Pelerinajul „Călători pe cărările sfinţilor“: 25 de ani cu Sfântul Apostol Andrei, la Dunărea de Jos

Procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“

În acest an, 2017, deschiderea oficială a sărbătorii Sfântului Apostol Andrei la Dunărea de Jos a debutat luni, 27 noiembrie, prin procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“, în municipiul Galaţi. La intersecţia străzilor Domnească şi Basarabiei din Cetatea Sfântului Andrei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a întâmpinat delegaţia Arhiepiscopiei Râmnicului, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi prin bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului, a adus la închinare, la Galaţi, Moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea „Bistriţa“ ‑ Vâlcea.

Ierarhul Dunării de Jos şi peste două sute de preoţi au însoţit în procesiune mulţimea de credincioşi până la Catedrala Arhi­episcopală. În prezenţa oaspeţilor, în sfântul locaş, a fost oficiată o slujbă de mulţumire, după care moaştele Cuviosului Grigorie De­­ca­politul au fost aşezate la închinare, pe un baldachin special amenajat, în faţa Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi. Sfântul Odor a binecuvântat, bucurat şi înălţat suflezeşte credincioşii care au venit la întâlnirea cu Apostolul Andrei şi Sfinţii lui Dumnezeu, până în seara zilei de 30 noiembrie.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bise­ricii Ortodoxe Române, prin bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Pă­rinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râm­nicului, o delegaţie a arhiepiscopiei a însoţit Sfintele Moaşte ale Sfântului Preacuviosului Părintele nostru Grigorie Decapolitul, pentru a fi venerate, în anul închinat Sfintelor Icoane, de preoţimea, de cinul monahal şi de pelerinii de la Dunărea de Jos, deoarece ştim că Sfântul Grigorie este unul din marii propovăduitori ai dreptei credinţe şi ai cinstirii sfintelor icoane, în vremuri de aprigă prigoană.

În acelaşi timp, ştim că din iniţiativa fericitului întru pomenire, Părinte Patriarh Justinian Marina, cultul Sfântului Grigorie Decapolitul a fost promovat, mai întâi, pe plan local şi iată că acum, prin hotărârea Bisericii noastre, este un Sfânt care aparţine sufletului, ethosului şi vieţii noastre, a tuturor creştinilor români, de aici şi de pretutindeni.

Cu rugăciunile Sfântului Gri­gorie şi ale Sfântului Apostol An­drei, să ne ajute Dumnezeu să împlinim chemarea noastră creş­tinească, cinstind sfinţii şi învăţând modelul de vieţuire ‑ în şi prin Hristos ‑ de la Sfinţi, învăţătorii, părinţii şi îndrumătorii noştri“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în deschiderea sărbătorii Sfântului Apostol Andre.

Pr. drd. Alexandru Bulgaru