Cu toţii suntem un Potir! ,,Credinţă. Nădejde. Dragoste“

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în mijlocul tinerilor

,,Și acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea, dragostea.

Iar mai mare dintre acestea este dragostea“ (I Cor. 13, 13).

Anul acesta, Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi ‑ 2019 (ITO‑2019) s‑a desfăşurat, în inima Olteniei, la Craiova, între 5‑8 septembrie 2019.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost prezenţi tineri din şaisprezece ţări, aproximativ patru mii de tineri ‑ „mlădiţe ale lui Hristos“ ‑, adunaţi în duhul unităţii de credinţă, al bucuriei şi al frumuseţii autentice.

Delegaţia Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost formată din optzeci de tineri din judeţele Galaţi şi Brăila care, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pă­rinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, a fost condusă de părintele Sică Bănică, inspec­tor de cateheză în cadrul Eparhiei noastre. În cele patru zile, noi – tinerii gălăţeni şi brăi­leni ‑, ne‑am bucurat de comuniunea sfântă şi L‑am mărturisit pe Hristos printr‑un comportament exemplar, dar şi prin implicarea în program, prin mărturisirea credinţei şi voinţei noastre în Dumnezeu‑Tatăl Atotţiitorul.

Programul întregii manifestări a fost complex şi antrenant. Astfel, în prima zi ‑ 5 septembrie 2019 ‑ în Piaţa ,,Mihai Viteazul“ din capitala Băniei, tinerii participanţi ‑ însoţiţi de preoţi din toate eparhiile româneşti, din Diaspora şi din ţările de pe toate meridianele, unele de pe continentul african ‑, au participat, cu emoţie, la deschiderea oficială „ITO – 2019“.

Ca în fiecare an, deschiderea s‑a făcut prin prezentarea delegaţiilor, alcătuite de tineri elevi şi studenţi, îmbrăcaţi în costumul tradiţional al zonei sau al ţării din care proveneau.

Momentul a fost însoţit de urarea de „bun venit!“ şi de un cuvânt de învăţătură, adresat oaspeţilor de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, dar şi de Ierarhul gazdă, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Pop, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. S‑au adăugat reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că tinerii sunt o binecuvântare pentru popor şi că, prin activităţile filantropice desfăşurate în parohie, prin implicarea în viaţa Bisericii, ei pot deveni ,,mâinile iubirii milostive ale lui Hristos“!

Seara a fost o încântare pentru toţi participanţii, care, pe parcursul câtorva ore, au participat la momente artistice de reală valoare spirituală, susţinute de soprana Felicia Filip şi maestrul Tudor Gheorghe, la care s‑a adăugat grupul de copii ,,Generaţia Folk“, dar şi formaţia de muzică veche a Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ziua a doua a „ITO‑2019“ a debutat cu rugăciunea de dimineaţă. Apoi, tinerii s‑au îndreptat către şcoli, unde au avut loc dezbateri interesante pe tema ,,Tinerii în biserică şi în viaţa comunităţii parohiale“, unde cu toţii am relatat activităţile în care ne‑am implicat în parohiile din care provenim. Dezbaterea a fost şi un real schim de experienţă, din care fiecare participant a avut ce să înveţe.

Aprinderea torței ITO ‑ 2019

,,Unitatea în Duh şi Adevăr. Credinţă, Nădejde, Dragoste“ a fost tema conferinţei din acest an, care s‑a desfăşurat, la Sala Polivalentă din Craiova, fiind susţinută de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu şi moderată de actorul Ovidiu Cuncea. În program a fost organizată procesiunea ,,Credinţă. Nădejde. Dragoste“, prilej cu care ‑ cu ochii plini de bucurie şi emoţie ‑, tinerii şi preoţii L‑au mărturisit pe Dumnezeu, slăvindu‑L prin intonarea de cântece religioase şi patriotice. Acest moment, şi nu numai, i‑a impresionat pe locuitorii Craiovei, care au ieşit în întâmpinarea noastră salutându‑ne prin aplauze, alţii ieşind la balcoanele blocurilor cu  flori şi icoane. Ziua s‑a încheiat cu un concert de muzică populară, unde am luat la cunoştinţă tradiţiile de nuntă din zona Olteniei. A cântat şi formaţia „Direcţia 5“, cântecele lor ajungând la inimile participanţilor.

