Tabăra mitropolitană „Tradiţie şi noutate“

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, în mijlocul tinerilor prezenți la tabăra „Tradiție și noutate“

În 21 august 2018, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a avut loc deschiderea oficială a Taberei de vară „Tradiţie şi noutate“. Tabăra pentru tineret face parte din programul naţional de tabere de vară „Tradiţie şi noutate“ al Patriarhiei Române, prima ediţie fiind în anul 2016, acum fiind a treia ediţie.

Evenimentul a avut loc la Aşezământul Social‑Filantropic „Sf. Pantelimon“  ‑ Lacu Sărat, judeţul Brăila şi a reunit tineri delegaţi ai Eparhiilor din Patriarhia Română, preoţi, profesori, oameni de cultură, dar şi tineri formatori din Eparhia Dunării de Jos implicaţi în activităţile catehetice desfăşurate de parohii.

Rugăciunea de dimineaţă a fost însoţită de binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfinţitului  Părintele Arhiepiscop Casian, şi de urarea de bun sosit! Gazda i‑a îndemnat şi încurajat pe tineri ca prin activităţile creative, recreative şi interactive pe care le vor desfăşura, în plină vară, să se bucure de locurile frumoase din această zonă a ţării şi să fructifice timpul petrecut pentru atingerea tuturor obiectivelor propuse.

Totodată, Chiriarhul Dunării de Jos a explicat tinerilor termenii de „tradiţie“ şi „noutate“ şi a făcut o prezentare a programului cu principalele locaţii pe care aceştia le vor vizita.  Încă din prima zi, toţi participanţii au vizitat întregul Aşezământ eparhial din staţiunea Lacu Sărat, care i‑a găzduit pe timp de o săptămână.

Obiectivul general al taberei are în vedere formarea tinerilor în acord cu valorile autentice ale Bisericii, prin oferirea unor alternative pentru petrecerea timpului liber, crearea unui cadru propice dezvoltării personale a tinerilor ‑ ca membri ai Bisericii, familiarizarea cu specificul fiecărei zone a ţării noastre, informarea şi formarea în legătură cu moştenirea culturală şi bogăţia tradiţiilor specifice spaţiului Ortodoxiei româneşti.

Vizită la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos

Participanţii au ajuns şi la Galaţi, unde este sediul Arhi­episcopiei Dunării de Jos. Ei au fost primiţi în sala Aula Magna a Centrului Eparhial de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, care le‑a prezentat un scurt istoric al eparhiei şi scurte portrete ale personalităţilor care au făcut ca eparhia să fiinţeze indiferent de condiţiile sociale, politice, istorice. Oaspeţii au vizitat Centrul Eparhial şi Catedrala Arhiepiscopală, cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Apostol Andrei“,  ghid şi îndrumător fiindu‑le Părintele Arhiepiscop, care la finalul pelerinajului le‑a oferit câte un album foto cu obiectivele văzute.

Din program nu au lipsit vizita la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, o instituţie de referinţă în peisajul cultural‑spiritual, gălăţean şi naţional, unde s‑au informat şi au admirat exponate de mare valoare spirituală, culturală, istorică şi naţională expuse în cadrul Muzeului Eparhial. De aici, tinerii s‑au deplasat la două centre social‑filantropice reprezentative din Galaţi, în care micii asistaţi, proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse, beneficiază de servicii socio‑educaţionale, cu sprijinul personalului calificat şi al voluntarilor.

Programul a continuat cu o vizită la Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele, judeţul Galaţi, unde au putut admira reconstituirea sub aspect etnografic a tipului de locuinţă specific Moldovei de sud şi Basarabiei,  a satelor situate de o parte şi de alta a Prutului. Oaspeţii au făcut o plimbare pe Faleza Dunării.

A treia ediţie a Taberei de vară „Tradiţie şi noutate“ s‑a încheiat în 26 august 2018, moment când toţi tinerii au fost prezenţi la slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la capela „Sfântul Mare Mc. Pantelimon“ din Lacu‑Sărat, urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit Pilda lucrătorilor răi şi a arătat importanţa formării şi implicării tinerilor în activităţile Bisericii ca buni credincioşi,  lucrători voluntari şi sprijinitori de nădejde în numeroase proiecte de ajutorare a semenilor noştri.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu tinerii, la Capela Așezământului „Sf. Pantelimon“ de la Lacu‑Sărat

„În această duminică ‑ în care Hristos Domnul ni Se revelează drept «Piatra cea din capul unghiului» ‑ am avut deosebita bucurie de a vedea aici mulţi mărturisitori ai iubirii credinţei. De faţă la această liturghie de la capela Aşezământului «Sf. Pantelimon» s‑au aflat tinerii din Tabăra «Tradiţie şi noutate», care arată actualitatea credinţei în diferite segmente ale vieţii, pe care tinerii de astăzi le îmbrăţişează şi le cunosc atât de bine. Frumuseţea costumelor, a credinţei şi, mai ales, mărturiile dragostei care cimentează şi uneşte poporul nu pot fi altceva decât o icoană frumoasă din timpul taberei ce a avut loc în acest frumos aşezământ al Centului Eparhial“, a spus ierarhul.

Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că „acest sfânt locaş de rugăciune şi meditaţie pentru pelerini şi oaspeţi este o mărturie vie a legăturii fireşti dintre viaţa spirituală şi opera socială, între Liturghie şi filantropie“.

În încheierea manifestării, după agapa creştină, tinerii au transmis câte un cuvânt de mulţumire şi de apreciere pentru buna organizare şi dragostea cu care au fost primiţi în această eparhie.

Programul taberei a fost unul complex, în care tineri de liceu şi studenţi la diverse facultăţi din întreaga ţară şi‑au arătat bucuria de a participa la activităţi în care rugăciunea, socializarea, entuziasmul, energia tinerească, disponibilitatea şi dorinţa de cunoaştere a unor oameni şi locuri noi au fost manifestări fireşti.

Pr. Rareş Bucur

Pr. Sică Bănică