Întrunirea semestrială a preoţilor capelani din Arhiepiscopia Dunării de Jos

IMG_3673_renamed_20416
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian în mijlocul preoţilor capelani din Arhiepiscopia Dunării de Jos

În ziua de 7 octombrie a.c., la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Galaţi a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, întrunirea trimestrială a preoţilor care activează în slujirea social-filantropică şi misionară, în judeţele Galaţi şi Brăila.

Programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii la capela „Sfântul Spiridon”, a Spitalului TBC-Galaţi, la care au coliturghisit toţi preoţii din instituţiile amintite, împreună cu pc. pr. consilier Ionel Rotaru, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian.

Întrunirea prezidată de chiriarhul Dunării de Jos a debutat în Sala de consiliu a Spitalului TBC-Galaţi, cu prezentarea de către pc. pr. Gabriel Vasilescu de la Spitalul Judeţean Brăila şi pc. pr. Costel Dumbravă de la Spitalul „Elisabeta Doamna”- Galaţi a referatelor cu tema „Comunicare şi comuniune-rugăciune şi jertfelnicie”.

Pe ordinea de zi s-au aflat aspecte pastorale, misionare, social-filantropice şi administrative, legate de activitatea celor implicaţi, pentru a veni cât mai concret şi ritmic, prin programe şi parteneriate cu alte instituţii, în sprijinul persoanelor defavorizate.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a subliniat importanţa slujirii şi misiunii pe care o au preoţii în plan social, prin prezenţa continuă, jertfelnică şi plină de iubire, arătată tuturor celor aflaţi în nevoi.

De asemenea, dna dr. Monica Necula a arătat că „actul medical trebuie împletit cu cel bisericesc. Vindecarea prin puterea rugăciunii s-a adeverit din experienţă şi, astfel, de câte ori avem posibilitatea completăm acest cer, între partea fizică, materială şi partea spirituală, ne implicăm cu dragoste, pentru ajutorarea aproapelui aflat în suferinţă”. În cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos activează în prezent 19 preoţi capelani, dintre care 8 în spitale, 3 în penitenciare, 4 în unităţi militare şi 4 pentru persoanele cu dizabilităţi.

La final, bolnavii au fost vizitaţi de preoţii prezenţi la întrunire şi li s-au oferit daruri de suflet constând în revista „Călăuză Ortodoxă”, cărţi de rugăciune şi iconiţe.

(M.P.)

Breviar filantropic

Înainte de începerea anului şcolar, s-a desfăşurat în parohiile eparhiei programul filantropic „Hristos în şcoală”, ce a avut ca scop sprijinirea cu un minim de rechizite şcolare a copiilor proveniţi din familii numeroase şi cu venituri reduse. Prin urmare, fiecare parohie de categoria I a acordat rechizite pentru cel puţin 15 copii nevoiaşi,  iar parohiile de categoriile a II-a şi a III-a, pentru cel puţin 10 copii.

Finalitatea acestei iniţiative a fost sprijinirea unui număr de 3.940 de copii, dintre care 2.371  de copii în mediul rural şi 1.569 de copii în mediul urban. În urma centralizării listelor care au sosit de la protoierii reiese că s-au acordat ajutoare în valoare de 75.838 lei, după cum urmează:

  • Protoieria Galaţi 20.096 lei;
  • Protoieria Brăila 4.168 lei;
  • Protoieria Tecuci 19.299 lei;
  • Protoieria Covurlui 7.491 lei;
  • Protoieria Nicoreşti 2.145 lei;
  • Protoieria Tg. Bujor 2.985 lei;
  • Protoieria Însurăţei     5.672 lei;
  • Protoieria Făurei 6.127 lei.

Aducem pe această cale mulţumiri preoţilor care s-au implicat pentru promovarea şi implementarea acestui program, precum şi credincioşilor care au susţinut financiar această acţiune.
Sectorul Social-Misionar