Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ ‑ Galaţi: Concert caritabil, pentru susţinerea familiei Hârţanu

Moment din timpul concertului caritabil

Sâmbătă, 17 februarie, în „Aula Magna“ a Universităţii  „Dunărea de Jos“ din Galaţi s‑a desfăşurat un concert caritabil, parte a Proiectului „Frânturi de zâmbet“ cu care Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi s‑a înscris la Concursul Naţional Artistic „Unirea ‑ libertate şi unitate“, iniţiat de Patriarhia Română.

La început, un gând bun şi o idee, iar pentru punerea în practică a fost nevoie de unirea efortului a trei voluntari, care la rându‑ne, am mobilizat alte câteva zeci de inimi, pentru ca acest concert să devină realitate. Obiectivul major al concertului de caritate a fost de a sprijini familia Hârţanu din satul Cruceanu, comuna Rădeşti, judeţul Galaţi, astfel încât să adunăm frânturile unor zâmbete, pentru a le face să se întregească, să devină realitate, nu doar un crâmpei dintr‑un vis.

Salomeea, unul dintre copiii acestei familii, şi povestea familiei sale au fost punctul de plecare în organizarea şi animarea ideii noastre. Am cunoscut‑o în vacanţa mare, la Tabăra de vară ,,Bucurii pentru copii“ (ediţia a III‑a), organizată de biserica ,,Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi şi desfăşurată în perioada 21‑27 august 2017. Tabăra a fost un succes atât pentru noi, gazdele, cât şi pentru cei peste şaizeci de copii care au participat la activităţile culturale, educaţionale şi de divertisment ale taberei.

Aspecte de la concert

În acel cadru, Salomeea ne‑a atras atenţia şi am vorbit cu ea. Este o tânără liniştită, inteligentă, cu frică de Dumnezeu, care ne‑a uimit prin atitudinea sa şi prin educaţia aleasă pe care a primit‑o de la mama ei. I‑am aflat „povestea“ şi am rămas profund impresionate de puritatea şi de gingăşia ei; mai apoi, în ajun  de „Moş Nicolae“ am ajuns să o vizităm, împreună cu o echipă numeroasă de tineri voluntari. Atunci am văzut în ce condiţii modeste trăiesc unii copii, semenii noştri, care, de mici, sunt nevoiţi să muncească la pământ sau la animale, şi cu câtă sfinţenie ascultă de mama lor. Copiii familiei Hârţanu înscrişi la şcoală sunt eminenţi, olimpici la diferite materii şi niciodată nu s‑au plâns de traiul greu şi plin de privaţiuni pe care‑l duc!

Am încercat de multe ori să ne punem în locul acelor copii. Unsprezece fraţi, trăind într‑o casă mică, cu două camere, la o vârstă complicată (adolescenţa), mama fiind singurul „stâlp“ al casei, singura sursă de susţinere morală şi financiară. Mama acestor copii este o „eroină“, un model existenţial al zilelor noastre care merita, cu adevărat, o încurajare, o rază de lumină şi de speranţă.

Tinerii implicați în organizarea concertului caritabil

Astfel, a prins culoare şi contur proiectul şi concertul «Frânturi de zâmbete», organizat de tineri inimoşi şi sensibili, de la diverse licee şi colegii gălăţene, membri ai Centrului de tineret al parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi“, care se adresează tinerilor din întreg municipiul Galaţi.

Pregătirile concertului de caritate au durat săptămâni la rând, noi dorind o organizare perfectă. Am vândut bilete în toate liceele din Galaţi. Am popularizat proiectul pe Facebook şi în cadrul unei emisiuni, în direct, la Radio PRO FM Galaţi. Am cooptat tineri artişti gălăţeni ‑ cântăreţi vocalişti, instrumentişti, balerini, dansatori ‑ care au acceptat să se implice, ca voluntari, în acest proiect.  Pentru spectatorii ce aveau să vină la concert, împreună cu copiii de la Programul Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ din cadrul parohiilor „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi „Sfântul Dumitru“ am confecţionat felicitări, mărţişoare şi alte handmade‑uri, în tehnicile quilling şi origami; acestea au fost puse în vânzare la standurile special amenajate în preajma aulei, sumele rezultate fiind destinate familiei Hârţanu.

Concertul s‑a desfăşurat con­­form programului şi a fost un succes: sala plină de tineri, atmos­feră de bucurie şi entuziasm. Și cu tot entuziasmul, la final, când părintele paroh Lucian Petroaia a invitat familia Hârţanu pe scenă, veselia s‑a transfigurat în lacrimila vederea acestei familii frumoase, dar atât de încercată de sărăcie şi de nevoi.

Expoziție de mărțișoare

Urmare a apelurilor şi colectelor făcute a rezultat  suma de 6285 lei, care a fost oferită doamnei Hârţanu, prezentă la concertul de caritate, fiind însoţită de cinci dintre copii. Suma este un bun început pentru ca familia să facă unele reparaţii absolut necesare la căsuţa ei din cătunul Cruceanu, comuna Rădeşti.

La finalul concertului, părintele Lucian Petroaia a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a mulţumit tinerilor implicaţi şi le‑a oferit diplome de voluntariat.

Proiectul ne‑a demonstrat nouă, tinerilor, ce taină mare este unitatea dintre oameni, ce putere are ea şi cât de necesare sunt credinţa şi solidaritatea, în vremurile de sărăcie şi egoism în care trăim.

O lecţie de neuitat care…. va continua! Doar, în curând, vin Sfintele Paşti!!!…

Au consemnat elevele Lidia Petroaia, Flavia Tofan,  Bianca Spînu