Sâmbătă dimineaţa, delegaţia Dunării de Jos s‑a îndreptat către Biserica craioveană ,,Sfântul Calinic de la Cernica“, unde dorul de Dumnezeu şi sfinţii Săi a fost mângâiat prin cântarea Acatistului Maicii Domnului. După servirea prânzului oferit de biserica gazdă, tinerii, plini de evlavie şi de entuziasm, s‑au îndreptat către bisericile ‑ monumente istorice ‑ ale Băniei: biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, biserica „Sfântul Ilie“, Catedrala Mitropolitană, biserica „Madona – Dudu“. În continuare, istoria, tradiţiile şi obiceiurile plaiurilor cuprinse între Dunăre şi Carpaţii Meridionali au fost prezentate şi admirate în cadrul Muzeului Băniei ‑ muzeu de artă tradiţională oltenească, şi la Muzeul Olteniei. Vizitarea Craiovei a inclus şi parcul monument istoric „Nicolae Romanescu“, primul ca mărime din ţară, care se întinde pe nouăzeci şi şase de hectare, şi al treilea din estul Europei. Activităţile zilei s‑au încheiat cu un concert, susţinut de Paula Seling, deschis şi încheiat cu intonarea Imnului ITO 2019.

În ultima zi a evenimentului, tinerii s‑au deplasat cu autocarele la Mănăstirea „Maglavit“. Aici, cu inimă bună şi cu mintea îndreptată la Tatăl Ceresc, aceştia şi‑au plecat genunchii sufletului la rugăciune, în cadrul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii! Biserica impunătoare a primit, în cadrul Slujbei de Sfinţire, hramurile ,,Naşterea Maicii Domnului“ şi ,,Izvorul Tămăduirii“, în amintirea minunilor petrecute aici. Fiecare participant ITO a avut binecuvântarea de a se închina în Sfânta Mănăstire şi de a trece prin Sfântul Altar, primind, ca o pregustare, un crâmpei din fericirea deplină a Raiului.

Mulţumind lui Dumnezeu pentru bucuriile primite în cele patru zile, cei optzeci de tineri din Arhiepiscopia Dunării de Jos, împreună cu preoţii însoţitori, s‑au îndreptat spre casele lor, purtând în inimi pâlpâirea duioasă a credinţei, a nădejdii şi a dragostei şi sperând să se întoarcă şi la următoarea ediţie a ITO ‑ 2020, care se va desfăşura la Timişoara!

A consemnat, Ana Maria Fotache,

Studentă anul IV, Facultatea de Medicină ‑ Tg. Mureş

foto credit: www.basilica.ro

 

 

Imnul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi – 2019

Muzică: Dr. Victor Șapcă               

Versuri: Pr. Dr. Ioniţă Apostolache

  1. De mângâiere noi n‑avurăm parte,

Până ce prin credinţă‑am biruit.

Prin jertfă, lacrimi şi nădejdi curate,

Strămoşii noştri daci au înflorit.

În haina biruinţei ne‑mbrăcarăm,

Spălată în credinţă de oltean.

Aici în ‘ceastă margine de ţară,

Sfinţită moştenirea lui Traian.

 

Refren

Oltenia provincie creştină,

Credinţă şi nădejde neam de neam.

Potirul Sfânt ne e acum lumină,

În dragoste păstrată pe altar.

 

Oltenia provincie latină,

Credinţă şi nădejde neam de neam.

Potirul Sfânt ne e acum lumină,

În dragoste păstrată pe altar.

 

  1. Din dragoste de vatră şi de ţară

Îi biruirăm pe necredincioşi.

Pe cei ce făr‘ de cuget încercară,

Să ne răpească dorul de Hristos.

 

În sfintele biserici odrăslite,

Din jertfa celor mărturisitori,

Primim în dar comori neveştejite,

În dragoste de fraţi şi de surori.

 

Refren

  1. Hristos ne‑adună‑acuma la Craiova,

Dând binecuvântare peste noi.

Împărtăşind iarăşi latină slova

Ortodoxiei noastre înapoi.

 

Fă, Doamne, ca din negura uitării,

Să se desprindă valuri de lumini.

Din dragostea frăţească plece norii,

Și una toţi să fie biruind.

 

Refren

  1. Pe toţi copiii dragi‑ai României,

Chemăm să vie astăzi lângă noi.

Înveşmântaţi în dragostea Băniei,

Spre dragostea cea fără de nevoi.

 

Suntem un gând şi o mărturisire,

Potir sfinţit noi suntem azi cu toţi.

Craiova îţi aducem mulţumire,

Întru credinţa pe care o porţi.

Refren