Sărbătoarea Preasfintei Treimi în pădurea Buciumenilor

În data de 8 iunie 2020, la Praznicul Preasfintei Treimi, Mănăstirea Buciumeni din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi‑a serbat hramul.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Altarul de vară din mijlocul pădurii, în prezenţa tinerilor şi a credincioşilor veniţi special din multe zone ale eparhiei şi nu numai.

În fiecare an, în această zi de mare sărbătoare, peste 1000 de tineri liceeni participau la tradiţionalul  pelerinaj în codrii Buciumenilor. Anul acesta, pelerinajul tinerilor la hramul mănăstirii, ajuns la cea de‑a 25‑a ediţie, s‑a desfăşurat în mediul on‑line, în săptămânile premergătoare hramului, în cadrul unor întâlniri virtuale cu ajutorul platformelor de comunicare audio‑video, unde tinerii au avut posibilitate de a‑şi exprima sentimentele şi opiniile cu privire la familie, la educaţia primită acasă şi la valorile pe care copiii şi tinerii le dobândesc în cadrul familiei.

Foarte mulţi tineri liceeni din judeţele Galaţi şi Brăila, au trimis prin email eseuri şi cugetări care au produs bucurie, lumină şi nădejde, prin exprimări profunde şi pline de adevăr, optimism şi înţelepciune.

Aceste mesaje ale tinerilor au fost completate de pomelnicele lor cu peste 5000 de nume, în care se regăsesc părinţii şi fraţii lor, toate pomenite de Chiriarhul Dunării de Jos la altarul din pădurea de la Mănăstirea Buciumeni.

Mulţi dintre tinerii participanţi în anii anteriori la hramul mănăstirii au reuşit să ajungă şi în acest an pe cont propriu la slujba de la Buciumeni. În mijlocul credincioşilor şi al tinerilor participanţi la hram s‑au aflat preoţii, care au dat răspunsurile liturgice într‑o frumoasă şi deosebită armonie.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi şi în mod special tinerilor, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre lucrarea Sfintei Treimi în lume şi a tâlcuit evanghelia din această zi, subliniind totodată aspecte ce arată continuitatea acestui frumos şi tradiţional pelerinaj, care anul acesta, datorită restricţiilor, a fost desfăşurat în mediul on‑line, cu participarea a peste 1.000 de tineri.

Ierarhul Dunării de Jos a transmis celor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la această zi de sărbătoare, precum şi mesajul Preafericirii Sale adresat slujitorilor şi credincioşilor cu prilejul Duminicii Părinţilor şi Copiilor, intitulat „Familia creştină – icoană a iubirii lui Dumnezeu în lume“.

După Sfânta Liturghie, au fost citite mesajele şi eseurile realizate de tineri special pentru această zi, iar câţiva dintre aceştia au dorit să intre în dialog cu ierarhul Dunării de Jos, prin video‑telefon, pentru a simţi şi ei bucuria celor prezenţi la sărbătoare, exprimându-şi regretul că nu au putut fi fizic prezenţi acolo, dar şi speranţa că în anul care va urma vor putea fi iarăşi în comuniune la hramul Sfintei Treimi, în cadrul natural al pădurii de la cunoscuta şi îndrăgita mănăstire din codrii Buciumenilor.

Pr. Rareș Bucur