta Liturghie din Noaptea Învierii de la Catedrala Arhiepiscopală a fost transmisă în direct pe un post de televiziune locală și pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

*

În Duminica Învierii, la orele amiezii, în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepis­cop Casian a săvârșit, împreună cu preoţii şi diaconii acestui sfânt locaș, slujba Vecerniei speciale, cunoscută în popor şi sub denumirea de „a Doua Înviere“, în cadrul căreia a fost citită în 12 limbi pericopa din Evanghelia de la Ioan cap. 20, versetele 19‑27.

La sfârşitul sfintei slujbe, potrivit rânduielilor pascale, toţi slujitorii au sărutat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, precum şi icoana Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

vSlujba a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

 Bucurie pascală la împlinirea a 30 de ani

 de la punerea pietrei de temelie a celui mai

reprezentativ locaş de cult din Brăila

Sfânta Liturghie la Catedrala „Nașterea Domnului“ din Brăila, a doua zi de Sf. Paști

Urmând tradiţia ultimilor ani, în cea de a doua zi a slăvitului Praznic al Învierii Domnului, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian s‑a aflat în comuniune euharistică cu clerul din municipiul Brăila.

Ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în Catedrala „Naşterea Domnului“ din Brăila, eveniment prilejuit şi de împlinirea a 30 de ani de la punerea pietrei de temelie a celui mai reprezentativ locaş de cult din Brăila.

Rugăciunile, cântările pascale și cuvântul de învățătură rostit de Părintele Arhiepiscop Casian, din această biserică brăileană, au adus bucurie în inimile slujitorilor Sfintelor Altare, dar și credincioșilor care au putut urmări slujba în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a citit Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei, a binecuvântat tradiţionalele ofrande pascale și hrana pregătită pentru semenii sărmani la cantina din cadrul așezământului cultural și social‑filantropic al parohiei. Această cantină oferă hrană caldă, zilnic, pentru aproximativ 200 de persoane, iar de la începutul perioadei de epidemie din țara noastră și până în prezent, au crescut eforturile pentru a ajuta cât mai mulți semeni nevoiași. Valoarea ajutoarelor oferite de această biserică în perioada de epidemie este în cuantum de 72.000 de lei.

Pr. Rareș Bucur